fbpixel

Search icon
Search
Chef étoilée: Η διάστερη Γαλλίδα σεφ, Stephanie Le Quellec μιλάει για 1η φορά «ελληνικά» με αφορμή τη συνεργασία της με το Sani Resort
MAGAZINE

Chef étoilée: Η διάστερη Γαλλίδα σεφ, Stephanie Le Quellec μιλάει για 1η φορά «ελληνικά» με αφορμή τη συνεργασία της με το Sani Resort

Η ζωή της μέσα κι έξω από τις βραβευμένες με αστέρια Michelin κουζίνες του κόσμου


Εχει ξεχωρίσει σ’ έναν χώρο όπου οι διακεκριμένοι άνδρες είναι συγκριτικά περισσότεροι από τις γυναίκες. Κι η αλήθεια είναι πως αυτή η συνθήκη δεν την εμπόδισε ποτέ, παρά την έκανε να τολμήσει, να επιμείνει, να δει μπροστά και τελικά να χαράξει μια απόλυτα δική της πορεία στον κόσμο της υψηλής γαστρονομίας. Σήμερα, η Stephanie Le Quellec πρωτοστατεί με τη μαγειρική αριστεία της, ούσα στην κορυφή μιας ιεραρχίας που δομείται από τα καλύτερα ταλέντα του κόσμου, διαπρέποντας σε ένα κλίμα έντονου ανταγωνισμού, όπου η παραμικρή λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά.

Αλήθεια, η γαστρονομία είναι κάτι παραπάνω από τέχνη; Είναι ένα συνεχές πείραμα ζωής; Και τα δύο μπορώ να πω!

Και το «συστατικό» της δικής σας κουζίνας; Η εποχή. Αυτή δημιουργεί τα πάντα! Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως, όταν δημιουργώ γεύσεις, τίποτα δεν «περνάει» από το μυαλό μου, μόνο από την καρδιά μου!

Πώς ξεκίνησαν όλα; Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντα αγαπούσα το φαγητό. Η κουζίνα του σπιτιού ήταν η δική μου παιδική χαρά. Η οικογένειά μου συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό σ’ αυτό που είμαι σήμερα. Δε συνηθίζαμε να πηγαίνουμε σε fancy εστιατόρια, αλλά πάντα είχαμε τη φιλοσοφία και την παιδεία να επιλέγουμε εντυπωσιακά εποχιακά προϊόντα απευθείας από τις αγορές, τις φάρμες και τους κήπους. Η μητέρα μου συγκέντρωνε κάθε Σαββατοκύριακο όλη την οικογένεια, έστρωνε ένα όμορφο τραπέζι και μαγείρευε παραδοσιακά γαλλικά φαγητά, όπως pot au feu, το αγαπημένο μου comfort food που έγινε και αγαπημένο των παιδιών μου.

Υπήρξε κάποιος μέντορας σε αυτό το ταξίδι; Μόνο ένας; Ο Philippe Jourdin καταρχάς. Όμως, ένας σεφ που με εμπνέει βαθιά τώρα είναι ο Arnaud Donckele. Στο ομώνυμο εστιατόριό του στο Saint-Tropez, μπορώ να πω πως έκλαψα πάνω από ένα πιάτο ντομάτα. Απολύτως εντυπωσιακό!

Η συνειδητοποίηση πως υπάρχει μια θέση για εσάς στον κόσμο της υψηλής γαστρονομίας πότε ήρθε; Στα 19 μου, πέρασα την πόρτα του George V ως βοηθός κουζίνας, για να γίνω στην πορεία βοηθός σεφ και Α΄ μάγειρας. Απίστευτο μάθημα! Το Four Seasons George V Paris ήταν ένας ονειρεμένος τόπος. Και τα κατάφερα, παρόλο που ήμουν μια νεαρή γυναίκα και μέλος ενός κόσμου αριστείας στον οποίο η ελάχιστη λεπτομέρεια μετράει. Από τότε συνειδητοποίησα ότι δεν ήθελα απλώς να μαγειρεύω, αλλά να ετοιμάζω τα καλύτερα πιάτα, με τα καλύτερα υλικά που θα χαρίζουν αξέχαστα συναισθήματα. Χάρη σε αυτή την ευχαρίστηση που επιδίωκα να προκαλώ μέσα από τις γεύσεις μου, αντιλήφθηκα ότι ήθελα να είμαι μέρος των βραβευμένων με αστέρια Michelin κουζινών του κόσμου. Σε αυτές έμαθα τις καλύτερες τεχνικές, ειδικεύτηκα στο να παρασκευάζω εντυπωσιακές σάλτσες, χυμούς. Και κάπου ανάμεσά τους γνώρισα τον σύζυγό μου, David, και πατέρα των τριών παιδιών μας.

