fbpixel

Search icon
Search
Cooking for Christmas: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν μπείτε στην κουζίνα για τις γιορτές
MAGAZINE

Cooking for Christmas: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν μπείτε στην κουζίνα για τις γιορτές

Δημιουργήστε το τέλειο γιορτινό τραπέζι και εντυπωσιάστε τους καλεσμένους σας


Βήμα-βήμα δείτε όσα πρέπει να κάνετε πριν και κατά τη διάρκεια του ρεβεγιόν, όταν το διοργανώνετε στο σπίτι σας...

Προετοιμασία

• Όταν οργανώνουμε ένα τραπέζι, είναι καλό να ορίσουμε ένα concept, το οποίο δεν είναι ανάγκη να ανακοινώσουμε. Θα δομήσουμε τα πάντα γύρω από την κεντρική αυτή ιδέα. Μπορεί να είναι ένα χρώμα, ένας συνδυασμός χρωμάτων, ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι ή μία ταινία. Η ιδέα αυτή θα δώσει ενότητα και στη βραδιά.

• Ετοιμάζουμε ένα γενικό πλάνο για όλα όσα πρέπει να μαγειρέψουμε την περίοδο των γιορτών. Στη συνέχεια, «τα μοιράζουμε» στον χρόνο. Για παράδειγμα, μπορούμε να έχουμε έτοιμα τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες αρκετά νωρίτερα. 

• Φροντίζουμε να έχουμε μια καλή εναλλακτική σε περίπτωση έλλειψης κάποιας πρώτης ύλης. Αν δεν υπάρχει γαλοπούλα ή πάπια στην αγορά, μπορούμε πάντα να επιστρέψουμε στο κοτόπουλο. 

• Διαλέγουμε το αγαπημένο μας κρασί και προμηθευόμαστε αρκετές φιάλες. Ο λόγος είναι πως για την αλλαγή κρασιού απαιτείται ν’ αλλάξουμε και τα ποτήρια που χρησιμοποιούμε. 

07-efbf15bafa56329bf62dd4319c92ec36.jpg

Shopping List 

• Η περίοδος πριν τις γιορτές είναι η ιδανική ευκαιρία να κάνουμε ένα καλό ξεκαθάρισμα στα ντουλάπια μας. Υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που μπορούμε να ετοιμάσουμε και ταυτόχρονα να τακτοποιήσουμε τις προμήθειές μας. Με τα λαχανικά μπορούμε να φτιάξουμε μια πλούσια σούπα ή σαλάτες ζυμαρικών. Με τα τυριά μπορούμε να παρασκευάσουμε τυροπιτάκια ή ένα σουφλέ τυριών.

• Αν έχουμε ώριμα φρούτα μπορούμε να φτιάξουμε μία μαρμελάδα φρούτων που θα σερβίρουμε στο πρωινό των Χριστουγέννων.

• Ετοιμάζουμε ένα Christmas Baking Kit. Θα περιέχει ένα βαζάκι Xmas Spice, ginger, πουρέ κολοκύθας σε κονσέρβα, λευκή ζαχαρόπαστα και κουπ πατ αστεράκια, γαρύφαλλο ολόκληρο, πραγματική βανίλια, ροδόνερο, καρύδια και μέλι. Με αυτά τα βασικά υλικά θα μπορέσουμε να φτιάξουμε κουλουράκια, μικρά κέικ και μπισκότα για τις γιορτές! 

• Οι μέρες αυτές είναι δύσκολες για την αγορά και τους επαγγελματίες. Φροντίζουμε, λοιπόν, να δώσουμε τις παραγγελίες μας έγκαιρα. Μπορούμε να παραγγείλουμε από νωρίς τα κρεατικά, τα θαλασσινά, τα κρασιά, τα τυριά, τα γλυκά μας και ν’ αφήσουμε τελευταία τα λαχανικά και τα φρούτα.

• Δεν ξεχνάμε το ψωμί. Μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας ή να αγοράσουμε έτοιμο. Λίγο πριν το σερβίρισμα, θα το ψεκάσουμε με νερό και θα το ζεστάνουμε. Θα μοιάζει σαν να έχει βγει μόλις απ’ τον φούρνο.

Στο ψυγείο

• Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τις σαλάτες μας. Θα τις φυλάξουμε σε μία μεγάλη υφασμάτινη τσάντα, στο ράφι των λαχανικών. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε με τα φρέσκα μυρωδικά. 

•Τα κρεατικά διατηρούνται καλύτερα αν τα τυλίξουμε με διάφανη μεμβράνη τροφίμων και τα βάλουμε σε δοχεία ξεχωριστά. Δε θα πρέπει να έρχονται σε άμεση επαφή με λαχανικά ή άλλα τρόφιμα. 

• Το πιο συχνό λάθος είναι να παραγεμίζουμε το ψυγείο με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί σωστά. Για να μη στριμώχνουμε τα πράγματά μας πρέπει να κάνουμε σωστή διαχείριση.

• Τα κρασιά δεν μπαίνουν στο ψυγείο. Θα τα αποθηκεύσουμε σ’ ένα σκοτεινό ντουλάπι και θα τα παγώσουμε πριν τα σερβίρουμε.

Ο τέλειος οικοδεσπότης

• Οι τύποι είναι για να ορίζουν το πλαίσιο, αλλά η μοναδική συμβουλή που χρειάζεται να έχουμε στο μυαλό μας είναι να είμαστε φιλόξενοι.

• Φροντίζουμε να ενημερώσουμε τους καλεσμένους μας έγκαιρα. Αυτοί με τη σειρά τους θα πρέπει να επιβεβαιώσουν την παρουσία τους. 

