fbpixel

Search icon
Search
Boris Johnson: 6 σημεία-σταθμοί στην καριέρα του πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου
PEOPLE & MOMENTS

Boris Johnson: 6 σημεία-σταθμοί στην καριέρα του πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου

Μέσα από το βιβλίο "Unleashed", το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Οκτωβρίου


Σχεδιάζοντας στρατιωτικές επιδρομές στην Ολλανδία, παρομοιάζοντας τον εαυτό του με αρχαίους Έλληνες και συγκρίνοντας τον Keir Starmer με ευνουχισμένους ταύρους, η παρουσίαση σε συνέχειες των επερχόμενων απομνημονευμάτων του Boris Johnson ξεκίνησε με χαρακτηριστικό τρόπο αυτό το Σαββατοκύριακο.

Αποσπάσματα από το "Unleashed", το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Οκτωβρίου, έχουν δημοσιευθεί στην Daily Mail το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Ακολουθούν έξι βασικά αποσπάσματα που περιέχονται στο βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου:

1. Η μάχη του με τον Covid

Αφού βρέθηκε θετικός στον Covid τις πρώτες ημέρες της πανδημίας το 2020, ήταν η «αθηναϊκή ιστορία» που ήρθε στο μυαλό του πρώην πρωθυπουργού. «Ο Περικλής πέθανε από την πανούκλα», θυμάται ο Johnson να λέει στον Michael Gove, αναφερόμενος στον λοιμό της Αθήνας το 430 π.Χ. που σκότωσε έως και το ένα τρίτο του πληθυσμού. Καθώς ο αριθμός των νεκρών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο πλησίαζε τους 1.000, ο Johnson περιγράφει την επιδείνωση της υγείας του καθώς ήταν «αποκλεισμένος» από τον ιό, ο οποίος τελικά θα τον οδηγούσε στην εντατική στο νοσοκομείο του St Thomas τον Απρίλιο του 2020. Αναπολεί τη μετάβαση από το "bullish" και το "rubicund" στο να έχει ένα πρόσωπο «στο χρώμα της μαγιονέζας» μέσα σε λίγες μέρες.

Πριν εισαχθεί στη ΜΕΘ «δεν μπορούσε να σκεφτεί» και «το έβρισκε εξαντλητικό ακόμη και να περπατάει». Είπε ότι αισθάνθηκε «πολιτική αμηχανία» μετά το θετικό του τεστ Covid. Έγραψε: «Αυτός ο ιός ήταν νέος και θανατηφόρος και δεν ξέραμε προς ποια κατεύθυνση θα εξελισσόταν η πανδημία».

81sutb0slvl-ac-uf8941000-ql80.jpg

2. Η ολλανδική επιδρομή στη διώρυγα

Ο Johnson θυμάται επίσης πώς, στο αποκορύφωμα της πανδημίας τον Μάρτιο του 2021, σκέφτηκε να εισβάλει σε ολλανδική αποθήκη για να πάρει εμβόλια κατά της Covid-19. Λέει ότι συζήτησε τη λήψη του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο ήταν τότε αντικείμενο διαμάχης στη Μάγχη για τις εξαγωγές, με ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους. Σχεδίαζαν να «στείλουν μια ομάδα σε μια εμπορική πτήση στο Άμστερνταμ, ενώ μια άλλη ομάδα θα χρησιμοποιούσε το κάλυμμα του σκότους για να διασχίσει τη Μάγχη με άκαμπτα φουσκωτά σκάφη και να πλοηγηθεί στα κανάλια», γράφει.

Προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζεται «με κακία και κακία», έγραψε: «Ήθελαν να μας εμποδίσουν να πάρουμε τις πέντε εκατομμύρια δόσεις, και όμως δεν έδειξαν κανένα πραγματικό σημάδι ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι τις δόσεις της AstraZeneca». «Πρέπει να σας προειδοποιήσω, πρωθυπουργέ... ότι δεν θα είναι δυνατόν να γίνει αυτό απαρατήρητο», θυμάται ο Johnson να του λέει ο αντιστράτηγος Doug Chalmers, ο τότε αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου άμυνας (στρατιωτικής στρατηγικής και επιχειρησιακής). «Λοιπόν, πρωθυπουργέ», λέει ο Chalmers στον Johnson, «αν εντοπιστεί, θα πρέπει να εξηγήσουμε γιατί εισβάλλουμε σε έναν μακροχρόνιο σύμμαχο του ΝΑΤΟ».

