fbpixel

Search icon
Search
Breaking up: Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσουμε παρακάτω;
WELLNESS

Breaking up: Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσουμε παρακάτω;

Το μεταβατικό στάδιο μετά από έναν χωρισμό


Στη ζωή μας θα γνωρίσουμε πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους. Με άλλους θα δημιουργήσουμε έναν όμορφο δεσμό, με άλλους θα βιώσουμε μια πιο δύσκολη σχέση. Το σίγουρο είναι πως οι περισσότερες από αυτές έχουν τη δική τους ημερομηνία λήξης και θα βρεθούμε παραπάνω από μια φορά στη θέση διαχείρισης ενός χωρισμού. Ειδικότερα, όσες τελειώσουν επώδυνα λόγω έντονων συναισθημάτων, θα μας προκαλέσουν ακόμα πιο δυσχερή feelings. Το δέσιμο που αναπτύσσεται, η κοινή καθημερινότητα, είναι κι αυτά που παραμένουν στο μυαλό μας ύστερα από το τέλος.

Το πρώτο διάστημα θεωρούμαστε περισσότερο ευάλωτοι. Θυμόμαστε διαρκώς τις όμορφες στιγμές και αναπολούμε όσα περνούσαμε μαζί. Ακολουθεί, δηλαδή, το λεγόμενο "healing", το οποίο είναι η διαδικασία κατά την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον ίδιο μας τον εαυτό. Προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και να ανακαλύψουμε για ακόμη μια φορά την μοναξιά. Είναι μια ευκαιρία να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας.

shutterstock-1222570699.jpg

Παράλληλα, τίθεται και η ερώτηση «πότε μπορώ να προχωρήσω;». Πολλοί άνθρωποι βασανίζονται στη σκέψη με το εάν τους είναι εφικτό ή όχι να μπουν ενεργά στον έρωτα. Άλλοι υποστηρίζουν πως χρειάζεται να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα προς σεβασμό στην πρώην σχέση σου, ενώ άλλοι προσαρμόζονται απευθείας σε μια γνωριμία με νέα άτομα. Σαφώς, σωστή απάντηση δεν υπάρχει. Από την στιγμή του χωρισμού, όλοι μας έχουμε το δικαίωμα να συμπεριφερθούμε όπως αισθανόμαστε. Αυτό, όμως, που έχει σημασία είναι να ακούσουμε τα πραγματικά μας «θέλω».

Τι σημαίνει αυτό;

Ζώντας σε μια εποχή, όπου επικρατεί η κριτική και η επιρροή των social media, υποσυνείδητα καταλήγουμε να πράττουμε σύμφωνα με τους άλλους. Πόσο μάλλον στο θέμα της συντροφικότητας, αντικρίζοντας τριγύρω μας ζευγάρια και έχοντας την πικρία από το χωρισμό μας, θεωρούμε πως το σωστό βήμα είναι να αντικαταστήσουμε άμεσα το ταίρι μας, ώστε να τον ξεπεράσουμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μας φθείρει ψυχολογικά. Η ευτυχία έρχεται μέσα την προσωπική μας φροντίδα και ικανοποίηση. Δεν βρίσκεται μόνο στα μάτια μιας σχέσης.

Πώς, λοιπόν, θα αντιληφθούμε ότι είμαστε έτοιμοι για μία νέα αρχή;

1. Έχετε αντιμετωπίσει το αίσθημα της μοναξιάς

Πολλοί άνθρωποι τείνουν να δημιουργούν συνεχώς νέες σχέσεις, λόγω το ότι αδυνατούν να μείνουν μόνοι. Νιώθουν αδύναμοι και αναζητούν την ασφάλεια, που δεν παρέχουν οι ίδιοι στους εαυτούς τους. Μετά από έναν χωρισμό μας δίνεται η δυνατότητα να αφοσιωθούμε σ' εμάς, να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τους φίλους μας και να ζήσουμε ελεύθεροι. Μη βλέπετε με αρνητική μάτια μια τέτοια περίοδο, αντιθέτως απολαύστε την. Μόλις το κάνετε, θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν κυριαρχούν απωθημένα και θα μπορείτε να μπείτε ξανά σ' έναν δεσμό.

shutterstock-721626475.jpg

2. Αισθάνεστε ένα αυθόρμητο ενδιαφέρον για το «άγνωστο»...

Μπορεί η παρέα σας να σας πιέζει να βρείτε σύντροφο, αλλά τίποτα δεν θα συμβεί, εάν εσείς δεν έχετε την ανάλογη διάθεση. Η οριστική «τελεία» στο παρελθόν ξεκινά, μόλις αντικρίζετε τους τρίτους με άλλο μάτι. Παρατηρείτε ανθρώπους, έχετε όρεξη να κοινωνικοποιηθείτε και να είστε ανοιχτοί σε νέες επαφές.

3. Έχετε κόψει την επικοινωνία με την πρώην σχέση

Σε περίπτωση που δεν το αισθάνεστε, δεν χρειάζεται να συνεχίσετε να μιλάτε μεταξύ σας. Όσο κι αν αγαπάμε τον πρώην σύντροφό μας, οφείλουμε να θέσουμε σε προτεραιότητα εμάς. Η επαφή μαζί του μας εμποδίζει να δούμε καθαρά την κατάσταση, με αποτέλεσμα να μας γυρνάει στο παρελθόν. Μειώνοντάς την, θα νιώσετε απελευθερωμένοι και σίγουρα μέρα με τη μέρα θα ανανεώνεστε.

shutterstock-743434732.jpg

4. Δεν υπάρχουν απωθημένα

Μια σχέση τελειώνει και πολύ πιθανόν να σας αφήσει ερωτηματικά, πικρίες, κατάλοιπα, αλλά και ανασφάλειες. Για να προχωρήσετε παρακάτω με τον σωστό τρόπο, οφείλετε να απομακρύνετε κάθε τέτοιου είδους συναίσθημα. Πόσο μάλλον εάν τον δεσμό σας τον χαρακτήριζε η τοξικότητα, η χειραγώγηση και οι ψυχολογικές διακυμάνσεις. Μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού (ψυχολόγου, ψυχίατρου) για να μπορέσετε να εμπιστευτείτε ξανά.

5. Δεν υπάρχει νοσταλγία όταν τον συναντάτε

Το πιο ακράδαντο στοιχείο που σας προμηνύει πως είστε έτοιμοι να ερωτευτείτε ξανά σχετίζεται με την οπτική επαφή. Όταν συναντούμε τον πρώην, συνήθως κυριαρχεί αναστάτωση, μνήμες επανέρχονται και επικρατεί σύγχυση. Ας μη γελιόμαστε, συχνά ο σκοπός γίνεται μέχρι και να του κεντρίσετε την προσοχή. Όταν, όμως, σε μια επόμενη τυχαία συνάντηση αυτά τα feelings εξαφανίζονται, τότε δεν παραμένει τίποτα άλλο από το να επενδύσετε σε μια νέα αρχή!