• Ρωτάμε για αλλεργίες και διατροφικές ιδιαιτερότητες. Αν, για παράδειγμα, υπάρχει κάποιος που αποφεύγει τη γλουτένη, ετοιμάζουμε ένα πιάτο με προϊόντα που δεν περιέχουν γλουτένη, όπως το καλαμπόκι Ή το ρύζι.

08-tavola-ceramica-inglese-010.jpg

• Υποδεχόμαστε τους φίλους μας μ’ ένα  cocktail ή ένα ποτήρι κρασί. Δε χρειάζεται να κάνουμε τον bartender. Μπορούμε να ετοιμάσουμε τα ποτά σε μεγάλες κανάτες ή απλά ν’ ανοίξουμε το αγαπημένο μας ροζέ κρασί.

• Δε σχολιάζουμε την ποσότητα, την ποιότητα Ή τις διατροφικές επιλογές των άλλων. Οι επιλογές αυτές είναι προσωπική υπόθεση κι έχουν τη βάση τους στη θρησκεία, στις παραδόσεις, τη γενικότερη στάση ζωής.

• Η καλή προετοιμασία είναι το κλειδί για μια αξέχαστη βραδιά. Κανένας καλεσμένος δε νιώθει άνετα όταν ο οικοδεσπότης είναι σ’ ένταση.

• Όταν συζητάμε αποφεύγουμε τις αδιάκριτες ερωτήσεις.  Αν βρεθούμε, όμως, σε μία τέτοια κατάσταση, μπορούμε με τρόπο ν’ αλλάξουμε θέμα. Δεν είναι ώρα για διαφωνίες. 

Set the mood

• Διαλέγουμε ένα ωραίο λινό τραπεζομάντηλο για να στήσουμε το τραπέζι της γιορτής, ανάλογα με το θέμα της βραδιάς. Αποφεύγουμε τα έντονα χρώματα, τα μεγάλα σχέδια και τις γυαλιστερές υφές.

Δεν είναι ανάγκη να είναι υπερβολικά σιδερωμένο -το λινό κάνει υπέροχες φυσικές πτυχώσεις. Είναι ανάγκη, όμως, να είναι πεντακάθαρο.

• Οι λινές πετσέτες αναβαθμίζουν άμεσα το στρώσιμο. Δε χρειάζεται να ταιριάζουν με το τραπεζομάντηλο. Μπορούμε να τις δέσουμε ωραία Ή απλά να τις διπλώσουμε. 

• Οι καλεσμένοι πρέπει να έχουν οπτική επαφή. 

Μία ωραία ιδέα είναι να βάλουμε μικρά βάζα από διάφανο γυαλί με λίγα λουλούδια  σε όλο το τραπέζι ή κλαδάκια από έλατο για διακόσμηση.

• To mix & match στα σκεύη σερβιρίσματος μπορεί να είναι ωραίο, αλλά θέλει προσοχή. Διαλέξτε κοντινά χρώματα και αποφύγετε τις αντιθέσεις. 

• Όλα τα φαγητά δείχνουν όμορφα σ’ ένα απλό, λευκό πορσελάνινο πιάτο. 

• Το ποτήρι για το νερό και το κρασί πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι από την αρχή. 

• Ρυθμίζουμε τον φωτισμό και διαλέγουμε μια ωραία playlist. Ας μην ξεχνάμε πως είναι ωραίο να σπάμε τους κανόνες καμιά φορά. 

06-cheeseboard3.jpg

Το τέλειο μενού

• Για να φτιάξουμε το τέλειο μενού πρέπει να γνωρίζουμε πόσοι θα είναι οι καλεσμένοι μας και τι ώρα θα έρθουν. 

Στήνουμε το μενού αρχίζοντας από το κυρίως πιάτο. Μια καλή ιδέα είναι να ετοιμάσουμε μία συνταγή που αγαπάμε. Αν η συνταγή που διαλέξαμε χρειάζεται φούρνο, ετοιμάζουμε τα άλλα πιάτα στις εστίες. Αν χρειάζεται κατσαρόλα, ετοιμάζουμε τα συνοδευτικά στον φούρνο. 

• Αν είμαστε μεγάλη παρέα αποφεύγουμε το barbeque.  Ο λόγος είναι πως είναι δύσκολο να σερβίρουμε όλα τα πιάτα ταυτόχρονα.

• Ετοιμάστε μία μεγάλη πιατέλα με τυριά και φρούτα. Θα χρειαστούμε ένα σκληρό, παλαιωμένο τυρί, ένα μαλακό κίτρινο - cheddar ή κασέρι- κι ένα φρέσκο, μαλακό κατσικίσιο. Υπολογίζουμε 30 γραμμάρια από το καθένα για κάθε καλεσμένο. Γεμίζουμε την πιατέλα με φρέσκα φρούτα εποχής -λωτούς, φιρίκια, αχλάδια- ψημένα κάστανα, ξηρούς καρπούς, διάφορα κριτσίνια και παξιμάδια. 

• Τις ημέρες αυτές κάποιοι προσπαθούν να φυλάξουν την όρεξη τους για το τραπέζι και καταλήγουν να φτάνουν πεινασμένοι. Ετοιμάζουμε μερικούς ωραίους μεζέδες για την περίπτωση αυτή. Μπορεί να είναι μερικά τυριά και αλλαντικά, μίνι σάντουιτς, απλά κομμένα λαχανικά σε μπαστουνάκια Ή μερικά καναπεδάκια. 

• Σε κάθε συνταγή πρέπει να υπάρχει υπολογισμός μερίδων. Πολλαπλασιάζουμε ή διαιρούμε ανάλογα με τους καλεσμένους μας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 144 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019