fbpixel

Search icon
Search
Christmas Eggnog: H συνταγή για το απόλυτο χριστουγεννιάτικο ποτό
TASTE

Christmas Eggnog: H συνταγή για το απόλυτο χριστουγεννιάτικο ποτό

Προσθέστε το στο festive menu σας


Αν και οι ιστορικοί μαγειρικής συζητούν για την ακριβή καταγωγή του, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι το Εggnog προέρχεται από το "posset" της πρώιμης μεσαιωνικής Βρετανίας. Ένα ζεστό, γαλακτώδες ποτό που έμοιαζε με μπύρα. Μέχρι τον 13ο αιώνα, οι μοναχοί ήταν γνωστό ότι έπιναν ένα posset με αυγά και σύκα. Το γάλα και τα αυγά ήταν τροφές των πλουσίων, οπότε το Εggnog χρησιμοποιούνταν συχνά σε προπόσεις για την ευημερία και την καλή υγεία.

Στη συνέχεια, το ποτό συνδέθηκε με τις γιορτές στις αμερικανικές αποικίες. Το Μεξικό υιοθέτησε επίσης την ίδια την ποικιλία Εggnog "rompope" και το Puerto Rico δημιούργησε το "coquito", στο οποίο προστίθεται γάλα καρύδας. Η ετυμολογία του αγγλικού ονόματος ωστόσο παραμένει ένα μυστήριο. Ορισμένοι λένε ότι το "nog" προέρχεται από το "noggin", που σημαίνει ξύλινο κύπελλο, ή το "grog", μια δυνατή μπύρα. Μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα, ο όρος "eggnog" κόλλησε.

Τhe recipe 

2glowflavour-eggnog.jpg

Υλικά (για 8 μερίδες)

  • 700 ml. πλήρες γάλα
  • 240 ml. κρέμα γάλακτος
  • 3 ξυλάκια κανέλας
  • 1 στικ βανίλιας
  • 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 5 αυγά (με χωρισμένους κρόκους απ’ το ασπράδι)
  • 130 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 170 ml. bourbon

Για το σερβίρισμα: κανέλα, μοσχοκάρυδο και σαντιγύ

Εκτέλεση 

Σε μια κατσαρόλα, ανακατεύουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, την κανέλα, τη βανίλια και το μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα. Μόλις πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σε ένα μεγάλο μπολ ή στο μίξερ χτυπάμε τους κρόκους αυγών και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα με το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε το bourbon και ανακατεύουμε. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Πριν σερβίρουμε, χτυπάμε τα ασπράδια αυγών σε ένα μεγάλο μπολ ή στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Σερβίρουμε σε φλιτζάνια το μείγμα από το ψυγείο, προσθέτουμε τα ασπράδια και γαρνίρουμε με φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο ή κανέλα, ενώ μπορούμε επιπλέον να βάλουμε και λίγη σαντιγύ.

Η γραφίστρια και εικονογράφος Έλενα Ζουρνατζή σχεδιάζει την τελευταία σελίδα του GLOW FLAVOR EDITION (www.grecianchic.gr)