fbpixel

Search icon
Search
Casa Orgánica: Το σπίτι - αρχιτεκτονικό αριστούργημα στο Μεξικό που έχει «ρίξει» το Instagram
ESCAPE

Casa Orgánica: Το σπίτι - αρχιτεκτονικό αριστούργημα στο Μεξικό που έχει «ρίξει» το Instagram

Εξερευνήστε το απίθανο έργο του Javier Senosiain


Κατά μήκος ενός ήσυχου δρόμου στη γειτονιά Naucalpan de Juárez στα περίχωρα της Πόλης του Μεξικού, ένα παχύ κομμάτι κισσού περιβάλλει μια οβάλ μεταλλική πόρτα που δε μοιάζει με καμία άλλη στην περιοχή. Πλαισιωμένο από έναν πράσινο τοίχο, είναι διακοσμημένο με κάτι που μοιάζει με δέρμα φιδιού, με βολβώδεις κόμπους να προεξέχουν από την επιφάνεια.

Το Casa Orgánica θυμίζει έναν απίθανο λαβύρινθο, που κλείνει μέσα του όλα όσα ορίζουν την έννοια του φουτουριστικού σχεδιασμού. Πρόκειται για ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό αριστούργημα του περίφημου Javier Senosiain, το οποίο κατακλύζεται από από ένα βελούδινο ύφασμα σε μια ιδιαίτερη απόχρωση του λευκού, που πρωταγωνιστεί στο πάτωμα αλλά και στους τοίχους.

Take a tour!
organica-05.jpg


Σχεδιασμένο και υλοποιημένο από τον Μεξικανό αρχιτέκτονα Javier Senosiain το 1984, το Casa Orgánica άνοιξε στο κοινό για πρώτη φορά στα τέλη του 2020. (Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται υπό ανακαίνιση, αλλά θα ξανανοίξει πλήρως αργότερα αυτό το έτος.) Πριν δεχθεί επισκέπτες, το σπίτι ήταν η ιδιωτική κατοικία της οικογένειας Senosiain και το μοναδικό έργο του αρχιτέκτονα στην περιοχή Naucalpan de Juárez. Εμπνευσμένος από τα εκλεκτικά έργα του Ισπανού αρχιτέκτονα Antoni Gaudí και τις μοντερνιστικές δομές του Frank Lloyd Wright, ο Senosiain είναι ένας θρύλος από μόνος του ως πρωτοπόρος της οργανικής αρχιτεκτονικής στο Μεξικό.

Η σχεδιαστική του φιλοσοφία έχει τις ρίζες της στην αρμονική συνάντηση της ανθρώπινης κατοίκησης και του φυσικού κόσμου. Χωρίς ευθύγραμμους τοίχους σε ολόκληρο το σπίτι, το σχέδιο έχει σκοπό να αισθάνεσαι σαν να μπαίνεις σε μερικούς από τους πιο ιερούς χώρους της ανθρωπότητας: ένα μοναστήρι ή μια σπηλιά.

Στον κάτω όροφο, η διάταξη ανοίγει σε ένα ευρύχωρο σαλόνι που ξεχωρίζει χάρη σε έναν κυρτό λευκό δερμάτινο καναπέ, ένα κρεμαστό κάθισμα από μπαστούνι και μια αυθεντική καρέκλα από φύλλα χρυσού από τον Pedro Friedeberg, έναν σουρεαλιστό καλλιτέχνη που κάποτε σπούδασε με τον διάσημο Γερμανικής καταγωγής, μοντερνιστή ζωγράφος και γλύπτη Mathias Goeritz, με έδρα το Μεξικό.

mg-6585-corr.jpg


Το δάπεδο με μοκέτα -τα πάντα φτιαγμένα σε μια αμμώδη απόχρωση- συνεχίζεται σε ολόκληρο το σπίτι, το οποίο δίνει την αίσθηση πως είναι βυθισμένο μέσα στη γη. Το ίδιο χρώμα βάφει τους τοίχους και την οροφή για να επιτευχθεί μια χρωματική συνέχεια, καθώς και η αίσθηση της απόλυτης αρμονίας από χώρο σε χώρο. Στα υπνοδωμάτια, τα ειδικά κατασκευασμένα κρεβάτια διαμορφώνονται σε κύκλους και όχι σε ορθογώνια, γεγονός που λειτουργεί ως ακόμη ένα bonus στην όλη σχεδιαστική φιλοσοφία.

Στο μεταξύ, παραμένοντας στους ίδιους χώρους, οι ντουλάπες είναι ειδικά κατασκευασμένες μέσα στους τοίχους, κι έτσι από μακριά μπορούμε να θαυμάσουμε μερικά τετραγωνικά γεμάτα τρύπες σε διαφορετικά, ακανόνιστα μεγέθη που κάνουν τη διαφορά.

Πέρα από τους βγαλμένους από όνειρο εσωτερικούς χώρους του σπιτιού, αυτό που κεντρίζει την προσοχή μας είναι ο υπέροχος, πολύχρωμος κήπος που «κόβει» την ανάσα. Το electric green γρασίδι και οι τεράστιες μπουκαμβίλιες που σχεδόν καλύπτουν το σπίτι, αποτελούν ένα βασικό λόγο για τον οποίο έχουμε λατρέψει αυτό το τόσο artistic και παραμυθένιο σκηνικό.

casa-organica-13.jpg


Όλα τα στοιχεία συνθέτουν ένα περιβάλλον-επιτομή του φουτουρισμού, μια χρωματιστή όαση και ένα αριστουργηματικό κτίριο, το οποίο αξίζει να εξερευνήσει κανείς από κοντά, πραγματοποιώντας ένα once-in-a-lifetime ταξίδι στο μακρινό Μεξικό. Το εντυπωσιακό Casa Orgánica είναι ένα από τα πιο αξιοθαύμαστα places-to-be, που αυτήν τη στιγμή έχει καταφέρει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του Instagram, αλλά και γενικότητα στο επίκεντρο των social media, ξετρελαίνοντας τους φανατικούς λάτρεις του design.

Ανατρέξτε στην gallery για να εξερευνήσετε περισσότερο από το εσωτερικού, αλλά και το outdoor του Casa Orgánica!

Φωτογραφίες: Michaela Trimble, British Vogue, Plataforma Arquitectura