fbpixel

Search icon
Search
Αυτογνωσία: Πώς βρίσκει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα
MAGAZINE

Αυτογνωσία: Πώς βρίσκει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα

Οι αρχαίοι έλληνες φιλόσοφοι ήταν οι πρώτοι που έθεσαν τις βάσεις της αυτογνωσίας παγκοσμίως


Ηράκλειτος, Επίκτητος, Επίκουρος, Αριστοτέλης, Σωκράτης, Πλάτων, τα έχουν πει από τότε όλα. Ο Αριστοτέλης, μάλιστα, ήταν αυτός που διατύπωσε για πρώτη φορά τη θεωρία της ύπαρξης του πέμπτου στοιχείου της φύσης. Παρόλο που οι Ίωνες φιλόσοφοι θεωρούσαν ότι υπάρχουν τέσσερα -γη, ύδωρ, πυρ και αήρ-, αυτός πρόσθεσε ακόμη ένα, που ήταν αδιόρατο: τον αιθέρα, την «αγέννητον, αγήρατον, άφθαρτον, αΐδιον, αναυξές και αναλλοίωτον» πέμπτη ουσία, δηλαδή την «πεμπτουσία». Εντοπίζεται στον άνω τόπο, όπου κατοικεί η μία θεότητα - έτσι περιέγραψε την πεμπτουσία της ύπαρξης: τον Ανώτερο Εαυτό μας. Εκείνο που χρειάζεται όλοι να γνωρίζουμε είναι πως κάθε άνθρωπος είναι ένα τρίπτυχο που αποτελείται από την ύλη (το υλικό, φθαρτό σώμα του), το Εγώ (την προσωπικότητα που έχει διαμορφώσει με βάση τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις του) και τον -κατά Αριστοτέλη- Ανώτερο Εαυτό (το εσώτερο, άφθαρτο και σοφό μέρος της ύπαρξής του, που τον καθοδηγεί στην προσωπική του ευτυχία).

Αντίληψη Ανώτερου Εαυτού

Ας δούμε τώρα τον τρόπο που συνδέονται όλα αυτά μεταξύ τους! Η κάθε σκέψη μας ενεργοποιεί μία δόνηση. Όταν, λοιπόν, αυτή είναι αρνητική ή εστιάζει σε κάποιο γεγονός που μας πλήγωσε, ή ακόμη δίνει έμφαση σε κάτι που θεωρούμε σφάλμα ή σ’ ένα χαρακτηριστικό μας που το αξιολογούμε ως ελάττωμα, τότε έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την αντίληψη του Ανώτερου Εαυτού, ο οποίος μας προσανατολίζει σταθερά στην εκπλήρωση των επιθυμιών της ψυχής μας σε αυτήν τη ζωή. Καθώς ό,τι ποθούμε προσδιορίζεται πάντα από τα συναισθήματα της αγάπης, της χαράς, της γαλήνης και της εσωτερικής πληρότητας, όταν συμβαίνει αυτή η αντίθεση μέσα μας, προκύπτουν αντίθετα αποτελέσματα.

jernej-graj-rlnibgiqi4o-unsplash.jpg

Η Σημασία Των Εναρμονισμένων Δονήσεων

Αλλά ακόμη κι αυτή η αρνητική ψυχολογία ξέρετε τι είναι; Είναι ένα σαφές μήνυμα του Ανώτερου Εαυτού μας προς τον υλικό ότι χρειάζεται να αλλάξουμε τις βλαβερές σκέψεις μας, να δούμε ποιοι αληθινά είμαστε και να προσανατολιστούμε στην κατεύθυνση που είμαστε προορισμένοι να ακολουθήσουμε, αν και πολλές φορές επιμένουμε να την παραβλέπουμε. Όταν αρχίσουμε συνειδητά να κάνουμε σκέψεις που έχουν ως γνώμονα τις αληθινές επιθυμίες μας, τότε οι δονήσεις ταιριάζουν με αυτές της αντίληψης του Ανώτερου Εαυτού μας, που μεριμνά γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Βρίσκουν, δηλαδή, το δονητικό τους ταίρι. Τότε νιώθουμε όμορφα - απόδειξη πως αρχίζουμε να συμπλέουμε μαζί του. Και αυτή είναι η μόνη ασφαλής και αποτελεσματική διαδρομή που οδηγεί στην προσωπική μας ευτυχία και ολοκλήρωση.

Προς την Υλοποίηση των Στόχων

Μόλις καταφέρετε να κάνετε συνειδητές σκέψεις που θα σας προσφέρουν ευχαρίστηση και αγαλλίαση και αρχίσετε να μιλάτε περισσότερο για όσα θέλετε να σας συμβούν, τότε βρίσκεστε σε διαδικασία συντονισμού με την αντίληψη του Ανώτερου Εαυτού σας. Η εναρμόνιση των δονήσεων είναι το σπουδαιότερο επίτευγμα. Και αυτό κυρίως επειδή θα είστε στο ενδεδειγμένο σημείο έλξης, όπου θα μπορείτε να προσελκύετε τις κατάλληλες συνθήκες, περιστάσεις, αλλά και τα κατάλληλα πρόσωπα που μπορούν να εξυπηρετήσουν την υλοποίηση όσων επιζητάτε.

bimg-20210306-wa00003.jpg

Η Βίκυ Χατζηβασιλείου είναι συγγραφέας των best sellers «Νιάτα Διαρκείας», «Όμορφα μυστικά », «Άλλαξε ζωή και σώμα σε 42 ημέρες», «Κάντο να συμβεί τώρα», και «Ζήτα το σωστά και θα σου δοθεί» δημιουργός του site www.omorfamystika.gr, του podcast "Πάμε Αλλιώς" στο pod.gr, του YouTube channel VICKY'S VITA, διοργανώτρια webinars (διαδικτυακά σεμινάρια) αυτογνωσίας και διατροφής και Life Coach αριστούχος Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Instagram: @vikyhatzivasiliou

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023