Και οι ισορροπίες πώς έρχονται όταν κινείστε σε αυτήν την τροχιά; Δουλεύω πολύ, αλλά η δουλειά μου είναι ένα αληθινό πάθος. Έφτασα στα 40 και τώρα βρήκα την πραγματική ισορροπία στη ζωή! Βέβαια, ως ζευγάρι συνεχίζουμε μέχρι και σήμερα να εργαζόμαστε σκληρά. Συγκεκριμένα, έφτασα στο La Scène στις εννιά το πρωί και μετά βίας πήγα στο σπίτι πριν από τα μεσάνυχτα. Αλλά πλέον βρίσκομαι στα δικά μου εστιατόρια και κινούμαι με τις δικές μου αποφάσεις. Λατρεύω την ομάδα που με στελεχώνει, κι ο άντρας μου, David, δουλεύει μαζί μου, επίσης. Ακόμα, ο γιος μου έγινε δεκτός στο Ferrandi Paris πριν από δύο χρόνια, στην κορυφαία σχολή γαστρονομίας, κι είμαι πολύ περήφανη. Αν και δεν έφτανα σπίτι τα βράδια, όταν τα παιδιά μου ήταν μικρότερα, σήμερα πιστεύω ότι νιώθουν υπερήφανα γι’ αυτό που είμαστε και τους εμπνέουμε. Οι καθημερινές είναι αφιερωμένες στη δουλειά, αλλά τα Σάββατα και οι Κυριακές στον ποιοτικό χρόνο μεταξύ μας. Αυτή είναι η ισορροπία μας!

Τα αστέρια Μichelin σας μέχρι στιγμής μετράνε δύο σε αριθμό. Μιλήστε μου γι’ αυτά. Τα αστέρια σημαίνουν πολλά. Είναι μια πραγματική πρόκληση ζωής. Από το Four Seasons George V αποτελούσαν ένα όνειρο. Με επηρεάζουν, φυσικά. Είναι η «Βίβλος» μου. Τα συλλέγω! Όταν βραβεύτηκα με το πρώτο, ήταν εντυπωσιακό. Μετά ήρθε το δεύτερο και κάπου εκεί αναπόφευκτα έρχεται η στιγμή που ονειρεύεσαι και το «Άγιο Ποτήριο»: τα τρία Michelin. Πρόκληση, όμως, είναι το να κάνεις το καλύτερο κάθε μέρα. Να αφιερώνεις χρόνο στην ομάδα σου, συζητώντας για την παραμικρή λεπτομέρεια. Να δοκιμάζεις καινούριες συνταγές, νέα προϊόντα. Είμαστε διακόσια τοις εκατό εστιασμένοι στις εμπειρίες των καλεσμένων μας.

Θα μπορούσατε να δείτε τον εαυτό σας να κάνει κάτι σύμφωνα με τις «γραμμές» του La Scène, αλλά σε ένα απολύτως διαφορετικό μέρος; Όχι! Το La Scène της λεωφόρου Matignon 32 είναι για μένα απολύτως μοναδικό.

Κλείνοντας, πείτε μας για τη συνεργασία σας στο Sani Resort. Η Ελλάδα εκπροσωπεί την καλύτερη κουζίνα. Μια κουζίνα με απίστευτα προϊόντα και αρώματα που λατρεύω. Είχα, λοιπόν, την υπέροχη ευκαιρία να είμαι προσκεκλημένη στο Sani Gourmet Festival ως guest chef. Το resort, η τοποθεσία, η ατμόσφαιρα, η ενέργεια, οι άνθρωποι, με συνεπήραν. Είναι ένα εκλεπτυσμένο ξενοδοχείο που παντρεύει τα χρώματα της Μεσογείου. Ερωτεύτηκα το Sani Resort, και τώρα νιώθω και ελπίζω πως το πάθος μου για μεσογειακά προϊόντα θα γίνει η αφορμή για να αφήσουμε μοναδικές στιγμές στο εστιατόριο Over Water.

Φωτογραφία: Alain Goussard | @legoutdelimage

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2022