fbpixel

Search icon
Search
Cordelia de Castellane: Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Dior maison μας υποδέχεται στην υπέροχη κατοικία της στη γαλλική εξοχή
MAGAZINE

Cordelia de Castellane: Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Dior maison μας υποδέχεται στην υπέροχη κατοικία της στη γαλλική εξοχή

Παραδίδει μαθήματα στιλ με αφορμή την κυκλοφορία του νέου coffee table book της “Life in a French Country House”


Η ελληνικής καταγωγής καλλιτεχνική διευθύντρια του Dior Maison και Baby Dior, Cordelia de Castellane, με το νέο coffee table βιβλίο της “Life in a French Country House” υποδέχεται τους αναγνώστες της στον φιλόξενο κόσμο της, παραδίδοντας μαθήματα στιλ και art de la table, προσφέροντας μικρές δόσεις ευτυχίας.

Η Cordelia de Castellane είναι για το γαλλικό lifestyle ό,τι είναι η Inès de la Fressange για το γαλλικό στιλ - μια αληθινή πρέσβειρα του french way of life. Αντλώντας έμπνευση από τη λαμπρή καριέρα της, την οικογενειακή της ζωή και τον κοινωνικό κύκλο της, συγκέντρωσε σε μια πολυτελή έκδοση -χωρισμένη ανάλογα με τις εποχές του έτους- συμβουλές, ιδέες, και κυρίως, την αγάπη και την εμπειρία της για τη διακόσμηση, που, όμως, εξυπηρετεί την απόλαυση, όπως ένα καλοστρωμένο τραπέζι φαγητού γι’ αγαπημένους φίλους… à la française. Στις ξεχωριστές ενότητες, αφιερωμένες σ’ εποχικά σκεύη, συνταγές, interior design, ντεκόρ με λουλούδια και πολλά ακόμη, οι αναγνώστες θα ανακαλύψουν εκ νέου το φίνο γαλλικό στιλ για ειδικές εκδηλώσεις αλλά και καθημερινές περιστάσεις. Με προσωπικές φωτογραφίες και αποκλειστικές εικόνες art de la table και διακόσμησης στην πανέμορφη κατοικία της, στη γαλλική εξοχή, η Cordelia με αυτήν την έκδοση φέρνει τη γαλλική “joie de vivre” σπίτι μας.

006-cordelia-hola.jpg

Όλα ξεκίνησαν στα 13 της, όταν περνούσε χρόνο παρατηρώντας τον θείο της, σχεδιαστή και πρώην βοηθό του Karl Lagerfeld, Gilles Dufour, στο ατελιέ της Chanel. Στα 16 της, την πήρε υπό την προστασία του ο Emanuel Ungaro, που της έμαθε τα πάντα για την Υψηλή Ραπτική - ακόμη και πώς να συνδυάζει τα χρώματα. Μόλις στα 24 της, αποφάσισε να ξεκινήσει τη δική της σειρά ρούχων για παιδιά, την οποία διατήρησε περίπου για μια δεκαετία. Κάπου εκεί ξεκίνησε και η σχέση της με τον οίκο Dior: η 9ετής πλέον θητεία της στο τιμόνι του Baby Dior και η ανάληψη παράλληλα της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Dior Maison. Χωρίς να στερείται έμπνευσης, ψάχνει αρχεία, αναζητώντας εκτυπώσεις, χρώματα, μοτίβα και σχήματα, μεταμορφώνοντάς τα σε μια καλαίσθητη γκάμα από είδη σπιτιού. Σε αυτό το πνεύμα, δημιούργησε μοναδικά σερβίτσια στο Toile de Jouy pattern -το γαλλικό σχέδιο του 18ου αιώνα, αγαπημένο ύφασμα του Monsieur Christian Dior, με το οποίο διακόσμησε την πρώτη μπουτίκ του, το 1947. Ακολούθησε μια συλλογή βασισμένη στο κρίνο, το αγαπημένο λουλούδι του εμβληματικού σχεδιαστή και μια ακόμη, εμπνευσμένη από τους ευφάνταστους κήπους του οίκου.

