Αυτήν τη χρονιά μαγειρέψαμε πιο πολύ από κάθε άλλη φορά. Βέβαια, το καθημερινό μαγείρεμα δεν έχει καμία σχέση με το να ετοιμάζει κανείς ένα γιορτινό τραπέζι. Εμείς σας έχουμε έναν πλήρη οδηγό για να ετοιμάσετε το festive menu με τον πιο εύκολο τρόπο!
Restart!
• Τα καθαρά και τακτοποιημένα ντουλάπια στην κουζίνα είναι μια πολυτέλεια που σας αξίζει και δεν κοστίζει τίποτα. Τις ημέρες αυτές ίσως έχετε στο σπίτι πολλές προμήθειες που τείνετε να στριμώχνετε στο ήδη φορτωμένο σας pantry. Το πρώτο βήμα είναι ένα καλό decluttering. Μπορεί να φαίνεται μπελάς, αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.
• Η βασική αρχή τάξης και σωστής διαχείρισης είναι μία: χρησιμοποιούμε αυτά που βλέπουμε. Ξεκινήστε λοιπόν να τοποθετείτε τις μεγάλες συσκευασίες στο πίσω μέρος - ειδικά αν τα ράφια σας είναι βαθιά.
Don’t forget: Να έχετε πάντα στα ντουλάπια σας ένα καλό ελαιόλαδο, δύο κουτιά σάλτσα ντομάτα, μια καλή μουστάρδα, καφέ, κουλουράκια, μέλι και μαρμελάδα. Είναι τα must haves ακόμη και για τις γιορτινές συνταγές.
Celebrate!
• Οι φετινές γιορτές είναι διαφορετικές, αλλά είναι στο χέρι σας να τις κάνετε μοναδικές. Ετοιμάστε το σπίτι σας από νωρίς, φτιάξτε κάρτες για τους δικούς σας, οργανώστε ένα online Xmas cookies challenge και απολαύστε κάθε στιγμή.
• Μάγειρας χωρίς σωστή συνταγή, ζυγαριά και θερμόμετρο είναι εξερευνητής χωρίς πυξίδα.
• Οι video-συνταγές είναι πολύ δημοφιλείς αυτήν τη στιγμή, αλλά πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πώς γίνονται για να δείχνουν ωραίες και σύντομες. Το μοντάζ μπορεί να ξεγελάσει και ν’ απλοποιήσει μια διαδικασία.
• Κανείς δε γεννήθηκε μεγάλος μάγειρας, ακόμη και οι πιο σπουδαίοι από αυτούς. Οι συνταγές των ημερών είναι απαιτητικές ως προς τα υλικά τους, την παρασκευή, ακόμη και τον προγραμματισμό τους. Αν, λοιπόν, κάνετε τα πρώτα σας βήματα στην κουζίνα, αρχίστε κατακτώντας τεχνικές και όχι συνταγές. Μπορείτε γι’ αρχή να τελειοποιήσετε το ψήσιμο των πουλερικών -σε όλους αρέσει ένα τέλειο ψητό κοτόπουλο!
• Να είστε προσεκτικοί στην επιλογή των συνταγών. Ζούμε στην εποχή των fake news κι αυτό ισχύει και για όσες ανακαλύπτουμε online. Να εμπιστεύεστε αυτές που είναι γραμμένες απλά και κατανοητά και είναι μετρημένες σε γραμμάρια (είναι ο πιο συνεπής τρόπος μέτρησης, ειδικά αν μετράτε και τις θερμίδες σας).
• Διαβάστε και κατανοήστε καλά τη συνταγή πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα. Είναι σημαντικό να καταλάβετε τη διαδικασία. Όταν είναι καλογραμμένη, εξηγεί τα πάντα. Ετοιμάστε τα υλικά σας -να είναι μετρημένα. Επιλέξτε τα κατάλληλα σκεύη για το μαγείρεμα.
• Μην ανακατεύετε συνέχεια το φαγητό. Είναι ένα πολύ ωραίο τηλεοπτικό τρικ, αλλά δεν έχει κανένα νόημα σε πραγματικές συνθήκες. Το μόνο που θα κερδίσετε είναι να λερώσετε την κουζίνα σας και να ταλαιπωρήσετε τα υλικά σας. Απλά, αφήστε τα να ψηθούν καλά χωρίς άσκοπο ανακάτεμα.
• Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε κρασί. Πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να εξατμιστεί τελείως, διαφορετικά αφήνει πικρή γεύση.
Η προετοιμασία είναι το μυστικό
• Τα κρεατικά διατηρούνται καλύτερα αν τα τυλίξετε με διάφανη μεμβράνη τροφίμων και τα βάλετε σε δοχεία ξεχωριστά. Δε θα πρέπει να έρχονται σε άμεση επαφή με λαχανικά ή άλλα τρόφιμα.
• Τα κρασιά δεν μπαίνουν στο ψυγείο. Αποθηκεύστε τα σ’ ένα σκοτεινό ντουλάπι και παγώστε τα όταν έρθει η ώρα να σερβίρετε.
- Να έχετε πάντα μερικά αβγά στο ψυγείο. Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και μπορείτε να φτιάξετε πολλές και διαφορετικές γευστικές προτάσεις.
Το τέλειο μενού
• Στήστε το μενού σας αρχίζοντας από το κυρίως πιάτο. Μια καλή ιδέα είναι να εκτελέσετε μία συνταγή που αγαπάτε. Αν αυτή που διαλέξατε χρειάζεται φούρνο, ετοιμάστε τα άλλα πιάτα στις εστίες. Αν πάλι απαιτεί κατσαρόλα, φροντίστε για τα συνοδευτικά στον φούρνο. Ιδανικά, το πρώτο πιάτο και το γλυκό θα πρέπει να είναι έτοιμα από την προηγούμενη.
• Αν φτιάξετε σούπα, πρέπει να τη σερβίρετε χλιαρή και όχι ζεστή. Επίσης, προσοχή στην πυκνότητα. Μπορείτε να την αραιώσετε με λίγο ζεστό νερό, γάλα ή ζωμό.
• Σε όλες τις σούπες πρέπει να προσθέσετε κάτι τραγανό: κρουτόν, παξιμάδια, ξηρούς καρπούς, κύβους ριζογκοφρέτας. Επίσης, χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο και πιπέρι στο σερβίρισμα.
• Ξέρετε ποιο είναι το μεγαλύτερο ψέμα των ημερών; Η γέμιση της γαλοπούλας. Αν, λοιπόν, δε θέλετε να καταλήξετε με μία ωμή γέμιση και μια περίπου ψημένη γαλοπούλα, ετοιμάστε τη γέμιση χώρια, σ’ ένα δεύτερο σκεύος. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος γιανα ψηθεί καλά μια παραγεμισμένη με ρύζι γαλοπούλα.
• Το ψητό χρειάζεται μία ωραία σάλτσα για να μείνει ζουμερό. Σερβίρετέ το με φρέσκα μυρωδικά, λεμόνι σε φέτες, καλή μουστάρδα, μία πικάντικη σάλτσα και φρέσκο πιπέρι.
• Θέλετε ένα ωραίο χειμωνιάτικο πιάτο; Επιλέξτε κρέας για κατσαρόλα και αφήστε το να μαγειρευτεί σε χαμηλής έντασης φωτιά, με κρασί και μυρωδικά, μέχρι να μαλακώσει. Για σίγουρη επιτυχία, κόψτε το σε μικρές μπουκιές κάθετα στις ίνες του!
• Αν δεν έχετε μεγάλη εμπειρία στην κουζίνα, μία γάστρα είναι αυτό που χρειάζεστε. Ένα ποιοτικό σκεύος λειτουργεί σαν φούρνος μέσα στον φούρνο και είναι εγγύηση για ένα ζουμερό και καλοψημένο φαγητό.
• Μπορείτε να φτιάξετε περισσότερα από ένα συνοδευτικά. Ιδανικά, έναν πουρέ, ψητά λαχανικά και μία απλή, πράσινη σαλάτα. Σερβίρετέ τα μαζί με το κυρίως πιάτο και ο καθένας θα μπορεί να διαλέξει όποιο του αρέσει.
Sweet Delight
Οι πιο γλυκές προτάσεις των γιορτών από τα top ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης:
Το Γαλακτοπωλείο του Χατζή
Πεντανόστιμο το Μπούρμα Κανταΐφι από Το Γαλακτοπωλείο του Χατζή. Αυτό το παραδοσιακό στριφτό πολίτικο κανταΐφι με γέμιση από φυστίκι Αιγίνης είναι το ιδανικό γλυκό.
