fbpixel

Search icon
Search
Bold Nature: Η νέα έκθεση ζωγραφικής που επαναπροσδιορίζει την επαφή του ανθρώπου με τη φύση
ARTS & CULTURE

Bold Nature: Η νέα έκθεση ζωγραφικής που επαναπροσδιορίζει την επαφή του ανθρώπου με τη φύση

Τα έργα της Στέλλας Βουλγαράκη παρουσιάζονται στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Project {Just/Art}*


H καλλιτεχνική έμπνευση είναι πλέον απαραίτητη στις μέρες μας, αφού αποτελεί ίσως τον μοναδικό τρόπο έκφρασης πηγαίων συναισθημάτων και διοχέτευσης όλων αυτών των ερεθισμάτων που λαμβάνουμε καθημερινά από τη σύγχρονη πραγματικότητα. Η Γη κινείται και οι δημιουργοί δεν μπορούν να μην κάνουν το ίδιο... Μια από αυτούς η Στέλλα Βουλγαράκη. Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη με σπουδές νομικών και οικονομικών επιστημών, η Στέλλα αποζητούσε πάντα το καλλιτεχνικό «αδιέξοδό» της. Μετά την ενασχόλησή της με τις επιχειρήσεις, τη δημιουργία οικογένειας και μια αληθινά γεµάτη ζωή, ανακάλυψε τον συναρπαστικό κόσµο της τέχνης στο εργαστήρι του ζωγράφου, Στέλιου Μαυροµάτη, όπου κι έκανε τους πρώτους της πειραµατισµούς και έπειτα παρακολούθησε ιδιαίτερα μαθήματα σχεδίου. 

Η αναγνώριση δεν άργησε να έρθει με τις συμμετοχές της σε εκθέσεις στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, τη Φλωρεντία, αλλά και στη London Art Biennale 2013, ενώ έργα της έχουν συμπεριληφθεί σε πληθώρα βιβλίων και δημοσιευμάτων τέχνης, όπως το "International Contemporary Masters IV" και το "Art in Focus: The Modern Masters". Τον Απρίλιο του 2018, της απονεμήθηκε το βραβείο 'Woman Contemporary Art Award' από τη Musa International Art Space της Μαδρίτης.

Μετά από έξι χρόνια λοιπόν, επιστρέφει στα γνώριμα εικαστικά της μονοπάτια, δημιουργώντας εικόνες της φύσης που φιλτράρονται, αφαιρώντας τις λεπτομέρειες και αφήνοντας το χρώμα και τον όγκο να αφυπνίσουν. Στην πιο ώριμη καλλιτεχνική της φάση, η εικαστικός αφήνει τις εντάσεις και τις εκρήξεις χρωμάτων και οραματίζεται ένα μετα-ανθρωποκεντρικό τοπίο, όπου οι άνθρωποι μαθαίνουν να ζουν σε αρμονία με την φύση. Για την ίδια, η μόνη επιλογή είναι να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας και την σχέση μας με την φύση.

Συνομιλώντας μαζί της, γίνεται άμεσα ξεκάθαρη η ιδιαίτερη προσέγγισή της σε θέματα που αφορούν τον άνθρωπο και τη σχέση του με το περιβάλλον αλλά και την «ακούραστη» έμπνευσή της από καταστάσεις που απασχολούν την ψυχή και μπορούν να «γιατρευτούν» μέσα από την Τέχνη. 

img-4350.jpg
Στέλλα Βουλγαράκη

Ας την παρακολουθήσουμε να «ξετυλίγει» το κουβάρι της νέας της έκθεσης, "Bold Nature", τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 11 Απριλίου στις 17:00 στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» στην Αθήνα.

