fbpixel

Search icon
Search
FACE & BODY

Bacne: Πώς να καταπολεμήσετε την ακμή στην πλάτη

Ο απόλυτος οδηγός για να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά σπυράκια


Bacne: Πώς να καταπολεμήσετε την ακμή στην πλάτη

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει έστω και μία φορά στη ζωή σας κάποια σπυράκια στην περιοχή της πλάτης, τα οποία αποτελούν ένδειξη ότι η ακμή σας χτύπησε την πόρτα. Η κατάσταση φυσικά μπορεί να επιδεινωθεί, όταν αυτά τα σπυράκια μετατρέπονται σε σημάδια και παραμένουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας για πάντα. Η ακμή στην πλάτη ή bacne (από το back + acne), είναι σίγουρα κάτι ενοχλητικό και αντιαισθητικό, ενώ εάν δεν έχει την προσοχή σας μπορεί να μετατραπεί και σε σοβαρό δερματικό πρόβλημα. 

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης, οι οποίοι μπορούν να σας βοηθήσουν να πείτε «αντίο» μία και καλή σε αυτούς τους ενοχλητικούς επισκέπτες στην πλάτη σας. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να συμβουλεύεστε και τον δερματολόγο σας, ο οποίος θα σας δώσει και τις σωστές ιατρικές συμβουλές του για το ζήτημα αυτό.

5-detoxifying-essentials-tru373678.jpg

Αιτίες

  • Αρχικά, πρέπει να γνωρίζετε πως τα σπυράκια στην πλάτη είναι αποτέλεσμα μόλυνσης, η οποία προκαλείται από την ανάμειξη των φυσικών ελαίων της επιδερμίδας με τα βακτήρια που ενδέχεται να εμφανιστούν στην περιοχή εκείνη. Συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί ότι μικρόβια, όπως το προπιονικό βακτήριο και ο σταφυλόκοκκος μπορούν να είναι υπεύθυνα για την ακμή στην πλάτη. Αυτοί οι μικροοργανισμοί συνήθως εμφανίζονται εξαιτίας των εναλλαγών στις ορμόνες του οργανισμού. Φυσικό επακόλουθο αυτών των μεταβολών είναι η αυξημένη λιπαρότητα, η οποία σε συνδυασμό με τα νεκρά κύτταρα και τα βακτήρια προκαλεί σμήγμα και κατ’ επέκταση αυτά τα αντιαισθητικά σπυράκια.
  • Ένας ακόμη λόγος εμφάνισης της ακμής στην πλάτη μπορεί να είναι και η κληρονομικότητα. Για παράδειγμα, ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να παράγουν εκ γενετής μεγαλύτερο ποσοστό λιπαρότητας από άλλους.
  • Διάφορες χημικές ουσίες που εμπεριέχονται στα απορρυπαντικά και τα μαλακτικά ρούχων μπορεί να είναι επιβλαβείς για το δέρμα και να προκαλούν την ακμή. Αντιστοίχως βλαβερό μπορεί να είναι και το προϊόν conditioner που χρησιμοποιείτε.
  • Ακόμη, μπορείτε να παραλλάξετε και το διατροφικό σας πρόγραμμα, αφού έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη προωθούν τις φλεγμονές στο σώμα, αλλά και την παραγωγή ελαίων από τους σμηγματογόνους αδένες.
  • Αιτία εμφάνισης της ακμής στην πλάτη μπορεί να είναι και η υπερβολική εφίδρωση. Τα ρούχα «παγιδεύουν» τον ιδρώτα και με αυτόν τον τρόπο φράζουν τους πόρους. Το γεγονός ότι η πλάτη είναι δυσκολότερο σημείο σημαίνει ότι η συνεχής τριβή με τα ρούχα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για πρόκληση φλεγμονής.
  • Τέλος, για την ακμή ευθύνεται και ο ρουχισμός, όπως στενά σουτιέν και μπλούζες, ο οποίος όταν είναι αρκετά εφαρμοστός μπορεί να οδηγήσει στην μόλυνση και εν τέλει στην εμφάνιση ακμής.
new-york-fashion-week-hair-trend-homepage-1280x720.jpg

