fbpixel

Search icon
Search
Celine Dion: Ποια είναι η ανίατη ασθένεια από την οποία πάσχει;
PEOPLE & MOMENTS

Celine Dion: Ποια είναι η ανίατη ασθένεια από την οποία πάσχει;

Πολύ δύσκολη στιγμή για την πασίγνωστη τραγουδίστρια


Μία στιγμή είναι αρκετή για να αλλάξουν όλα στη ζωή. Ακόμη κι άνθρωποι που μοιάζουν ισχυροί, που έχουν μεγάλη δυναμική, που λάμπουν, μπορεί να δουν όλα όσα γνώριζαν να αλλάζουν, βιώνοντας μία νέα, διαφορετική πραγματικότητα. Η Celine Dion επρόκειτο να πραγματοποιήσει μία μεγάλη ευρωπαϊκή περιοδεία κι ετοιμαζόταν για το Courage World Tour, που περιελάμβανε οκτώ συναυλίες -μεταξύ αυτών και μία στην Ελλάδα- προγραμματισμένες για το καλοκαίρι του 2023. Ωστόσο, η ζωή είχε άλλα σχέδια για την πασίγνωστη τραγουδίστρια και της έδειξε το πιο σκληρό της πρόσωπο. Μέσα από τα social media της, η Dion αποκάλυψε ότι πάσχει από μία σπάνια νευρολογική διαταραχή, το Σύνδρομο του Δύσκαμπτου Ανθρώπου (Stiff Person Syndrome-SPS) και κάπως έτσι, όλος ο κόσμος «πάγωσε».

Η σιωπηλή μάχη της Celine Dion!

H συγκλονιστική εξομολόγηση

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ήταν πολλοί οι fans της τραγουδίστριας που είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για την κατάσταση της υγείας της, καθώς προχώρησε στην ακύρωση πολλών από τις προγραμματισμένες εμφανίσεις της. Υπήρχαν πολλά ερωτηματικά κι ακόμη περισσότερα σενάρια, μέχρι να πάρει την απόφαση να μιλήσει η ίδια δημόσια και να παρουσιάσει όλη την αλήθεια. Η Καναδή τραγουδίστρια έδωσε απαντήσεις για το τι ακριβώς συμβαίνει στη ζωή της και μίλησε ανοικτά για τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, σε μία εξομολόγηση που σίγουρα δεν ήταν καθόλου εύκολη. Με δάκρυα στα μάτια, η Dion περιέγραψε όσα συμβαίνουν στη ζωή της τελευταία, από τους σπασμούς που τη δυσκολεύουν σε οτιδήποτε κάνει στην καθημερινότητά της, μέχρι τις δυσκολίες στο περπάτημα και τις δημόσιες εμφανίσεις της. Υποβλήθηκε σε μία σειρά από εξετάσεις και τελικά, τα αποτελέσματα έδειξαν πως πάσχει από μια πολύ σπάνια νευρολογική ασθένεια, η οποία προσβάλει έναν στους 1.000.000 ανθρώπους και ονομάζεται Stiff Person Syndrome (SPS). 

«Γεια σε όλους, λυπάμαι που άργησα τόσο καιρό να επικοινωνήσω μαζί σας. Μου λείπετε όλοι τόσο πολύ και ανυπομονώ να βρεθώ στη σκηνή και να σας μιλήσω από κοντά. Όπως γνωρίζετε, ήμουν πάντα ανοιχτό βιβλίο και δεν ήμουν έτοιμη να πω τίποτα πριν, αλλά είμαι έτοιμη τώρα. Αντιμετώπιζα προβλήματα με την υγεία μου εδώ και πολύ καιρό και ήταν πολύ δύσκολο για μένα να αντιμετωπίσω τις προκλήσεις μου και να μιλήσω για όλα όσα έχω περάσει. Πρόσφατα διαγνώστηκα με μια πολύ σπάνια νευρολογική διαταραχή που ονομάζεται Σύνδρομο του Δύσκαμπτου Ανθρώπου και επηρεάζει 1/1.000.000. Ενώ ακόμα μαθαίνουμε για αυτή τη σπάνια πάθηση, τώρα ξέρουμε ότι αυτό είναι που προκαλεί όλους τους σπασμούς που είχα. Δυστυχώς, αυτοί οι σπασμοί επηρεάζουν κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μου, προκαλώντας μερικές φορές δυσκολίες όταν περπατάω και δεν μου επιτρέπουν να χρησιμοποιώ τις φωνητικές μου χορδές για να τραγουδάω όπως είχα συνηθίσει», ανέφερε στο ξεκίνημα της τοποθέτησής της. Είναι μία πολύ δύσκολη στιγμή για την ίδια, είναι μία τεράστια δοκιμασία που αλλάζει ριζικά τη ζωή και την καθημερινότητά της, ωστόσο, έχει στο πλευρό της εκατομμύρια ανθρώπους που τη στηρίζουν κι εκφράζουν την αγάπη τους.