Όλα με την ίδια φιλοσοφία, να δημιουργεί πανέμορφα σκηνικά σε κάθε σπίτι, αλλά κυρίως στο τραπέζι, είτε πρόκειται για ένα επίσημο κάλεσμα είτε για μια casual συγκέντρωση. Άλλωστε, και η ίδια συστήνει να κάνουμε την κουζίνα το επίκεντρο του σπιτιού μας: «Είναι ο αγαπημένος μου χώρος και πρέπει να είναι φιλόξενος, το μέρος όπου παίρνουμε όλα τα γεύματά μας με την οικογένεια ή τους φίλους μας. Είμαι Ελληνοϊσπανίδα, οπότε για μένα το τραπέζι, το φαγητό και οι συζητήσεις γύρω από αυτό είναι σημαντικά. Η τραπεζαρία θα πρέπει να βρίσκεται στην κουζίνα, ώστε να μπορώ να συνεχίσω να μαγειρεύω ακόμη κι όταν όλοι κάθονται. Μου αρέσει η ιδέα να είμαι χαλαρή και άνετη, με απαλό φωτισμό ή κεριά και να στρώνω όμορφα τραπέζια στη μέση της κουζίνας μου».

474a8151.jpg

Διαθέτοντας το ταλέντο να στήνει υπέροχα σκηνικά, που θυμίζουν κάτι από σελίδες περιοδικού, ξεχωρίζει για την υψηλή αισθητική της, την αίσθηση του στιλ, αλλά και του mix and match. Κάθε art de la table, που φέρει την υπογραφή της, βασίζεται σε μια κεντρική θεματική, πάνω στην οποία αναπτύσσει το συνολικό αποτέλεσμα. Η προσωπική συλλογή της από εμπριμέ τραπεζομάντιλα, πολλά από τα οποία έχει σχεδιάσει η ίδια, της δίνει την επιλογή να τα χρησιμοποιεί ως καμβά. «Πολύ συχνά στα τραπέζια μου κάνω χρωματικά mix, όπως ροζ με πράσινο», σημειώνει για τους τολμηρούς συνδυασμούς της, ενώ συχνά «μπερδεύει» σερβίτσια και ποτήρια σε ποικίλες αποχρώσεις. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι η μεγάλη αδυναμία της στα λουλούδια, που πρωταγωνιστούν σε κάθε τραπέζι που στρώνει. «Συνήθως, στήνω τα τραπέζια και τις συνθέσεις λουλουδιών μου το πρωί στην κουζίνα μου, όταν είμαι ακόμη ήρεμη. Είναι μια χαλαρωτική διαδικασία και μου δίνει απίστευτη ευχαρίστηση. Θα μου άρεσε πολύ να ήμουν και florist».

Art de la table

cordelia-oct0160.jpg

Για ένα φθινοπωρινό τραπέζι, θα έστρωνα ένα ιβουάρ, λινό τραπεζομάντιλο, μαζί με vintage πιάτα Dior και θα χρησιμοποιούσα στοιχεία που προσφέρει απλόχερα η φύση για να διακοσμήσω το τραπέζι, όπως μήλα, κουκουνάρια, λουλούδια του δάσους και πρασινάδες».

Greek spirit

Είμαι Ελληνίδα από την πλευρά της μητέρας μου, η οποία έχει καταγωγή από Κέρκυρα και Αθήνα. Μου λέει συχνά ότι είμαι πιο Ελληνίδα από αυτήν στη συμπεριφορά. Μεγάλωσα σε μια κλασική ελληνική οικογένεια, γεμάτη παραδόσεις και αξίες. Η τέχνη, η λογοτεχνία και η ιστορία ήταν μέρος αυτής. Είχα μια καταπληκτική παιδική ηλικία στην Ελλάδα και οι παππούδες μού άφησαν τόσες αναμνήσεις, ένα τεράστιο παρελθόν της οικογένειάς τους. Γι’ αυτό, λοιπόν, αποφάσισα να ετοιμάσω ένα βιβλίο (που θα κυκλοφορήσει μελλοντικά), σαν ένα έργο τέχνης του παρελθόντος κι αυτού που σήμερα αποκαλώ «Ελλάδα μου»: γεμάτο μυστικές τοποθεσίες, λεπτομέρειες από εκπληκτικά σπίτια και τεχνίτες της χώρας. Αισθάνομαι πολύ Ελληνίδα και ιδιαίτερα προσκολλημένη στον πολιτισμό μας. Κοιτάζω με τις ώρες τις φωτογραφίες από οικογενειακές διακοπές στην Ελλάδα με τον μπαμπά μου να μου μαθαίνει να κολυμπάω. Η ατμόσφαιρα και η ισχυρή κληρονομιά του παρελθόντος εξακολουθούν να «επιπλέουν» εκεί, στη Δήλο, όπου το μαγικό φως και η ενέργεια είναι τόσο δυνατά…