3. Partygate

Το 2022, ο Johnson έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός που έλαβε ποινική ποινή ενώ ήταν στο αξίωμα για μια συγκέντρωση έκπληξη για τα γενέθλια του Τζόνσον. Η Downing street είχε προηγουμένως παραδεχτεί ότι το προσωπικό «συγκεντρώθηκε για λίγο» στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου. Έγραψε ότι η ιστορία ήταν «πιθανώς κάποιες απελπισμένες ανοησίες που διαδίδονται από πικραμένους πρώην συμβούλους» και «το ξέχασε», καθώς ήταν τυπικό «για το τμήμα Τύπου να έχει ένα ποτήρι κρασί στα γραφεία του την Παρασκευή το βράδυ».

12.jpg
Prince Harry - Boris Johnson, UK-Africa investment summit 2020

4. Η έκκλησή του στον πρίγκιπα Harry

Ο Johnson περιγράφει πώς προσπάθησε να σταματήσει το «Megxit» - την αναχώρηση του πρίγκιπα Χάρι από το Ηνωμένο Βασίλειο, όταν αποχώρησε από το να εργάζεται ως μέλος της βασιλικής οικογένειας και μετακόμισε στην California μέσω του Vancouver με τη σύζυγό του, Meghan.

Κάλεσε τον πρίγκιπα για μια «ανδροπρεπή ομιλία» κατά τη διάρκεια μιας επενδυτικής συνόδου κορυφής Ηνωμένου Βασιλείου-Αφρικής τον Ιανουάριο του 2020. Η συνάντηση διήρκεσε 20 λεπτά, αλλά ο Johnson παραδέχεται ότι ήταν μάταιη, καθώς ο Χάρι έφυγε για τον Καναδά την επόμενη μέρα. Ο Johnson θυμάται: «Υπήρξε μια γελοία επιχείρηση όταν με ανάγκασαν να προσπαθήσω να πείσω τον Χάρι να μείνει. Είδος ανδροπρεπούς ομιλίας. Εντελώς απελπιστική».

5. Βασίλισσα Ελισάβετ Β'

Δύο ημέρες πριν πεθάνει η βασίλισσα, την ημέρα που παραιτήθηκε από πρωθυπουργός, ο Johnson είπε ότι μίλησε μαζί της για την Ουκρανία και «ανέφερε τις δυσκολίες μας να πείσουμε τους Ινδούς φίλους μας να ακολουθήσουν μια πιο σκληρή γραμμή με τους Ρώσους». Έγραψε: «Θυμήθηκε κάτι που της είχε πει ο πρώην πρωθυπουργός της Ινδίας Jawaharlal Nehru τη δεκαετία του 1950. «Μου είπε ότι η Ινδία θα είναι πάντα στο πλευρό της Ρωσίας και ότι κάποια πράγματα δεν θα αλλάξουν ποτέ. Απλά είναι».

«Το αναφέρω αυτό ως παράδειγμα της εκπληκτικής ικανότητάς της να καθησυχάζει και να πλαισιώνει. Δύο μέρες αργότερα πέθανε».
13.png
Dido Harding - Boris Johnson

6. Brexit και Bingham

Παρά τους ισχυρισμούς του Johnson ότι η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ ματαίωσε τη διάθεση εμβολίων, συνέχισε να ισχυρίζεται ότι τελικά ήταν «το Brexit και ο Bingham αυτό που κέρδισε», αυτό που αναφέρθηκε ως «η κούρσα των εμβολίων». Έγραψε ότι η «συμφωνία» του με την ΕΕ σήμαινε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να «κάνει το δικό του».

Και συνέχισε: «Στο πλαίσιο της συμφωνίας μου, βγήκαμε. Ανακτήσαμε τον έλεγχο. Αυτό σήμαινε ότι, όσον αφορά την έγκριση των εμβολίων, δεν χρειαζόταν πλέον να ακολουθούμε τον ρυθμό της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είχαμε τη δική μας υπηρεσία – τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας – και μπορούσαμε να κάνουμε το δικό μας».