Τρόποι αντιμετώπισης

Καθαριότητα

Όσο βαρύνουσας σημασίας είναι η σωστή υγιεινή για την ακμή στο πρόσωπο, άλλο τόσο σημαντικός είναι και ο σχολαστικός καθαρισμός στην περιοχή της πλάτης. Επίσης, το σαπούνι είναι επιβαρυντικό για την επιδερμίδα, αφού είναι αλκαλικό και μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή βακτηρίων. Καλό είναι να προμηθευτείτε με ένα, που το pH του κυμαίνεται περίπου στο 5,5.

Χρησιμοποιήστε face cleansers

Το προϊόν που θεωρείται ακίνδυνο για τον καθαρισμό της πλάτης είναι το ίδιο καθαριστικό που έχετε για το πρόσωπό σας. Κι όμως τα καθαριστικά προσώπου, που εξειδικεύονται στα σημάδια από ακμή είναι τα πιο αποτελεσματικά. Μετά τη χρήση του, φροντίστε να ξεβγάζετε με άφθονο χλιαρό νερό και να σκουπίζετε ταμποναριστά –και όχι τρίβοντας!- την πλάτη, με μία καθαρή και κατά προτίμηση βαμβακερή πετσέτα. Plus, αναζητήστε καθαριστικά προσώπου, τα οποία περιέχουν έλαιο tea tree ή σαλικυλικό οξύ, που απομακρύνουν εντελώς τη λιπαρότητα και τα βακτήρια που φράζουν τους πόρους.

Απολέπιση

Για την καταπολέμηση της ακμής είναι απαραίτητη η απολέπιση, η οποία απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και προωθεί τη δημιουργία νέων, υγιέστερων. Μπορείτε να κάνετε scrub είτε με κάποιο ειδικό προϊόν είτε με την τεχνική του dry brushing που γίνεται σε στεγνό δέρμα και είναι πιο hardcore στα αποτελέσματά της. Επιλέξτε τη μέθοδο που ταιριάζει απόλυτα με τον τύπο της επιδερμίδα σας. 

gettyimages-1143113324.jpg

Σαμπουάν & conditioner

Όπως προαναφέρθηκε, τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε στα μαλλιά, μπορούν να φράξουν τους πόρους και να δημιουργήσουν την ακμή στην πλάτη. Γι' αυτόν τον λόγο, φροντίστε να ξεπλένετε πολύ καλά τόσο το σαμπουάν όσο και το conditioner ρίχνοντας άφθονο νερό στην πλάτη, στην οποία ακουμπάνε τα μαλλιά σας και άρα έχει έρθει σε επαφή με τα προϊόντα αυτά. 

Μη φοράτε στενά ρούχα

Οποιοδήποτε στενό ρούχο μπορεί να προκαλέσει ιδρώτα και κατ' επέκταση σπυράκια. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να μείνετε μακριά από στενά ρούχα που κολλάνε στο δέρμα κι ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθισμούς. Γι' αυτό την επόμενη φορά που θα πάτε στο γυμναστήριο, προσπαθήστε να μη βάλετε το πιο στενό sport bra σας, αλλά κάποιο βαμβακερό top ή και φούτερ εάν κάνετε τζόκινγκ σε εξωτερικούς χώρους. 

The products

 Must-try

Must-try

Almond Coconut Milk Scrub, Laura Mercier

 Super hydration

Super hydration

Body-Hydra Micropeeling Scrub, LIERAC

 With tea tree

With tea tree

Tea Tree Skin Clearing Facial Wash, The Body Shop

Buy me
 Acne treatment

Acne treatment

Acne Facial Cleanser, Mario Badescu

Buy me
 For dry brushing

For dry brushing

G.Tox Ultimate Dry Brush, Goop

Buy me
 Perfect smell

Perfect smell

Oeillet Mignardise Perfumed Soap, Roger & Gallet