474a0666.jpg

Passion for fashion

Η σχέση μου με τη μόδα ξεκίνησε από τη μαμά μου, που είναι τόσο στιλάτη, ενώ και η γιαγιά μου είναι κάτι περισσότερο από κομψή. Το στιλ είναι κάτι σημαντικό και η μόδα ένα διαφορετικό κομμάτι. Αυτό που έχει σημασία για μένα είναι να κάνω μόδα με αληθινό στιλ. Είναι τεράστια τιμή να εργάζομαι για έναν τόσο δυνατό οίκο, με τόσο ισχυρή κληρονομιά. Ο Dior είναι σήμερα μέρος του εαυτού μου. Η αισθητική του Dior Maison σε πέντε λέξεις είναι: κομψότητα, επιθυμία, αιωνιότητα, ραπτική, μοναδικότητα! Την έμπνευσή μου οδηγούν όλα όσα μπορώ να ονειρεύομαι ακόμη σαν παιδί. Τα παιδιά πρέπει να διατηρούν την αθωότητά τους και να μην τα μεταμορφώνουμε σε ενήλικες. Θέλω σε αυτά να βλέπω πολλά χαμόγελα και χαριτωμένα και άνετα ρούχα!

Road to success

Το ταξίδι προς την επιτυχία παρουσιάζει καθημερινές προκλήσεις, κι αν αυτό δεν το έχεις υπόψη σου, τότε βρίσκεσαι σε λάθος θέση. Υπήρξαν άνθρωποι που μου άνοιξαν κάποιες πόρτες, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι δούλεψα σκληρά και με πολύ μεράκι. Γι’ αυτό σήμερα απολαμβάνω αυτό που βιώνω. Στη ζωή μου, ο μπαμπάς μου είχε τεράστια επιρροή σε μένα όπως και μερικοί ακόμη φίλοι μου -λίγο μεγαλύτεροι, που τους έχω σαν δεύτερους μπαμπάδες-, που ξέρουν τη ζωή και με καθοδηγούν πολύ καλά. Όσον αφορά στην καριέρα μου, τα χρόνια μου στον Ungaro -μαζί με τη γυναίκα του- ήταν αληθινό σχολείο.

27-cu-000027770001.jpg

Everyday life

Το προσωπικό μου σύμπαν αποτελείται από τους φίλους μου -τους αγαπώ σαν οικογένεια- και την οικογένειά μου, που είναι το παν. Οι βασικές ποιότητες που θα ήθελα να μεταδώσω στα παιδιά μου είναι οι αξίες της εργασίας. Επίσης, ν’ ανταποδίδουν το καλό και να είναι ευτυχισμένα. Δεν είμαι καθόλου κοινωνική. Κάνω το χειρότερο PR στον κόσμο. Περνώ τον ελεύθερό μου χρόνο στον «πλανήτη» μου, κάτω από το φεγγάρι, και τον υπόλοιπο, στον κήπο μου. Με το σπίτι μου στη γαλλική εξοχή έχω έρωτα. Μου αρέσει η ησυχία του. Και η φύση είναι τόσο σημαντική για μένα. Είμαι σχεδόν εμμονική με τα λουλούδια, που μου φέρνουν τόση χαρά! Λατρεύω οτιδήποτε vintage. Είμαι κλασική, αλλά πάντα μ’ ένα touch. Περπατάω, κάνω σκι και ιππασία. Κοιμάμαι πολύ και από πολύ νωρίς. Αποφεύγω να τρώω τα βράδια. Γενικά, προτιμώ το φυσικό look. Δε βάζω make up και κοιμάμαι με conditioner στα μαλλιά. Δεν πίνω, δεν καπνίζω… αλλά, κατά βάθος, είμαι διασκεδαστικός τύπος!

Planet Cordelia

Όσον αφορά στο μέλλον, δεν είχα ποτέ ατζέντα στη ζωή μου, παρά μόνο το ένστικτό μου να με οδηγεί. Νιώθω τυχερή που πήρα κάποιες σωστές αποφάσεις κι έχω πίστη στη ζωή, ακόμη κι αν με τρομάζουν κάποιες ανθρώπινες συμπεριφορές. Σε δύσκολες εποχές, σαν αυτές που ζούμε, μου δίνει δύναμη μια φράση του Apollinaire: «Το λυκόφως δε θα ξεπεράσει ποτέ την αυγή. Είμαστε έκπληκτοι από τα βράδια, αλλά ζούμε τα πρωινά»...

Aνατρέξτε για περισσότερες εικόνες στη gallery! 

Φωτογραφία: Mathieu Salvaing @rizzollibooks

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021