Θέλετε να καλέσετε τους φίλους σας για φαγητό στις γιορτές, αλλά φοβάστε την ταλαιπωρία; Πολλοί πιστεύουν πως ένα πλούσιο γεύµα απαιτεί πολλές ώρες στην κουζίνα, πολύπλοκες συνταγές και µεγάλη προετοιµασία. Μπορεί να έχουν δίκιο, αλλά αυτή δεν είναι η δική µας περίπτωση. Με σωστό προγραµµατισµό και τις παρακάτω συνταγές, οι φίλοι σας θα περάσουν καλά κι εσείς καλύτερα.
∆ύο µέρες πριν: Ετοιµάστε το αρωµατικό κρασί. Όταν είναι η ώρα να το σερβίρετε, απλά θα το ζεστάνετε. Παρασκευάστε τον πουρέ κολοκύθας και τον πουρέ µήλου και φτιάξτε τα ντόνατς να είναι έτοιµα. Φυλάξτε τα στο ψυγείο. Προετοιµάστε το βούτυρο που θα σερβίρετε µε τα ψωµάκια.
Την ίδια µέρα: Στρώστε το τραπέζι. ∆εν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να έχετε τους καλεσµένους να περιµένουν ή να προσφέρονται να σας βοηθήσουν. Μεγάλη αµηχανία. Θα χρειαστεί ν' αρχίσετε το µαγείρεµα τέσσερις ώρες πριν το σερβίρισµα. Φτιάξτε τα ψωµάκια µε το τυρί. Μέχρι να ψηθούν, ετοιµάστε το χοιρινό µε το λάχανο. Βάλτε το για ψήσιµο δύο ώρες πριν έρθουν οι καλεσµένοι σας. Βάλτε τα κάστανα για ψήσιµο µια ώρα πριν το σερβίρισµα. Ανοίξτε το κρασί και σερβίρετε σε µια µεγάλη κανάτα. Πιείτε το πρώτο ποτήρι.
Μια υπέροχη βραδιά ξεκινάει!
Ψωμάκια με φέτα, δεντρολίβανο και αρωματικό βούτυρο
Τα αφράτα αυτά τυροπιτάκια αρέσουν σε µικρούς και µεγάλους. Καλύτερα να φτιάξετε διπλή δόση. Θα τα σερβίρετε µ’ ένα αρωµατικό βούτυρο!
Υλικά για 12 τεµάχια
125 γρ. γάλα 1,5%
8 γρ. ξηρή µαγιά
5 γρ. ζάχαρη
90 γρ. αραβοσιτέλαιο και λίγο ακόµη για το ταψί
5 γρ. αλάτι
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέµιση
1 αβγό
150 γρ. τυρί φέτα
Πιπέρι
Για το βούτυρο
300 γρ. βούτυρο
150 γρ. ελαιόλαδο
Μπούκοβο
Αλάτι θαλασσινό
Εκτέλεση
Φέρνουμε το γάλα σε θερμοκρασία 40ο C. Σ’ ένα μπολ, ανακατεύουμε το γάλα, τη μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνουμε για μερικά λεπτά μέχρι η μαγιά να ενεργοποιηθεί. Προσθέτουμε το αραβοσιτέλαιο, το αλάτι και αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία αφράτη ζύμη. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο. Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σ’ ένα μπολ, βάζουμε τ’ αβγά και τα χτυπάμε. Τρίβουμε τη φέτα με τα δάχτυλα και μ’ ένα πιρούνι ανακατέβουμε το μίγμα. Προσθέτουμε τριμμένο πιπέρι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Προετοιμάζουμε τη φόρμα με λίγο αραβοσιτέλαιο. Μοιράζουμε τη ζύμη σε 12 κομμάτια. Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μία μπαλίτσα. Πιάνουμε την πρώτη μπαλίτσα, την ανοίγουμε με τα δάχτυλα σ’ ένα μικρό, στρόγγυλο φύλλο, το γεμίζουμε με μία κουταλιά του γλυκού γέμιση, το κλείνουμε με τα δάχτυλα και το βάζουμε στη φόρμα. Η ένωση θα πρέπει να βρίσκεται στην κάτω πλευρά. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Μ’ ένα πινέλο απλώνουμε λίγο λάδι σε κάθε τυροπιτάκι. Ψήνουμε για 35' περίπου. Ετοιμάζουμε το αρωματικό βούτυρο. Αφήνουμε το βούτυρο να μαλακώσει, αλλά όχι να λιώσει. Βάζουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το αλάτι και το μπούκοβο και βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει.
Χοιρινό με λάχανο και κόκκινο κρασί
Αν ψάχνετε ένα ωραίο πιάτο για το τραπέζι των ηµερών, µόλις το βρήκατε! Το χοιρινό λιώνει στο στόµα και φυσικά, ταιριάζει τέλεια µε το λάχανο.
