fbpixel

Search icon
Search
BLW: Η εναλλακτική μέθοδος στον παραδοσιακό απογαλακτισμό βρέφους
MAGAZINE

BLW: Η εναλλακτική μέθοδος στον παραδοσιακό απογαλακτισμό βρέφους

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Έλενα Πάτρα σάς λύνει όλες τις απορίες, απαντώντας στις ερωτήσεις σας 


Αν είστε έγκυος ή νέα μαμά, σίγουρα θα έχετε ακούσει για την καινούρια μέθοδο απογαλακτισμού και εισαγωγής στερεών τροφών στα βρέφη. Καθώς η δημοτικότητα του Baby-Led Weaning (BLW) αυξάνεται συνεχώς, η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Έλενα Πάτρα σάς λύνει όλες τις απορίες, απαντώντας στις ερωτήσεις σας.

Ποια είναι η διαφορά του BLW σε σχέση με τον παραδοσιακό απογαλακτισμό;

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους σίτισης με το κουτάλι, το BLW επιτρέπει στα μωρά να εξερευνούν και να ταΐζονται μόνα τους στερεές τροφές από την αρχή, συνήθως περίπου στην ηλικία των έξι μηνών, όταν αρχίζουν να δείχνουν σημάδια ετοιμότητας. Ο γονέας προσφέρει τα κομμάτια τροφής σε κατάλληλο μέγεθος και σχήμα, ώστε τα μωρά να μπορούν να τα φέρουν μόνα τους στο στόμα. Οι τροφές θα πρέπει να είναι αρκετά μαλακές, ώστε να γίνεται εύκολα η μάσηση και η κατάποση, και παράλληλα με ασφάλεια.

shutterstock-2152975403.jpg

Τι μπορώ να μαγειρέψω εφαρμόζοντας BLW;

Θεωρητικά, στο BLW προσφέρονται τα πάντα, εφόσον δεν περιέχουν αλάτι, ζάχαρη και μέλι. Τρόφιμα με τη μέθοδο BLW περιλαμβάνουν λαχανικά στον ατμό, μαλακά φρούτα, μαγειρεμένα ζυμαρικά και καλομαγειρεμένα κρέατα. Για πολλούς γονείς, το BLW μπορεί να μειώσει το άγχος που σχετίζεται με το τάισμα με το κουτάλι και την παρασκευή ξεχωριστής τροφής. Τα μωρά καταναλώνουν τα γεύματα στο ίδιο περιβάλλον με τον γονιό, στην ποσότητα και με τον ρυθμό που επιλέγουν και μαζεύουν το φαγητό μόνα τους (αρχικά με τα χεράκια τους και στη συνέχεια με κατάλληλα εργαλεία). Ο θηλασμός ή η κατανάλωση γάλατος συνεχίζεται παράλληλα ως βασική πηγή διατροφής.

Ποια είναι τα οφέλη του BLW;

Το BLW βασίζεται στην πεποίθηση ότι τα μωρά έχουν έμφυτη ικανότητα να ρυθμίζουν την πρόσληψη τροφής και μπορούν να αναπτύξουν μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό μέσω της αυτοανακάλυψης. Ως μέθοδος που συμβαδίζει με τα πρότυπα της μοντεσοριανής ανατροφής, οι υποστηρικτές της αναφέρουν πως τα παιδιά ενθαρρύνονται να είναι αυτάρκη, αφού δίνεται έμφαση στην ανεξαρτησία τους, ενώ αποφεύγεται η ανατροφή peaky-eaters. Τέλος, ευνοείται η ανάπτυξη αισθητηριακών δεξιοτήτων και επικοινωνίας, η οικογενειακή ένταξη και κοινωνική αλληλεπίδραση, αφού τα μωρά τρώνε το ίδιο γεύμα με τους γονείς.

Τι πρέπει να προσέχω ως γονιός;

Η αλήθεια είναι πως το BLW μπορεί να αποτελεί μια διαρκή έκπληξη για το μωρό και τους νέους γονείς! Οι νέοι γονείς πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για λεπτομέρειες όπως: ειδικές κοπές φρούτων και λαχανικών (διαμόρφωση με φυσικό «χερούλι») προς αποφυγή πνιγμού, στενή επίβλεψη των μωρών κατά τη διάρκεια των γευμάτων, επίγνωση των αλλεργιογόνων τροφίμων και πιθανών αλλεργιών, καθώς και για αρκετή ακαταστασία κατά την κατανάλωση γευμάτων. Το ΒLW δίνει τη δυνατότητα στα μωρά να εξερευνούν και να απολαμβάνουν ποικιλία τροφών στον δικό τους ρυθμό και ποσότητα, ενθαρρύνει την ανεξαρτησία, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και τη θετική σχέση με το φαγητό. Ωστόσο, για να αποφύγετε λάθη και άγχος και να εξασφαλίσετε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας και ενημερωθείτε από καταρτισμένο διατροφολόγο, ο οποίος θα μπορέσει να σας καθοδηγήσει βήμα βήμα σε σχέση με τα γεύματα και θα σας δώσει πρακτικές συμβουλές.

elena-patra-0038-aylo.jpg

Ευχαριστούμε τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Έλενα Πάτρα, MSc, Υποψήφια Διδάκτορα και Ακαδημαϊκή Υπότροφο του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (IHU), για τις πληροφορίες.

Info: Αδριανουπόλεως 12, τηλ.: 2310 420335, www.elenapatra.gr, Instagram: @patra.elena

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023