fbpixel

Search icon
Search
Barack Obama: To νέο του βιβλίο «ρίχνει φως» στα χρόνια της ελληνικής οικονομικής κρίσης & στον γάμο του με την Michelle
PEOPLE & MOMENTS

Barack Obama: To νέο του βιβλίο «ρίχνει φως» στα χρόνια της ελληνικής οικονομικής κρίσης & στον γάμο του με την Michelle

Με τίτλο «Γη της Επαγγελίας», αναδεικνύει κάθε πτυχή της πολιτικής πορείας του πρώην Αμερικανού Προέδρου


Μόλις πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε επίσημα στη χώρα μας το ολοκαίνουριο βιβλίο του Barack Obama, με τίτλο «Γη της Επαγγελίας» και ήδη έχει καταφέρει να αποσπάσει την προσοχή των ελληνικών media. Συγκεκριμένα, η κυκλοφορία αυτή αφορά στα απομνημονεύματά του, στα τόσα χρόνια που ασχολείται με την πολιτική σκηνή της Αμερικής, στη σχέση με τη γυναίκα του, αλλά και στη χώρα μας που περνά από διάφορα στάδια και συνεχώς κλονίζεται.

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, «φωτίζει» τα στάδια της καριέρας του και βασίζεται στον εξομολογητικό χαρακτήρα μέσα από τις σελίδες της αυτοβιογραφίας του!

The book

book.jpg

Με τη συγγραφική του υπογραφή σε προσωπικά βιώματα, ο Barack διηγείται την απίστευτη «οδύσσεια» ενός νεαρού άντρα που ξεκίνησε αναζητώντας την ταυτότητά του για να καταλήξει να γίνει ο ηγέτης του «ελεύθερου κόσμου», περιγράφοντας με λεπτομερή τρόπο τόσο την πολιτική του παιδεία όσο και τις σημαντικότερες στιγμές της πρώτης θητείας αυτής της ιστορικής προεδρίας, κατά την οποία διαδραματίστηκαν δραστικές κοινωνικές μεταβολές και δραματικές διαταραχές που απασχόλησαν τον κόσμο της Αμερικής, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη.

Μέσα από αυτό το εν λόγω ανάγνωσμα, ο πρώην Πρόεδρος της Αμερικής προτείνει στο αναγνωστικό κοινό να πραγματοποιήσει ένα απαράμιλλο ταξίδι με αφετηρία τις πρώτες του πολιτικές φιλοδοξίες και φτάνει, μέσω της καθοριστικής νίκης του στις τοπικές εσωκομματικές εκλογές της Αϊόβας που ανέδειξαν τη δύναμη της λαϊκής κινητοποίησης, στην ιστορική βραδιά της 4ης Νοεμβρίου 2008, όταν εξελέγη Πρόεδρος κι έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός που ανέλαβε το ύπατο αξίωμα της χώρας.

Αναπολώντας την προεδρία του, προσφέρει μια μοναδική και στοχαστική εξερεύνηση τόσο της εκπληκτικής έκτασης όσο και των ορίων της προεδρικής εξουσίας, καθώς και μια μοναδική ματιά στη δυναμική των εσωτερικών μηχανισμών του κομματικού συστήματος των ΗΠΑ, αλλά και της διεθνούς διπλωματίας. Μεταφέρει, επίσης, τον αναγνώστη στο Οβάλ Γραφείο και στην Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων του Λευκού Οίκου και την ίδια στιγμή στη Μόσχα, στο Κάιρο και στο Πεκίνο. 

Ανακαλύπτουμε τις ενδόμυχες σκέψεις που τον απασχολούν για όσο διάστημα συγκροτεί το υπουργικό του συμβούλιο, προσπαθεί να διαχειριστεί μια παγκόσμια οικονομική κρίση, αξιολογεί τον Vladimir Putin, υπερνικά τα φαινομενικά αξεπέραστα εμπόδια για να εξασφαλίσει την ψήφιση του Νόμου για την Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη, αντιπαρατίθεται με στρατηγούς για τη στρατηγική των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, προωθεί τη μεταρρύθμιση της Wall Street, αντιμετωπίζει το καταστροφικό ατύχημα της Deepwater Horizon, κι εγκρίνει την Επιχείρηση Τρίαινα του Ποσειδώνα, η οποία καταλήγει στον θάνατο του Osama bin Laden.

Οι αποκαλύψεις

lipsis.jpg
Μαζί με όλα τα υπόλοιπα, αυτό που μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση και κεντρίζει έντονα το ενδιαφέρον μας είναι οι σκέψεις του Barack για την Ελλάδα, τα χρόνια της κρίσης, η κατακεραυνωμένη οικονομική κατάσταση και οι βλέψεις για το μέλλον.