Ποια είναι η ασθένεια

shutterstock-1684932109.jpg

Μάλλον λίγοι γνωρίζουν πραγματικά τι είναι αυτή η ασθένεια, που ήρθε να αλλάξει όλα όσα γνώριζε η Celine Dion. To Σύνδρομο του Δύσκαμπτου Ανθρώπου (Stiff Person Syndrome-SPS) είναι μία σποραδική και πολύ σπάνια νευρολογική διαταραχή. Xαρακτηρίζεται από κυμαινόμενη μυϊκή ακαμψία στον κορμό και τα άκρα και από αυξημένη ευαισθησία σε ερεθίσματα όπως ο θόρυβος, η αφή και η συναισθηματική δυσφορία, που μπορούν να προκαλέσουν μυϊκό σπασμό. Σήμερα, δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για την πάθηση, ωστόσο, υπάρχουν αγωγές για την επιβράδυνση της εξέλιξής της, γι' αυτό και η πασίγνωστη τραγουδίστρια σημείωσε πως τόσο η ίδια, όσο και οι άνθρωποι που βρίσκονται στο περιβάλλον της και οι αρμόδιοι γιατροί κάνουν ό,τι είναι δυνατό, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα συμπτώματα. Η πολύ σπάνια αυτή ασθένεια «χτυπά» έναν στους 1.000.000 ανθρώπους, με την Dion να ανήκει σε αυτούς και να τίθεται αντιμέτωπη με μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Η τραγουδίστρια ακύρωσε όλες τις εμφανίσεις της και τώρα, αισθάνθηκε έτοιμη να απευθυνθεί στον κόσμο και να μοιραστεί με απόλυτη ειλικρίνεια τη δική της ιστορία. Δεν ήταν εύκολο, αλλά το έκανε κι ακόμη και τώρα, μας έδειξε πως πρόκειται για μία πολύ δυνατή γυναίκα, που δε λυγίζει και συνεχίζει να παλεύει ακόμη κι υπό αντίξοες συνθήκες.

«Με πονάει που σας λέω ότι αυτό σημαίνει ότι δε θα είμαι έτοιμη να ξαναρχίσω την περιοδεία μου στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο. Έχω μια μεγάλη ομάδα γιατρών που εργάζονται μαζί μου για να με βοηθήσουν να γίνω καλύτερα και τα πολύτιμα παιδιά μου που με στηρίζουν και με βοηθούν. Δουλεύω σκληρά με τον θεραπευτή μου καθημερινά για να ενισχύσω τη δύναμή μου και την ικανότητά μου να αποδίδω ξανά, αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι ήταν ένας αγώνας. Το μόνο που ξέρω είναι ότι το τραγούδι είναι αυτό που έκανα σε όλη μου τη ζωή και είναι αυτό που μου αρέσει περισσότερο να κάνω. Μου λείπετε τόσο πολύ, μου λείπει να σας βλέπω όλους στη σκηνή, δίνω πάντα το 100% όταν κάνω το σόου μου, αλλά η κατάστασή μου τώρα, δεν μου επιτρέπει να σας το δώσω αυτή τη στιγμή. Για να σας φτάσω ξανά, δεν έχω άλλη επιλογή από το να επικεντρωθώ στην υγεία μου αυτή τη στιγμή και ελπίζω ότι βρίσκομαι στον δρόμο προς την ανάκαμψη. Αυτό είναι το επίκεντρό μου και κάνω ό,τι μπορώ για να αναρρώσω», ανέφερε σε άλλο σημείο του μηνύματός της και κάπως έτσι, έδωσε σε όλους ένα τεράστιο μάθημα. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει τον διπλανό του, αν δε γνωρίζει πραγματικά τι του συμβαίνει. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι συμβαίνει όταν κλείνουν οι πόρτες και σβήνουν τα φώτα. Το τελευταίο διάστημα, είχαν ειπωθεί πολλά για τη Celine Dion και τώρα, ήρθε η ίδια να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο...