Είναι γεγονός ότι το πρωινό είναι από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας καθώς μας γεμίζει με ενέργεια και δύναμη για να συνεχίσουμε το καθημερινό πρόγραμμά μας. Ιδιαίτερα τώρα που μένουμε πιο πολύ σπίτι, τα Σαββατοκύριακά μας αποτελεί και μια εξαιρετική δραστηριότητα ώστε να περνάμε τον χρόνο μας ευχάριστα δημιουργώντας γευστικές απολαύσεις στην κουζίνα. Εάν κι εσείς σήμερα έχετε όρεξη να φτιάξετε μοναδικές προτάσεις εύκολα και γρήγορα, όπως είναι η εκτέλεση ενός νόστιμου κέικ, τότε σας έχουμε τις πιο υπέροχες συνταγές που θα εξιτάρουν τον ουρανίσκο σας.
Κέικ με μανταρίνια
Υλικά
- 7 μανταρίνια, καθαρισμένα + extra, για το σερβίρισμα
- 300 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ. + extra, για το πασπάλισμα
- 200 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
- 100 ml χυμό μανταρινιού
- 50 ml ηλιέλαιο
- 3 αυγά, medium
- Ξύσμα από 1 μανταρίνι
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- Φιλέ αμυγδάλου, για το σερβίρισμα
- Ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ αδειάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και τα αφήνουμε στην άκρη. Παράλληλα, στον κάδο του μίξερ αδειάζουμε τη ζάχαρη, τα αυγά και τα χτυπάμε με το σύρμα για 1 λεπτό σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ξύσμα μανταρινιού, το χυμό μανταρινιού, το ηλιέλαιο και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ύστερα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, ρίχνουμε σε δόσεις το μείγμα με το αλεύρι και ζυμώνουμε, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Μόλις είναι έτοιμο, το αφήνουμε στην άκρη. Κατόπιν, παίρνουμε ένα μπολ, ρίχνουμε μέσα τα μανταρίνια, τα πασπαλίζουμε με αλεύρι και τα μεταφέρουμε το ένα δίπλα στο άλλο σε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ διαμέτρου 20εκ., στην οποία έχουμε στρώσει λαδόκολλα, σχηματίζοντας έναν κύκλο. Έπειτα, ρίχνουμε πάνω από τα μανταρίνια το μείγμα που φτιάξαμε ώστε να τα καλύψουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου. Μόλις είναι έτοιμο, αφήνουμε το κέικ να κρυώσει ελαφρώς. Αφού κρυώσει, το ξεφορμάρουμε, το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, τοποθετούμε μερικά φιλέτα μανταρινιών, λίγα φιλέ αμυγδάλου, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Συνταγή: Γιώργος Τσούλης
Αλμυρό κέικ με τυρί και ζαμπόν
Υλικά
- 4 αυγά
- 125 γραµ. βούτυρο (μαλακό-σε θερμ. δωμ.)
- 6 φέτες ζαμπόν κομμένο σε κύβους
- 2 φλ. γραβιέρα (τριμμένη)
- 1/2 φλ. γάλα σε θερμ. δωμ.
- 1 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 3 κ.σ σχοινόπρασο
- 1 κ.γλ. αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε τα αυγά στο μίξερ για 3-4΄ να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το βούτυρο και τη γραβιέρα. Δουλεύουμε όλα τα υλικά μαζί για 2 λεπτά. Εναλλάξ ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το γάλα. Αλατοπιπερώνουμε και στο τέλος, με ένα κουτάλι, ανακατεύουμε στο μείγμα το ψιλοκομμένο ζαμπόν και το σχοινόπρασο. Αλείφουμε με βούτυρο και αλευρώνουμε καλά μια μακρόστενη φόρμα για κέικ. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε στους 175 βαθμούς C σε αέρα στη μεσαία σχάρα για περίπου 50΄, έως ότου, μπήγοντας τη μύτη του μαχαιριού, αυτή να βγαίνει στεγνή.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρήγου
Κέικ με αχλάδι
Υλικά
- 75 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + έξτρα, για τη φόρμα
- 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 3 αβγά, μέτρια
- 150 γρ. ξινόγαλο
- 50 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 2 αχλάδια
- 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα, για τη φόρμα
- 100 γρ. καλαμποκάλευρο
- 2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα
- γάλα, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα 13x25 εκ. και αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα περιμένοντας να απορροφηθεί το πρώτο πριν προσθέσουμε το επόμενο ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με το σύρμα. Στη συνέχεια, ρίχνουμε στο μπολ το ξινόγαλο και τον χυμό πορτοκαλιού. Καθαρίζουμε τα αχλάδια από τη φλούδα και τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε κυβάκια 0,5 εκ. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αχλάδια, το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, το μπέικιν πάουντερ, και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα με τα αχλάδια στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 30 λεπτά. Αφαιρούμε τη φόρμα από τον φούρνο και αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα για 30 λεπτά μέχρι να κρυώσει. Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε με γάλα.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης