fbpixel

Search icon
Search
WELLNESS

Barre à Terre: Η πιο εναλλακτική κι ευεργετική μέθοδος εκγύμνασης που δοκιμάσαμε τελευταία

Όλα όσα μάθαμε για το barre μέσα από ένα καρέ συνεδριών στο Elixir Gym Network


Barre à Terre: Η πιο εναλλακτική κι ευεργετική μέθοδος εκγύμνασης που δοκιμάσαμε τελευταία

Ένας τραυματισμός στο σώμα μιας γυναίκας που αθλείται, μεταφράζεται σε ανάγκη για σταδιακή αποκατάσταση της σωματικής μνήμης. Και πρωτίστως, ανάκτηση μιας ψυχολογίας εύθραυστης. Ένα στοίχημα για το μυαλό και το σώμα, που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο όταν οι τεχνικές απαιτήσεις είναι υψηλές, η ορολογία σύνθετη και η δομική σύσταση της φύσης του ίδιου του αθλήματος ιδιαίτερη.

Αν όμως γυρίσουμε πίσω τον χρόνο, θα μπορέσουμε να ανασύρουμε παραδείγματα κορυφαίων γυναικών που δεν εγκατέλειψαν το σώμα τους και που με επιμονή και πειθαρχία κατάφεραν να το επαναφέρουν και να δουλέψουν, σχεδόν υποδειγματικά. Τεχνικές, που στην πορεία καθιερώθηκαν ως εναλλακτικές μέθοδοι εκγύμνασης. Ένα αρκετά μελετημένο κι ευφυέστατο «πείραμα», που αφορά στον κλασικό χορό-μπαλέτο, γεννήθηκε πριν κάποια χρόνια από τον χορευτή κλασικού μπαλέτου Boris Kniaseff. 

mg-0524.jpg

Και γεννήθηκε, γιατί ακριβώς υπήρχε αυτή η ανάγκη των χορευτών για αποκατάσταση μετά από σοβαρούς τραυματισμούς αλλά και για ενίσχυση της απόδοσής τους. Γυναικών και ανδρών που υπήρξαν τρομερά πειθαρχημένοι και ταυτόχρονα χαρισματικοί σε ό,τι αφορά στην όλη έκφραση του σώματός τους μέσα από τα βήματα και τις κινήσεις.

Αυτό λοιπόν είναι το "Barre à Terre" –γνωστό και ως Barre-au-Sol- . Και δεν είναι άλλο από ένα καρέ χορογραφημένων ασκήσεων που εμπνέονται και βασίζονται στον κλασικό χορό, εφαρμόζονται στο έδαφος αντί της μπάρας, ενώ ενσωματώνουν στοιχεία της μεθόδους Pilates αλλά και της γιόγκα.

d8c0b204-f3db-4698-aec3-b9c3b5f1c01f.jpg

Την πρώτη φορά που θα το δοκιμάσετε, θα νιώσετε ότι απαιτείται κάποιος χρόνος για να συντονιστεί το σώμα σας και να μάθει να βρίσκει τη σωστή του στάση. Είναι όμως απόλυτα αυτόνομη μέθοδος εκγύμνασης. Και το ωραιότερο; Δεν έχει όρια ηλικίας. Δε σε περιορίζει. Ακόμη κι αν νομίζετε ότι έχετε μηδενικό συντονισμό και ρυθμό, μπορείτε σίγουρα να δοκιμάσετε αυτό τον χορό-προπόνηση.

Στο δικό μας πρώτο «πείραμα», που έγινε αίθουσες του Elixir Gym Network, είδαμε -μαζί με εμάς- και άλλες γυναίκες οι οποίες δεν είχανε προηγούμενη επαφή με τον κλασικό χορό, να το απολαμβάνουν, τόσο όσο εκείνες που είχαν. Κοινώς, δεν απαιτείται το να είσαι λάτρης αυτού του είδους για να αντεπεξέλθεις. Αρκεί να ψάχνεις μια εναλλακτική μέθοδο εκγύμνασης. Μια μέθοδο που να σε απελευθερώνει, να σου χαρίζει την αίσθηση της έκφρασης και που ταυτόχρονα να δουλεύει, να δυναμώνει, να σμιλεύει και... να ιδρώνει το κορμί.

Αν ρωτήσετε έναν από τους γυμναστές, θα σας εξηγήσουν πως η αντίσταση του εδάφους και η ανάλογη προσαρμογή των ασκήσεων είναι ο λόγος που η σπονδυλική μας στήλη αποκτά μια «συνειδητότητα», αν θέλετε, που βοηθάει στον συντονισμό και στην ισορροπία του σώματος. 