Υλικά για 4 άτοµα
800 γρ. χοιρινή πανσέτα σε φέτες
1 λάχανο άσπρο
8 καρότα µεγάλα
50 γρ. πάπρικα γλυκιά
10 γρ. κύµινο
10 γρ. κανέλα
200 γρ. ελαιόλαδο
30 γρ. ξύδι από κόκκινο κρασί
2 σκελίδες σκόρδο
1 µπουκάλι (750 ml) κόκκινο, ξηρό κρασί
200 γρ. χυµός ροδιού
Αλάτι και πιπέρι
Για το σερβίρισµα
Σπόροι ροδιού
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C. Περνάμε την πανσέτα με αλάτι και πιπέρι και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Κόβουμε το λάχανο σε οκτώ κομμάτια. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε στη μέση ή σε μεγάλα κομμάτια. Βάζουμε στο mutli την πάπρικα, το κύμινο, την κανέλα, το ελαιόλαδο, το ξύδι, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και αλέθουμε σε μια ρευστή πάστα. Βάζουμε το χοιρινό και το λάχανο σ’ ένα ταψί, τα περνάμε με την πάστα πάπρικας που ετοιμάσαμε, προσθέτουμε το κρασί, τον χυμό ροδιού και αφήνουμε στον φούρνο μέχρι το λάχανο να μαλακώσει και το κρέας να ψηθεί καλά. Θα χρειαστούν 50' περίπου. Γυρνάμε τα λάχανα και ψήνουμε για 20' περίπου ακόμη. Σερβίρουμε το φαγητό
ζεστό με σπόρους ροδιού στο πλάι.
Ζεστό κρασί με μυρωδικά
Κανείς δε θα πει «όχι» σ’ αυτό το υπέροχο ζεστό κρασί. Μπορείτε να είστε δηµιουργικοί µε τα υλικά, αλλά αυτή εδώ η εκδοχή µε το τριαντάφυλλο είναι η αγαπηµένη µας!
Υλικά για 16 περίπου µερίδες
2 µπουκάλια κόκκινο ξηρό κρασί
10 καρφιά γαρίφαλο
4 ξυλάκια κανέλα
4 µανταρίνια, ο χυµός τους
4 πορτοκάλια, ο χυµός τους
4 κ. σ. µέλι
200 γρ. µηλίτης
50 γρ. ροδόνερο
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το κρασί, τα γαρίφαλα, την κανέλα και τ’ αφήνουμε να έρθουν σε βρασμό. Προσθέτουμε τον χυμό από τα μανταρίνια και τα πορτοκάλια, το μέλι, τον μηλίτη και το ροδόνερο. Αφήνουμε σε χαμηλό βρασμό για 10' περίπου. Σερβίρουμε το κρασί χλιαρό.
Donuts με κολοκύθα, κανέλα και πορτοκάλι
Αυτά τα υπέροχα ντόνατς ψήνονται στον φούρνο, είναι αφράτα και φυσικά, µπορούµε να τα σερβίρουµε µ’ έναν σωρό τρόπους.
Υλικά για 16 περίπου τεµάχια (ανάλογα µε το µέγεθος)
Για τον πουρέ κολοκύθας
(5 µέρη κολοκύθας / 1 µέρος νερό)
500 γρ. κολοκύθα
100 νερό
Για τον πουρέ µήλου
500 γρ. µήλα
100 γρ. νερό
Για τα doughnuts
5 γρ. ξηρή µαγιά
150 γρ. γάλα αµυγδάλου
50 γρ. ηλιέλαιο
200 γρ. πουρές κολοκύθας
50 γρ. πουρές µήλου
10 γρ. ξύδι λευκό
40 γρ. ζάχαρη
190 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
8 γρ. baking σόδα
5 γρ. κανέλα
3 γρ. γαρίφαλο
Για το σερβίρισµα
Σοκολάτα
Λευκή σοκολάτα
Σπόροι ροδιού
Ζαχαρωµένα φρούτα
Ινδική καρύδα
Θαλασσινό αλάτι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τον πουρέ κολοκύθας. Καθαρίζουμε την κολοκύθα, την κόβουμε σε κομμάτια, προσθέτουμε το νερό και βράζουμε για 15'. Αλέθουμε σε πουρέ. Μπορούμε να φυλάξουμε τον πουρέ στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Ετοιμάζουμε τον πουρέ μήλου. Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε κομμάτια, προσθέτουμε το νερό και βράζουμε για 15' περίπου. Αλέθουμε σε πουρέ. Μπορούμε να φυλάξουμε τον πουρέ στο ψυγείο ή την κατάψυξη. Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό γάλα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C. Προετοιμάζουμε το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε. Σ’ ένα μπολ, βάζουμε το ηλιέλαιο, τον πουρέ κολοκύθας, τον πουρέ μήλου και το ξύδι κι ανακατεύουμε. Σ’ ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο. Ρίχνουμε τα ξηρά υλικά σταδιακά στα υγρά υλικά και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Γεμίζουμε τη φόρμα μ’ ένα κουτάλι. Ψήνουμε για 17' περίπου στους 160ο C. Μπορούμε να σερβίρουμε με λιωμένη σοκολάτα, καρύδα, σπόρους ροδιού, φρούτα γλασέ, αλάτι θαλασσινό ή ό, τι άλλο αγαπάτε.
Tips & Tricks
Κόψτε μια μεγάλη κολοκύθα και φτιάξτε αρκετό πουρέ. Μπορείτε να τον φυλάξετε στο ψυγείο για τρεις ημέρες ή στην κατάψυξη σε μερίδες των 200 γρ. Το ίδιο ισχύει και για τον πουρέ μήλου. Αν ο πουρές σας βγει ρευστός, βάλτε τον σ’ ένα σουρωτήρι μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά.
Ο πουρές μήλου αντικαθιστά τα αβγά, δεν τον παραλείπουμε.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ STUDIO VD ΝΙΚΟΣ ΒΑΒΔΙΝΟΥΔΗΣ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 155 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019