fbpixel

Search icon
Search
Αυτό το Πάσχα #menoumespiti και δεν ξεχνάμε αγαπημένα έθιμα των εορταστικών ημερών
PEOPLE & MOMENTS

Αυτό το Πάσχα #menoumespiti και δεν ξεχνάμε αγαπημένα έθιμα των εορταστικών ημερών

Όλες οι παραδοσιακές πασχαλινές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε ακόμα και στο σπίτι


Η Μεγάλη Εβδομάδα μόλις ξεκίνησε και είναι αλήθεια πως το Πάσχα -τουλάχιστον για τους λάτρεις των παραδοσιακών εξορμήσεων, φάνταζε πάντα η ιδανική αφορμή για μια απόδραση στη φύση μακριά από την πόλη, αλλά και τη βαριά καθημερινότητα. Μπορεί πλέον να μην είναι τόσο «βαριά», παρόλα αυτά έχει τη δική της νέα αίσθηση. Σκεφτείτε ότι όντως αυτό το Πάσχα #menoumespiti, από την άλλη αυτό δε μας εμπόδισε ποτέ από το να το διασκεδάσουμε! Χαρείτε τον χώρο σας, τους ανθρώπους σας, μα πάνω από όλα χαρείτε όλα εκείνα τα ήθη, έθιμα και τις διαχρονικές παραδόσεις, τις οποίες με μαεστρία αποφεύγατε τα προηγούμενα χρόνια είτε λόγω έλλειψης χρόνου είτε όρεξης... 

Ξεσκονίζοντας τα πιο ευχάριστα κι εμπνευσμένα έθιμα του Πάσχα, αφήστε και φέτος την κατάνυξη να σας αγγίξει και φυσικά μην περιορίζετε τις αμέτρητες απολαύσεις, αλλά και τις δημιουργικές στιγμές που μπορεί να σας χαρίσει -όπου και αν βρίσκεστε!

1

Σπιτικό Τσουρέκι

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα ζεστό και μυρωδάτο πασχαλινό σπιτικό τσουρέκι. Οι συνταγές αμέτρητες και η γεύση του μοναδική. Μπείτε στην κουζίνα και περάστε δημιουργικό χρόνο -ιδιαίτερα εσείς που έχετε παιδιά- φτιάχνοντας μία από τις πιο παραδοσιακές προτάσεις των εορταστικών ημερών. Μπορείτε να το κάνετε σε ατομικές μερίδες, ή κινηθείτε στην κλασική πλεξούδα αν θέλετε μια αίσθηση χωριού. Το σπίτι θα «μυρίσει Πάσχα» κι εσείς (μικροί και μεγάλοι) θα έχετε μπει στο κατάλληλο κλίμα! *Δείτε στο τέλος τη συνταγή που σας προτείνουμε!

2

Πασχαλινά Δώρα

3

Πασχαλινά Αυγά

Ίσως ένα από τα πιο συνήθη έθιμα αυτών των εορταστικών ημερών. Ποιος δεν αγαπά ένα όμορφο art de la table στο πασχαλινό του τραπέζι; Φέτος, αφήστε τη δημιουργικότητά σας ελεύθερη και φροντίστε να είστε εσείς εκείνοι που θα βάψουν τα πιο εντυπωσιακά αυγά. Αν αγαπάτε την μόδα και θέλετε να βρίσκετε συνεχώς νέους τρόπους να εκφράζετε την έμπνευσή σας, τότε δεν έχετε παρά να προμηθευτείτε φύλλα χρυσού ή glitter και κόλλα, ώστε να στολίσετε τα αυγά σας σε όμορφες μεταλλικές αποχρώσες που θα ξεχωρίσουν. Εάν από την άλλη, αισθάνεστε έντονες καλλιτεχνικές ανησυχίες, στραφείτε προς τις παστέλ αποχρώσεις και προσπαθήστε με ένα λεπτό πινέλο και χρυσή ή ασημένια μπογιά να προσθέσετε αγαπημένες λεπτομέρειες. Τα αυγά σας θα λάμψουν! Τέλος, αν δεν έχετε ακόμη και τώρα τον χρόνο να προμηθευτείτε τα παραπάνω μην ξεχνάτε ότι τα πανέμορφα κατακόκκινα αυγά (που δεν ξεχνάμε ποτέ να βάψουμε τη Μ. Πέμπτη) είναι μια διαχρονική και κομψή επιλογή για όλους.

4

Το τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα

Η μεγαλύτερη ημέρα της ορθοδοξίας, φέτος μπορεί να γιορταστεί διαφορετικά, ωστόσο εξίσου όμορφα. «Πλημμυρίστε» τους αγαπημένους σας με ευχές και -γιατί όχι;- κάρτες και φυσικά μην παραλείψετε να ετοιμάσετε ένα άκρως εντυπωσιακό πασχαλινό τραπέζι. Είτε βρίσκεστε με την οικογένειά σας ή ακόμα και μόνος, βάλτε δυνατά την playlist που αγαπάτε, στολίστε το σπίτι με πασχαλινές λεπτομέρειες και φυσικά απολαύστε αυτήν την Κυριακή μέσα από υπέροχες γεύσεις και νοσταλγικά αρώματα. Στρώστε το πιο όμορφο σερβίτσιο σας κι εμπνευστείτε από μοναδικές ιδέες αξεσουάρ, από λουλούδια μέχρι διάφορα στολίδια, που θα προσφέρουν χαρά και σίγουρα θα σας φτιάξουν τη διάθεση!

*H υπέροχη συνταγή για σπιτικό πασχαλινό τσουρέκι του Στέλιου Παρλιάρου:

Υλικά

  • 35 γρ. βούτυρο γάλακτος (αυτό που πωλείται στο βάζο και συνήθως είναι από αιγοπρόβειο γάλα)
  • 35 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • 100 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 160 γρ. ζάχαρη
  • 3 τεμ. αυγά και 1 ακόμη για επάλειψη
  • 1 κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο
  • 1/2 κ.γ. μαστίχα τριμμένη
  • 100 γρ. νερό χλιαρό
  • 40 γρ. μαγιά νωπή
  • 600 γρ. αλεύρι σκληρό
  • αμύγδαλα φιλέ για την επιφάνεια

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα δύο είδη βουτύρου, το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσοχή μην ανέβει πάνω από τους 50°C η θερμοκρασία του μείγματος· θέλουμε απλώς να ζεσταθεί, όχι να κάψει, γιατί θα καταστραφεί η μαγιά που θα προσθέσουμε αργότερα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά. Σ’ ένα άλλο σκεύος διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό ανακατεύοντας με ένα πιρούνι. Την αδειάζουμε στο μείγμα με τα βούτυρα, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά με μέχρι να γίνει μια ζύμη που ξεκολλάει από τα χέρια μας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε καλύτερα σε μίξερ, ζυμώνοντας σε χαμηλή ταχύτητα με το γάντζο, το εξάρτημα για σκληρές ζύμες. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι.

Δίνουμε στη ζύμη σχήμα μπάλας, τη βάζουμε σε μια καθαρή λεκάνη και χαράσσουμε στην επιφάνειά της έναν σταυρό με ένα μαχαίρι. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για τουλάχιστον 3 ώρες ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη και να χαθεί ο σταυρός. Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι και χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη. Πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι και πλάθουμε τρία μπαστούνια, τα οποία πλέκουμε σε πλεξούδα. Εναλλακτικά, φτιάχνουμε ένα μεγάλο μπαστούνι και το τυλίγουμε σαν σαλίγκαρο, αντί να φτιάξουμε πλεξούδα. Τοποθετούμε το τσουρέκι σε μια λαδόκολλα πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου. Αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για μια ώρα τουλάχιστον μέχρι να διπλασιαστεί ξανά σε όγκο. Ανακατεύουμε το αυγό της επάλειψης μ’ ελάχιστο νερό και μ’ ένα πινέλο αλείφουμε πολύ προσεκτικά την επιφάνεια του τσουρεκιού (δεν πρέπει να το τρυπήσουμε γιατί δεν θα φουσκώσει). Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C-180°C για 50-60 λεπτά, μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.