fbpixel

Search icon
Search
Αυτοπεποίθηση και οι άλλοι: Μήπως επηρεάζεστε περισσότερο απ’ όσο νομίζετε;
PSYCHOLOGY

Αυτοπεποίθηση και οι άλλοι: Μήπως επηρεάζεστε περισσότερο απ’ όσο νομίζετε;

Τι είναι τελικά αυτό που πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην ακούμε τις διάφορες «Σειρήνες»;


Ανήκετε στους ανθρώπους που πιστεύουν στις δυνατότητές τους και η αυτοπεποίθησή τους δεν κλονίζεται από κανέναν ή αφήνετε τους γύρω σας να επηρεάζουν την εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας;

Η αυτοπεποίθηση είναι ένα περίπλοκο και πολυσυζητημένο θέμα. Κάποιοι θεωρούν ότι εξαρτάται μόνο από τους ίδιους και δεν αφήνουν τις διάφορες σειρήνες να «σαμποτάρουν» την ψυχολογία τους. Υπάρχει, όμως, ένα μεγάλο ποσοστό, που δεν έχει τον αυτοέλεγχο της εικόνας του και επηρεάζεται από το κοινωνικό περιβάλλον και τις απόψεις του. Θέλει πολλή δύναμη να προσπεράσετε τα λόγια που ακούτε και αφορούν την προσωπικότητα και τις δυνατότητές σας ως κοινωνικά όντα ή επαγγελματίες, χωρίς να σας επηρεάσουν. Χρειάζεται να κάνετε συνεχή δουλειά μέσα σας για να κρατήσετε αψεγάδιαστη την αυτοεκτίμησή σας, ώστε να μην κλονίζεται.

4c3d9e7e37e605ad2f9224eff8d7abb3.jpg

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά γι’ αυτό το θέμα. Η αυτοπεποίθηση αφορά το πώς βλέπουμε εμείς οι ίδιοι το είδωλό μας στον καθρέφτη. Τι πιστεύουμε για τον χαρακτήρα μας; Για το προσόντα μας; Τα ελαττώματά μας μήπως είναι λιγότερα από όσα μας προσάπτουμε;

Η εικόνα αυτή απασχολεί μικρούς και μεγάλους, με τους περισσότερους να μην έχουν μια σταθερή άποψη, αλλά αυτή να αλλάζει ανάλογα τις συγκυρίες, το timing αλλά και την ηλικία. Βέβαια, αν και υπάρχει η γενικότερη αντίληψη ότι οι πιο νεαρές ηλικίες,επηρεάζονται πιο εύκολα από τις «κακές γλώσσες», αυτό δε σημαίνει ότι, ακόμα και τα άτομα που έχουν πατήσει τα 30, κλείνουν τα αυτιά τους και δεν είναι επιρρεπείς σε κακεντρεχή σχόλια. Σκεπτόμενοι μάλιστα ότι όσο μεγαλώνουμε αποκτούμε και περισσότερες εμπειρίες και μαθαίνουμε καλύτερα τον εαυτό μας, μοιάζει ανούσιο το να αφήνουν τον κάθε έναν να μπει στο μυαλό μας...

4ad1a9dc6e32ac087068505fd1ef2ac5.jpg

Ακούστε τώρα, όμως, πως έχουν τα πράγματα. Ο κόσμος πάντα έχει κάτι να πει. Και το λέει. Μπορεί να σας πειράζει και να σας στεναχωρήσει αυτό που θα πει, ακόμα και να σας προσβάλει, αλλά μπορεί και να σας αρέσει και να σας χαροποιήσει. Από την άλλη, το ίδιο σχόλιο έχει διαφορετική επίδραση πάνω σας ανάλογα από το ποιον προέρχεται. Το δεδομένο παραμένει ίδιο, όλοι έχουν άποψη, ανάμεσά τους κι εσείς οι ίδιοι. Το θέμα είναι ότι κάποιοι δέχονται πιο εύκολα την κριτική, χωρίς να τους επηρεάζει αρνητικά, ενώ άλλοι αφήνουν αμαχητί την αυτοεικόνα τους έρμαιο στα σχόλια.

Έτσι, η αυτοπεποίθησή μας επηρεάζεται πολλές φορές από τους γύρω μας, κι ας νομίζουμε ότι εμείς οι ίδιοι έχουμε τον έλεγχο.

Εκτός από την άμεση κριτική, βέβαια, υπάρχει και η σύγκριση. Τη σύγκριση δεν τη διαχειρίζονται όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο. Και μεταξύ μας, είναι πιο δύσκολο να ανταγωνίζεστε πέρα από τον εαυτό σας και αυτούς με τους οποίους συναναστρέφεστε. Ακόμα και αν αυτός ο ανταγωνισμός είναι απλά υποσυνείδητος. 

Here’s a tip: Μη μπαίνετε στο τρυπάκι της σύγκρισης παρά μόνο αν έχετε να πάρετε κάτι θετικό από τους άλλους. Είναι φυσικό να αναρωτιόμαστε τι πιστεύουν οι φίλοι και οι συνάδελφοί μας για εμάς, αλλά πολλές φορές αυτό που ακούμε δε μας αρέσει.

fdd1b8a56eeb8da2d73f1e1f16284fe7.jpg

Υπάρχουν τρόποι για να σταματήσετε να επηρεάζεστε από το τί πιστεύουν οι άλλοι για εσάς και να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας με βάσει τις δικές σας κινήσεις:

  • Χτίστε προσωπικά όρια

Οι άλλοι θα ανακατεύονται στη ζωή σας όσο εσείς τους το επιτρέπετε. Δε χρειάζεται να τα μοιράζεστε όλα με όλους, αν αυτό σας κάνει να νιώθετε άβολα. Ακόμη κι αν ακούσετε κάτι που δε σας αρέσει, προσπαθήστε να μην το αφήσετε να γιγαντωθεί μέσα σας. Άλλωστε, ποια γνώμη μετρά περισσότερο; Η δική σας ή του διπλανού σας;

Όλα είναι θέμα δικής σας επιλογής και πόσο αφήνετε τους άλλους να επηρεάζουν τις σκέψεις σας.
  • Δώστε προτεραιότητα στους στόχους σας

Όταν ασχολείστε πρωτίστως με αυτά που θέλετε να πετύχετε και αφιερώνετε όλη την ενέργειά σας εκεί, δε μένει χρόνος για να σας απασχολήσουν οι γνώμες των γύρω σας. Αυτό γιατί έχετε δει εκ των έσω πόσο ικανοί είστε να φέρετε εις πέρας αυτά που βάζετε σαν στόχο. Και να θυμάστε πως, αν αποδείξετε στον εαυτό σας τι μπορείτε να καταφέρετε, τότε από εκεί και πέρα όλα θα σας μοιάζουν παιχνιδάκι.

  • Αποδεχτείτε ότι ο σχολιασμός υπάρχει παντού γύρω μας

Αν αποδεχτείτε πως ο σχολιασμός είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει σε όλους -ανεξαιρέτως- θα καταλάβετε πως δεν υστερείτε σε κάτι. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι ξεχωρίζετε ποιοι άνθρωποι σας συμβουλεύουν για το καλό σας και ποιοι όχι. Τους πρώτους ακούστε τους και ζυγίστε τα tips που σας δίνουν. Στους δεύτερους, απλώς χαμογελάστε και γυρίστε το κεφάλι σας από την άλλη. Προσοχή: Και στις δύο περιπτώσεις η τελική απόφαση είναι δική σας!