Είναι γνωστό, ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και δε θα πρέπει να το παραλείπετε. Κοιμηθείτε μερικά λεπτά λιγότερο και κερδίστε σημαντικά οφέλη από ένα καλό breakfast, όπως την ενεργοποίηση του μεταβολισμού σας και τις γρηγορότερες καύσεις. Οι περισσότερες από εσάς δυσκολεύεστε να βρείτε χρόνο για πρωινό, είτε γιατί βιάζεστε να πάτε στο γραφείο on time είτε γιατί έχετε πολλές εξωτερικές υποχρεώσεις κι έτσι καταλήγετε να αφήνετε άδειο το στομάχι σας ή να αγοράζετε κάποιο παχυντικό σνακ καθ' οδόν προς την εργασία σας. Σίγουρα, οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινής ζωής λειτουργούν ως τροχοπέδη στη σωστή διατροφή, όμως πάντα υπάρχουν λύσεις, αρκεί να τις ψάξετε. Μια απλή λύση είναι να μπορείτε να ετοιμάζετε το πρωινό σας από το προηγούμενο βράδυ.
Εμείς, λοιπόν, συγκεντρώσαμε 4 συνταγές για εύκολα, γρήγορα και πάνω από όλα υγιεινά go-to πρωινά, για να επιλέξετε αυτό που σας αρέσει περισσότερο. Πιστέψτε μας, θα δείτε πολύ σημαντικές αλλαγές στο σώμα και στα κιλά σας, εάν εντάξετε ένα καλό breakfast στην καθημερινότητά σας.
1. Peanut Butter Overnight Oats
Φτιάξτε ένα βαζάκι βρώμης το προηγούμενο βράδυ και πάρτε το κατευθείαν έτοιμο από το ψυγείο το πρωί, είτε για το γραφείο, είτε για να το απολαύσετε εκείνη τη στιγμή.
Υλικά:
- 1/2 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
- 3/4 του κουταλιού σπόρους chia
- 2 κουταλιές φυστικοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο
- 1 κουταλιά σούπας σφενδάμου (ή ζάχαρη από καρύδα, βιολογική καστανή ζάχαρη ή stevia για γεύση)
- 1/2 φλιτζάνι βρώμη
Προαιρετικά toppings:
- Κομματάκια από μπανάνα, φράουλες ή σμέουρα
- Πρόσθετοι σπόροι chia
- Granola
- Bluberries, Goji Berries, Cranberries
Εκτέλεση: Σε ένα βάζο ή ένα μικρό μπολ, προσθέστε το γάλα αμυγδάλου, τους σπόρους chia, το φυστικοβούτυρο και το σιρόπι σφενδάμου και ανακατέψτε με ένα κουτάλι για να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε τη βρώμη και ανακατέψτε μερικές φορές. Στη συνέχεια πιέστε προς τα κάτω με ένα κουτάλι για να βεβαιωθείτε, ότι όλη η βρώμη έχει αναμειχθεί με το γάλα αμυγδάλου. Καλύψτε καλά μ' ένα καπάκι ή πλαστικό περιτύλιγμα και βάλτε το στο ψυγείο όλη τη νύχτα (ή για τουλάχιστον 6 ώρες). Την επόμενη μέρα, ανοίξτε και απολαύστε, όπως είναι, ή με κάποιες από τις αγαπημένες σας γαρνιτούρες. Το βαζάκι μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως 2 ημέρες, αν και είναι καλύτερο να καταναλωθεί μέσα στις πρώτες 12-24 ώρες.
Pesto τοστ με αυγά ποσέ
Υλικά:
Για τη σάλτσα pesto:
- 3/4 κούπας σκελίδες σκόρδου (προαιρετικά)
- 2 κούπες ρόκα
- χυμός από μισό λεμόνι
- 1/4 κούπας ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
Για τα τοστ:
- φέτες του τοστ
- ποσέ αυγά
- μαύρο σουσάμι
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση: Σε ένα μίξερ, ανακατέψτε όλα τα υλικά για τη σάλτσα pesto μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αυτό που θα περισσέψει από τη σάλτσα, μάλιστα, μπορείτε να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο για μία εβδομάδα. Έπειτα, απλώστε τη σε κάθε φέτα του τοστ και βάλτε από πάνω το αυγό. Πασπαλίστε με το μαύρο σουσάμι και είστε έτοιμοι.
The power bowl
Υλικά:
- 1 φλ. βρώμη ή δημητριακά ολικής άλεσης
- 1 φλ. γάλα 1,5% ή φυτικό (αμυγδάλου, σόγιας, καρύδας ή οποιαδήποτε γεύση της επιλογής σας)
- 1 κ.σ. αποξηραμένα φρούτα (μύρτιλλα, κράνμπερι ή γκότζι μπέρι).
- Μια χούφτα ξηρούς καρπούς της επιλογής σας
- chips καρύδας για το food styling
Εκτέλεση: Βάλτε τη βρώμη ή τα δημητριακά σας σε ένα μπολ. Τοποθετήστε το κρύο γάλα μέσα –αν το προτιμάτε ζεστό, μπορείτε να το ζεστάνετε. Ρίξτε τα αποξηραμένα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς κι έπειτα ανακατέψτε.
Ομελέτα με μανιτάρια, κατσικίσιο τυρί, αβοκάντο & σπανάκι
Υλικά:
- 1-2 κ. γλ. ελαιόλαδο
- 3 μεγάλα μανιτάρια της επιλογής σας
- αλάτι και πιπέρι
- 3 αυγά
- 1 κούπα baby σπανάκι
- 2 κ. σ. κατσικίσιο τυρί
- 1/2 κ. λιωμένο αβοκάντο
- λίγο μαϊντανός για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση: Σε ένα μετρίου μεγέθους τηγάνι, ρίξτε το ελαιόλαδο και ψήστε τα μανιτάρια σας για 5-6 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμα, βγάλτε τα από το τηγάνι και ρίξτε μέσα τα χτυπημένα αυγά τα οποία έχετε αλατοπιπερώσει. Ψήστε την ομελέτα σας για 6-7 λεπτά και μόλις είναι έτοιμη βάλτε στη μια πλευρά το τριμμένο κατσικίσιο τυρί, το αβοκάντο, τα μανιτάρια και το σπανάκι. Κλείστε την ομελέτα σας φέρνοντας την άλλη πλευρά από πάνω και σερβίρετε σε ένα μεγάλο πιάτο. Γαρνίρετε με τον τριμμένο μαϊντανό και απολαύστε!