fbpixel

Search icon
Search
Chronorama: Η έκθεση στo Palazzo Grassi χαρίζει μια νέα πνοή στο πλούσιο φωτογραφικό αρχείο της Condé Nast
ARTS & CULTURE

Chronorama: Η έκθεση στo Palazzo Grassi χαρίζει μια νέα πνοή στο πλούσιο φωτογραφικό αρχείο της Condé Nast

Περισσότερες από 400 φωτογραφίες και εικονογραφήσεις αφηγούνται την ιστορία του 20ού αιώνα μέσα από ένα επιδραστικό concept


Ρομαντισμός, ανέμελη διάθεση και αστείρευτο sexiness πρωταγωνιστούν σε μια άκρως ατμοσφαιρική και body-con δεκαετία. Μια ολόκληρη εποχή αποκαλύπτει τα γοητευτικά μυστικά της σε ένα editorial με ασπρόμαυρο concept. Χάρη στη νέα έκθεση με τίτλο "Chronorama: Photographic Treasures of the 20th Century", η οποία πρωταγωνιστεί από τις 12 Μαρτίου στο μυθικό Palazzo Grassi της Βενετίας, το κοινό έχει τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσει από κοντά το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο της παγκόσμιας media εταιρείας, Condé Nast. Ο τίτλος της συνδυάζει μια αναφορά στον Κρόνο, τον Ελληνικό Θεό του χρόνου, με την κατάληξη "orama", η οποία παραπέμπει στην όραση και επικεντρώνεται στην καθοριστική για την κουλτούρα σημασία των εικόνων κάθε artist. Περισσότερα από 400 έργα από περισσότερους από εκατόν πενήντα διακεκριμένους φωτογράφους, όπως ο Edward Steichen, ο Cecil Beaton, η Lee Miller, ο Horst P. Horst, ο Irving Penn και πολλών άλλων αναβιώνονται με τον πιο εκλεπτυσμένο τρόπο, μεταφέροντας τους επισκέπτες σε ένα ονειρικό σκηνικό με συνεχή καλλιτεχνικά flashbacks, με την προσέγγιση ενδιαφερόντων τεχνικών καινοτομιών. 

cn00023634.webp
Edward Steichen, Actress Anna May Wong, 1930, Vanity Fair © Condé Nast

Ο επιμελητής Matthieu Humery, σύμβουλος φωτογραφίας της Συλλογής Pinault, η οποία απέκτησε ένα μεγάλο μέρος των αρχείων της Condé Nast το 2021, περιγράφει την έκθεση ως μια «αρχαιολογία της φωτογραφίας», λέγοντας, χαρακτηριστικά: «Η έκθεση βλέπει με αφθονία τις εξελίξεις αυτές: Αισθητικά, όταν μετακινείσαι από, ας πούμε, το τέλος της δεκαετίας του 1920 στις αρχές της δεκαετίας του 1930, δεν βλέπεις πραγματικά τη διαφορά», λέει ο Humery. «Είναι όπως στην πραγματική ζωή- δεν βλέπεις τον εαυτό σου να γερνάει. Όταν βρίσκεσαι γύρω στο '78, '79, η διαφορά μεγαλώνει. Δίνετε σε αυτές τις εικόνες η ευκαιρία να αποκτήσουν μια δεύτερη ζωή.» 

Τhe aesthetic revival 

cn00024961-1.webp

Κεντρικές εμπνεύσεις για τη δημιουργία κάθε φωτογραφικού artwork υπήρξαν τα γεγονότα, τα κοινωνικά φαινόμενα, καθώς και οι επιφανείς προσωπικότητες που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα. Η συγκεκριμένη επιλογή εκτείνεται από από τη δεκαετία του 1910 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Μεταξύ των σημαντικότερων ταλέντων της γενιάς τους, διαμόρφωσαν τη φωτογραφική και καλλιτεχνική αισθητική της εποχής τους μέσω της δημοσίευσης του έργου τους στις διάφορες διάσημες εκδόσεις του Ομίλου των media, συμπεριλαμβανομένων των Vogue, Vanity Fair, House & Garden, Glamour και GQ.

Πέρα, όμως, από το κεντρικό concept, παρουσιάζεται και το "Chronorama Redux", ένα έργο, το οποίο προσφέρει μια σύγχρονη ματιά στις εικονογραφήσεις της Συλλογής Pinault μέσα από τις δημιουργικές προσεγγίσεις των τεσσάρων καλλιτεχνών, Tarrah Krajnak, Eric N. Mack, Giulia Andreani και Daniel Spivakov. Η εγκατάσταση αυτή θα απλωθεί σε τέσσερις χώρους του Palazzo Grassi, ως παρεμβολές στη χρονολογική περιήγηση της κύριας έκθεσης και υποστηρίζεται από τη Saint Laurent. 

Info: Palazzo Grassi, Campo San Samuele, 3231, 30124 Venezia VE, Ιταλία. Διάρκεια έκθεσης: Από 12 Μαρτίου έως 7 Ιανουαρίου 2024. Instagram: @palazzo_grassi

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες της μαγευτικής έκθεσης στη gallery!