Blé
Το πιο φημισμένο χριστουγεννιάτικο γλυκό της Ιταλίας, είναι αυτό το “τσουρέκι” από το Μιλάνο με φρέσκο βούτυρο, σταφίδες, κύβους πορτοκαλιού και κίτρου και αυτή τη βελούδινη ανάλαφρη ζύμη. Αυτό είναι το Panettone a la Blé.
Μίλτος
All time classic, τα μελομακάρονα από τον Μίλτο δεν πρέπει να λείψουν από κανένα σπίτι και φέτος τις γιορτές. Μέσα από το πιο γλυκό... e-shop www.miltos.gr όλα τα προσόντα που θα επιλέξετε μπορούν να σταλούν σε όλη την Ελλάδα με courier, καθώς “Ο Μίλτος πάει παντού”.
Choureal
Χριστουγεννιάτικο Chou, τύπου Mont Blanc, με κάστανο από το Choureal. Φρέσκια ζύμη με κρέμα κάστανο και ολόκληρο κάστανο γλασαρισμένο.
Τρίγωνα Ελενίδης
Φυσικά ένα από τα γλυκά που πρέπει να επιλέξετε για το γιορτινό τραπέζι είναι τα χειροποίητα τρίγωνα Ελενίδη με παράδοση ετών.
Η προσήλωση στην ποιότητα και η προσωπική φροντίδα σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας είναι το μυστικό για το γλυκό, του οποίου η φήμη αγγίζει τον μύθο.
A List
Πάρτε χαρτί και μολύβι και κρατήστε σημειώσεις για τις αγορές του εορταστικού τραπεζιού.
1. Λαχανικά και φρούτα
- Μια κολοκύθα κι ένα λάχανο
- Πατάτες για ψήσιμο και για μαγείρεμα
- Δυο διαφορετικά μαρούλια,
- αλλά και σαλάτες συσκευασμένες,
- έτοιμες για χρήση
- Καρότα και βολβοί για σαλάτες
- Μία καλή επιλογή από μανιτάρια
- Κάστανα
- Μανταρίνια, λεμόνια και πορτοκάλια
- Κρεμμυδάκια, σέλερι και φρέσκα μυρωδικά
- Μήλα και κυδώνια
- Αβοκάντο
- Ένα εξωτικό φρούτο, όπως μάνγκο ή ανανάς
2. Κρεατικά
- Κοτόπουλο, γαλοπούλα ή χήνα
- Κιμάς, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας
- Ένα ωραίο κομμάτι χοιρινό κι ένα βοδινό
- Μία επιλογή από λουκάνικα και αλλαντικά
- Αρκετά αβγά
3. Deli
- Μία πικάντικη μουστάρδα και μια πιο ιδιαίτερη,
- όπως με μέλι ή κρασί!
- Παλαιωμένο ξίδι για τις σαλάτες
- Ένα ωραίο ελαιόλαδο
- Καπνιστό αλάτι
- Βούτυρο γάλακτος
- Ποικιλία από ελιές, μερικά τυριά και αλλαντικά
- Ζυμαρικά και χυλοπίτες
- Ένα ωραίο μέλι και μαρμελάδες
- Καφές, κακάο, τσάι και ροφήματα βοτάνων
- Ωμοί ξηροί καρποί
- Μερικές ωραίες σοκολάτες
- 4. Γλυκά και αρτοσκευάσματα
- Μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες
- Βουτήματα και κουλουράκια
- Κρακεράκια και μπατόν σαλέ
- Ψωμί από προζύμι και κουλούρια Θεσσαλονίκης
5. Wine & Spirits
- Λευκά, ροζέ και κόκκινα κρασιά, ανάλογα με το γούστο μας
- Ένα ωραίο whiskey κι ένα brandy
- Ready to serve cocktails από το αγαπημένο μας bar
- Αναψυκτικά, ανθρακούχο νερό και μπίρες χωρίς αλκοόλ
Και ακόμη…
- Ένα στεφάνι και φρέσκα λουλούδια για τα βάζα και το τραπέζι
- Ευχετήριες κάρτες και χειροποίητα στολίδια
- Κεριά κι ένα αρωματικό χώρου με κέδρο κι έλατο