fbpixel

Search icon
Search
Βραβείο του Ιδρύματος Θεοφανώ: Στον Οργανισμό Special Olympics, ο οποίος ιδρύθηκε το 1968 από την Eunice Kennedy Shriver
PEOPLE & MOMENTS

Βραβείο του Ιδρύματος Θεοφανώ: Στον Οργανισμό Special Olympics, ο οποίος ιδρύθηκε το 1968 από την Eunice Kennedy Shriver

Φέτος, θα απονεμηθεί στον Δρ. Tim Shriver, Πρόεδρο των Special Olympics, σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Οκτωβρίου


Το επίζηλο βραβείο, που απονέμεται κάθε χρόνο για να τιμήσει την εξέχουσα συμβολή προσώπων και θεσμών στην καλυτέρευση της ζωής των ανθρώπων, φέτος θα απονεμηθεί στον Δρ. Tim Shriver, Πρόεδρο των Special Olympics, σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Οκτωβρίου στο δύο χιλιάδων ετών μνημείο της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη.

theophano-specialolympics1.jpg

Ο Tim Shriver, Πρόεδρος των Special Olympics, δήλωσε σήμερα: «Αποτελεί εξαιρετικά μεγάλη τιμή να παραλάβω, εξ ονόματος των τεσσάρων εκατομμυρίων αθλητών των Special Olympics, τους οποίους εκπροσωπούμε καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο, το Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ». Τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στην κοινωνία. Ο καθένας διαθέτει ένα χάρισμα να το εξυμνεί. Η αποστολή μας είναι πολύ μεγαλύτερη από τους Παγκόσμιους Αγώνες που διοργανώνουμε, πολύ μεγαλύτερη από τα εκατομμύρια εθελοντών και μελών οικογενειών που αφιερώνουν το χρόνο τους ώστε κάτι που φαντάζει ακατόρθωτο να γίνει πραγματικότητα στην καθημερινή ζωή ενός εκ των πλέον περιθωριοποιημένων πληθυσμών της γης. Η αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε μία πραγματικά μεικτή γενιά, αποτελούμενη από άτομα με και χωρίς αναπηρία, η οποία, από κοινού, μέσω του προγραμματισμού στα πεδία του αθλητισμού, της υγείας, της εκπαίδευσης και της οικοδόμησης κοινοτήτων, θα αξιοποιήσει τη δύναμη του κινήματός μας και θα δυναμώσει τις φωνές των αθλητών μας για να προσεγγίσουν νέο κοινό σε όλο τον κόσμο με τα ισχυρά μηνύματά τους περί αξιοπρέπειας, ανθεκτικότητας και συμπερίληψης».

theophano-drtimothyshriver1.jpg

Ο Σταύρος Ανδρεάδης, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ δήλωσε: «Σε έναν κόσμο με τόση πολυπλοκότητα και τόσες αντιξοότητες, έχει θεμελιώδη σημασία να επισημανθεί η συνεισφορά οργανισμών όπως τα Special Olympics, όχι μόνο ως μέσο για την οικοδόμηση συνεκτικών κοινωνιών, αλλά και ως σημείο αναφοράς για τη δύναμη των ανθρώπων να υπερνικήσουν τις δυσκολίες και να αποτελέσουν παράδειγμα της χαράς της ζωής».

Ο Herman Van Rompuy, πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ και Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ δήλωσε: «Ο Οργανισμός των Special Olympics ενσαρκώνει τις βασικές αξίες του Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», ήτοι: γενναιοδωρία, ανθρώπινη αξιοπρέπεια και σύμπνοια εκατέρωθεν των συνόρων. Πρόκειται για κάτι ξεχωριστό και συνάμα σπουδαίο».

theophano-award-ceremony2.jpg

Το Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», ένα βραβείο που απονέμεται κάθε χρόνο, χωρίς χρηματικό αντίτιμο, κατόπιν διαβούλευσης μεταξύ της Συμβουλευτικής και της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ, αποσκοπεί στην ανάδειξη των προσώπων και οργανισμών εντός και εκτός Ευρώπης που ενσαρκώνουν τις ευρωπαϊκές και οικουμενικές αξίες. Ο Οργανισμός των Special Olympics καταδεικνύει τη δύναμη του αθλητισμού στην αντιμετώπιση των αντιξοοτήτων και την προώθηση της συμπερίληψης.

theophano-specialolympics3.jpg

Το φετινό βραβείο είναι το πέμπτο βραβείο του Ιδρύματος Θεοφανώ. Τα προηγούμενα έτη το βραβείο απονεμήθηκε στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών «Erasmus» της ΕΕ, στους επιστήμονες που ανέπτυξαν το πρώτο εμβόλιο κατά της Covid – 19, Δρ. Uğur Şahin και Δρ. Özlem Türeci, για τη δημιουργία της West-Eastern Divan Orchestra στον παγκοσμίου φήμης μαέστρο Daniel Barenboim, και στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών στο όνομα του Γενικού Γραμματέα António Gutteres για τη συνεισφορά του στην παγκόσμια ειρήνη και τη διεθνή συνεργασία.

Η Θεσσαλονίκη, η έδρα του Ιδρύματος Θεοφανώ, ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και, παρά τις τραγωδίες που υπέστη κατά την πολύχρονη ιστορία της, αποτελεί ήδη από την αρχαιότητα σημείο συνάντησης για ανθρώπους με κάθε λογής υπόβαθρο και θρησκευτικές πεποιθήσεις, καθώς και αστείρευτη πηγή έμπνευσης για τη Δυτική Ευρώπη.

Special Olympics

theophano-specialolympics2.jpg

Τα Special Olympics, που ιδρύθηκαν το 1968, είναι ένα παγκόσμιο κίνημα με στόχο τον τερματισμό των διακρίσεων απέναντι σε ανθρώπους με νοητική υστέρηση. Προάγουμε την αποδοχή όλων των ανθρώπων μέσα από τη δύναμη του αθλητισμού και των προγραμμάτων για την εκπαίδευση, τη υγεία και την ηγεσία. Με σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια αθλητές και εταίρους του Μεικτού Αθλητισμού και ένα εκατομμύριο προπονητές και εθελοντές σε περισσότερες από 170 χώρες, τα Special Olympics παρουσιάζουν περισσότερα από 30 ολυμπιακού τύπου αθλήματα και σχεδόν 50.000 αγώνες και συμμετοχές κάθε χρόνο. Συνεργαστείτε μαζί μας στο: X, Facebook, YouTube, Instagram, TikTok, και LinkedIn

Μάθετε περισσότερα στο SpecialOlympics.org.

www.theophano.eu