Όσο θα αρχίζετε να εξοικειώνεστε με το σώμα σας, θα συνειδητοποιείτε πως οι κινήσεις γίνονται όλο και πιο συμμετρικές και πιο «φυσικά» αρμονικές. Είναι όμως τόσο σωστά μελετημένες στο να ενθαρρύνουν και να «ξυπνάνε» το σώμα, ώστε κατανείμει σωστά το βάρος του. Παράλληλα με την άσκηση ενεργοποιείται η “σωματική μνήμη”.

Τα πόδια και ο κορμός ενδυναμώνονται, οι γλουτοί σταθεροποιούνται, οι μηροί σφίγγουν και ταυτόχρονα νιώθεις αυτό το «κάψιμο» στους μυς της κοιλιάς. Στα πρώτα στάδια, μπορεί να νιώθετε πέρα από το κάψιμο πως τα πόδια σας τρέμουν αλλά είναι απόλυτα φυσιολογικό. 

Από την άλλη, οι αρθρώσεις ξεκλειδώνονται, οι μύες σου επιμηκύνονται και νιώθεις ότι αρχίζουν σταδιακά να συντονίζονται οι κινήσεις σου με τη στάση του σώματος. Κι αυτό σου χαρίζει μια ωραία αίσθηση. Γιατί βλέπεις το κορμί σου να γυμνάζεται, τη γράμμωση στα πόδια σου να διαφέρει φορά με τη φορά.

elixirr.jpg

Αν παρόλα αυτά αναζητάτε μια low-impact μέθοδο εκγύμνασης, καλό είναι να γνωρίζεται ότι το barre είναι μια από τις κορυφαίες μεθόδους στην κατηγορία του. Ωστόσο, αν ψάχνετε για μια νέα προπόνηση που θα συμπληρώνει τη ρουτίνα σας και που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα κι επικεντρώνεται στην οικοδόμηση της μυϊκής ενδυνάμωσης του κορμιού, χαρίζοντάς σας αυτούς ταυτόχρονα τους ζηλευτούς "long dancer-like" μυς, τότε σίγουρα αξίζει να κάνετε μια επίσκεψη σε ένα από τα γυμναστήρια του Elixir Gym Network και να το δοκιμάσετε.

About:

Στο Elixir Gym Network αγαπάμε την άσκηση και δείχνουμε τεράστιο σεβασμό στους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται και όχι μόνο. Η ιστορία μας αποδεικνύει την πίστη μας στον παραδοσιακό τρόπο άσκησης και γενικά στην άσκηση σαν μέσο πρόληψης της υγείας και βελτίωσης της ποιότητας ζωής. Για εμάς, στο επίκεντρο βρίσκεται πάντα ο ασκούμενος και αναζητάμε την τίμια συναλλαγή μαζί του, με απώτερο σκοπό να τον καθοδηγήσουμε, μέσω της σωστής ενημέρωσης και της έμπνευσης, να πετύχει τους στόχους του.

Η Αποστολή μας

Η άψογη εξυπηρέτηση σε εξαιρετικούς ανθρώπους και η πρόβλεψη των αναγκών του κάθε ενεργού μέλους του δικτύου μας.

5 βασικές αρχές μας

  • Η ομάδα μας είναι η δύναμή μας
  • Ο ασκούμενος είναι ο καλεσμένος μας
  • Κάνουμε πάντα αυτό που έχουμε υποσχεθεί στην ώρα του
  • Είμαστε πάντα διαθέσιμοι να εξυπηρετήσουμε με αληθινό χαμόγελο
  • Δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να είμαστε το καλύτερο κομμάτι της ημέρας σας, κάθε μέρα!
"Amazing service for amazing people!"

More: www.elixirstudio.gr

Twitter: @elixir_gym

YouTube: ELIXIR GYM NETWORK

Instagram: elixir_gym_network

Elixir Μετέωρα, Κρυστάλλη 3, Facebook: Elixir Meteora

Elixir Χαριλάου, Γιάννη Αγγέλου 30, Facebook: Elixir Pilates Studio Charilaou

Elixir Δελφών, Καρακάση 14, Facebook: Elixir Pilates Studio Martiou

Elixir Ντεπώ, Λασκαράτου 15, Facebook: Elixir Pilates Studio Laskaratou

Elixir Φάληρο, Βασ. Όλγας 16, Facebook: Elixir Studio Olgas

Elixir Ευζώνων, Βασ. Γεωργίου 15, Facebook: Elixir Vas.Georgiou

Elixir Ρόδος, Γ. Σεφέρη 108, Facebook: Elixir Studio Rhodes