Εμβαθύνοντας, γίνεται εκτενής λόγος σε ένα ολόκληρο κεφάλαιο που αφορά στη χώρα μας, την οποία ο ίδιος δε θέλησε να παραλείψει από τις σελίδες του βιβλίου του. Το ελληνικό ζήτημα είναι προβεβλημένο στην πολυσέλιδη αποτίμηση της θητείας του, όχι μόνο επειδή ο Λευκός Οίκος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στο σχέδιο της ελληνικής διάσωσης μέσα σε ένα δραματικό σκηνικό, αλλά και γιατί το οικονομικό αδιέξοδο της Ελλάδας και ο κίνδυνος μιας άτακτης χρεοκοπίας είχε σημαντικές επιπτώσεις και στο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης των ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 και όλα όσα ακολούθησαν.

Σύμφωνα με την περιγραφή, ο 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρεται στην Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας της οικονομίας της περιοχής, ισχυριζόμενος ότι μια αποσταθεροποίηση της ελληνικής και, κατ’ επέκταση, ευρωπαϊκής οικονομίας, θα είχε μεγάλο αντίκτυπο στην Αμερική. Επίσης, στο κεφάλαιο αυτό, σχολιάζεται σε μεγάλο βαθμό ακόμα και η στάση των Ευρωπαίων πολιτικών απέναντι στην Ελλάδα.

«Παρατήρησα πως σπάνια ανέφεραν ότι οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες ήταν από τους μεγαλύτερους δανειστές της Ελλάδας ή ότι μεγάλο μέρος του χρέους των Ελλήνων είχε συσσωρευτεί αγοράζοντας γερμανικές και γαλλικές εξαγωγές – δεδομένα που θα μπορούσαν να έχουν καταστήσει σαφές στους ψηφοφόρους τους γιατί διασώζουν τους Έλληνες», καταγράφει συγκεκριμένα.

160803-obama-prison-1539-9c39626d50bbf402cefa008cbff70658fit-760w.jpg
Χρησιμοποιώντας ακόμα πιο προσωπικό τόνο, δε δίστασε να μοιραστεί με τους αναγνώστες του περισσότερες πτυχές της ζωής του, αναφερόμενος και στη σχέση που διατηρεί με τη σύζυγό του, Michele.

Ο πρώτος Αφροαμερικανός που έφτασε στην κορυφή των ΗΠΑ, δείχνει να ακολουθεί τα χνάρια της συζύγου του, Michelle Obama, η οποία πριν από μερικούς μήνες εξέδωσε και κυκλοφόρησε τη ζωή της σε βιβλίο, απασχολώντας την Αμερική και κάνοντας εντύπωση για το γεγονός πως πέρασε μια ελαφριά κατάθλιψη κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown. Όπως όλα δείχνουν, άλλωστε, οι δυο τους αποτελούν ένα τρανό παράδειγμα ένωσης και αλληλεγγύης, τόσο μεταξύ τους όσο και προς τις κόρες τους αλλά και τους πολίτες της Αμερικής.

Παρά το υποστηρικτικό κλίμα που επικρατούσε από πάντα στο γάμο τους, υπήρξαν στιγμές που η πίεση κυρίευε και τους δυο τους, δεδομένου ότι η πολιτική είναι γεμάτη με υποχρεώσεις και το άγχος βρίσκεται μέσα στο πρόγραμμα. Η επιμονή, όμως, έχει τον τρόπο να τα νικά όλα!

«Υπήρχαν βραδιές που ξαπλωμένος δίπλα στη Michelle στο σκοτάδι, σκεφτόμουν εκείνες τις μέρες όταν όλα μεταξύ μας ήταν πιο ανάλαφρα, όταν το χαμόγελό της ήταν πιο επίμονο και η αγάπη μας λιγότερο επιβαρυμένη, και η καρδιά μου ξαφνικά σφιγγόταν στη σκέψη ότι αυτές οι μέρες μπορεί να μην επέστρεφαν», αναφέρει σε σχέση με τις δυσκολίες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπος ο γάμος τους.

obamas-3.jpg

Τέλος, εξομολογήθηκε πως μετανιώνει για τις στιγμές που αναγκάστηκε να αφήσει για λίγο στην άκρη τον ρόλο του ως σύζυγος αλλά και ως πατέρας, ακολουθώντας πιστά τα βήματα προς την επιτυχία και διεκδικώντας τη σημαντικότερη πολιτική θέση. Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, όμως, η Michelle βρισκόταν πάντα στο πλευρό του, γι' αυτό και αποτελούν ένα από τα πιο ηχηρά δίδυμα ολόκληρης της Αμερικής.

Το νέο αυτό εγχείρημα ενός από τους ανθρώπους που κατάφεραν να ασκήσουν τεράστια επιρροή σε παγκόσμια εμβέλεια και κυρίως στους πολίτες της Αμερικής, έφτασε στα χέρια μας και μας βοήθησε να ανακαλύψουμε περισσότερες πτυχές της προσωπικότητας του Barack, τις σκέψεις που βρίσκονταν στο μυαλό του, καθώς και τον τρόπο σύμφωνα με τον οποίο ενεργούσε πολιτικά. Το πάθος του, άλλωστε, γι' αυτόν τον χώρο δεν κρύβεται μέχρι και σήμερα, παρόλο που δεν κατέχει τα ηνία της χώρας.