The inspiration behind... Η προετοιμασία αυτής της έκθεσης ξεκίνησε πριν από περίπου 4 χρόνια και ολοκληρώθηκε πριν από μερικούς μήνες. Στο μυαλό μου παρέμενε «εμμονικά» σχεδόν ένα πράγμα: Η φύση και τα συναισθήματα που μου γεννά, η επαφή μαζί της - ακόμα και η αίσθηση μιας βόλτας σε ένα καταπράσινο φυσικό τοπίο. Στην πορεία και λόγω όλων των ακραίων αυτών φυσικών φαινομένων (πλημμύρες, πυρκαγιές, κ.λπ.) διαπίστωσα ότι συναισθήματα όπως ο θυμός και ο φόβος και η θλίψη είναι μέρος της ύπαρξης μας στην φύση και η έκθεση αυτή εξελίχθηκε τελικά πολύ διαφορετικά, από ότι ξεκίνησε. Tα έργα μου σε αυτήν τη νέα μου δουλειά παρουσιάζουν εικόνες της φύσης, οι οποίες φιλτράρονται, αφαιρώντας τις λεπτομέρειες και αφήνοντας το χρώμα και τον όγκο του στόκου να βγάλουν τις ανησυχίες που αφυπνίζουν. Με λίγα λόγια, βυθίζω το βλέμμα μου στην φύση και διδάσκομαι από αυτήν.

My motto has been... Με βασικό μου συστατικό τον στόκο (πάνω σε καμβά) και τα πινέλα προσπάθησα να «αποδομήσω» τον προηγούμενο τρόπο ζωγραφικής μου προσφέροντας μου χαρά του να με επαναφεύρω ζωγραφικά. Βασική ιδέα σε αυτό έπαιξε ο τρόπος που αισθάνομαι τον εαυτό μου μέσα στο (φυσικό) περιβάλλον. Ως απλή ύπαρξη και μόνο, ως τίποτε ξεχωριστό από αυτό. Και το μήνυμα της έκθεσης αυτόν τον σκοπό έχει: να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας και την σχέση μας με την φύση. 

The true purpose of art is... Να αφουγκράζεται, να αποτυπώνει και στο τέλος να προκαλεί και να αφυπνίζει.

My vision for this exhibition... Ως καλλιτέχνης και ως άνθρωπος, οραματίζομαι ένα μετα-ανθρωποκεντρικό τοπίο, όπου οι άνθρωποι μαθαίνουμε να ζούμε σε αρμονία όχι μόνο με τη φύση, αλλά και μεταξύ μας. Δημιουργία και όχι καταστροφή, αλλά και αναγέννηση μετά από αυτήν. Αυτός ακριβώς είναι και ο σκοπός της νέας μου δουλειάς, η εστίαση στο περιβάλλον, η ένωση μας με αυτό και η επανεκτίμηση της θέσης μας στον πλανήτη, έτσι ώστε να αναγεννηθούμε μαζί του. Η αναγέννηση άλλωστε, αποτελεί βασικό προσόν της φύσης, του ανθρώπου και κυρίως της τέχνης. Να «βουτάμε» στα ενδότερα της ψυχής μας, να αφουγκραζόμαστε τι συμβαίνει γύρω μας και κυρίως, όσοι από εμάς έχουμε την δύναμη αυτή- κυρίως οι καλλιτέχνες- να προσπαθούμε να ξεσηκώνουμε και να προκαλούμε το κοινό. Μόνο αναγεννώντας τους εαυτούς και τις ιδέες μας, αισθανόμαστε ζωντανοί ακόμη και σε περιβάλλοντα που καταστρέφονται. Και για να αισθανθεί κάποιος την ανάγκη αυτή, δυστυχώς πρέπει να ταρακουνηθεί, να απειληθεί, από κάποιον ιό, από κάποια φυσική καταστροφή, αλλά και από αισιόδοξα συμβάντα, όπως μια βόλτα σε ένα καταπράσινο δάσος.

image2.jpeg

Το εμβληματικό μέγαρο του φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» φαντάζει ο ιδανικός χώρος παρουσίασης της νέας έκθεσης της ζωγράφου, αφού ναι μεν αποτελεί τον αρχαιότερο πολιτιστικό Σύλλογο της Αθήνας (ιδρύθηκε το 1865) αποκτώντας φήμη και κύρος πραγματικής «Ακαδημίας», αφετέρου δε, συμβάλλει αποτελεσματικά στην διάδραση τέχνης - κοινωνίας, εντάσσοντας τη σύγχρονη αυτή τέχνη αβίαστα στους ιστορικούς του χώρους. Η έκθεση αποτελείται από 12 νέα έργα και 6 παλαιότερα της εικαστικού και θα φιλοξενείται στην λαμπερή αίθουσα που εμπνέει φως στον τρίτο όροφό του.

2e11d38d-85db-45bf-a223-e3051d125669.jpg
Η Στέλλα Βουλγαράκη με τον Αλέξανδρο Κασσανδρινό

O curator της έκθεσης κι εμπνευστής του Project {Just/αrt}*, Αλέξανδρος Κασσανδρινός, μας μίλησε επίσης για τη θέση του εγχειρήματός του στον κόσμο της Τέχνης αλλά και για την πολυαναμενόμενη έκθεση της Στέλλας Βουλγαράκη, που επιμελείται.

About Project {Just/αrt}*... Η ιδέα γεννήθηκε πριν από περίπου 6 χρόνια, στα σκοτεινά εκείνα χρόνια της οικονομικής κρίσης. έβλεπα τριγύρω μου συρρίκνωση της τέχνης, λιγότερα δρώμενα, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού εκθέσεις, φόβο, δυσκολία των καλλιτεχνών, κυρίως των νέων να δείξουν τις δουλειές τους. Τότε πήρα την απόφαση να βοηθήσω με τον τρόπο μου τους (νέους) καλλιτέχνες, δίνοντάς τους βήμα και προβολή στον δύσκολο αυτόν χώρο. Εμπνεύστηκα και οργάνωσα το project {Just/Art}* με κύριο σκοπό την προώθηση των καλλιτεχνών μέσα σε χώρους που φαινομενικά δεν έχουν σχέση με την τέχνη, αλλά και διαμέσου ενός διαλόγου, αυτού της επιστήμης του δικαίου με την τέχνη. Το βασικό ερώτημα είναι πάντα, αν μπορεί να επιβιώσει η τέχνη εκτός των κλασσικών, αναμενόμενων χωρών. Τα τελευταία χρόνια προωθούνται μέσω αυτού πολύ ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές τάσεις.

"Bold Nature"... H νέα ατομική έκθεση της Στέλλας Βουλγαράκη είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και αυτό γιατί τελείως συμπτωματικά η ίδια προετοίμαζε τη δουλειά της αυτή, τα τελευταία 4 χρόνια. Ο θεατής θα αντικρύσει καμβάδες -κατά βάση με έντονο στόκο- με κύρια θεματολογία: Δέντρα καμένα, κατεστραμμένη φύση, άνθη μαραμένα σε φόντο ανοιξιάτικων πολύχρωμων ουρανών, αλλά και ιδιαίτερες ρομαντικές συνθέσεις προτείνοντας έτσι στο κοινό μια ζωγραφική, εικαστική περιήγηση σε ένα «πραγματικό» δάσος, το οποίο αναγεννάται από την καταστροφή. Επομένως, η λέξη-«κλειδί» που χαρακτηρίζει την έκθεση είναι η «αναγέννηση», είναι μια πρόσκληση στο κοινό να επανεκτιμήσει την θέση του στον πλανήτη και να οδηγηθεί πλέον στον κόσμο της ελπίδας, σε έναν πράσινο δηλαδή κόσμο. Κάποιος ίσως θα μπορούσε εύκολα να ερμηνεύσει εννοιολογικά και το οικολογικό στοιχείο στα έργα της εικαστικού. Είμαστε μέρος της φύσης και όχι κάτι ξεχωριστό από αυτήν.

Info: Διάρκεια Έκθεσης: 11-16 Απριλίου 2022 (ώρες λειτουργίας 12:00-21:00) | Εγκαίνια Έκθεσης: Δευτέρα 11 Απριλίου 2022, 17:00- 21:00 | Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός» (3ος όροφος) | Πλατεία Καρύτση 8, Τηλ.: 210 322 1917