fbpixel

Search icon
Search
Αυτό το εντυπωσιακό γυάλινο σπίτι στη Νέα Υόρκη θα σας μαγέψει
DESIGN NEWS

Αυτό το εντυπωσιακό γυάλινο σπίτι στη Νέα Υόρκη θα σας μαγέψει

Φύση και interior design σε πλήρη αρμονία


«Πρόκειται για ένα μοναδικό έργο για τους πελάτες μας και ένα μοναδικό έργο για εμάς» εξηγεί ο Caleb Anderson, συνιδρυτής της εταιρίας σχεδιασμού στο Μανχάταν Drake/Anderson, που περιγράφει την προσέγγιση του συνεργάτη του Jamie Drake σε αυτό το εντυπωσιακό γυάλινο σπίτι των 2200 τετραγωνικών μέτρων που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στην Κομητεία Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Το εσωτερικό του σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να ανταποκρίνεται απόλυτα στο εξωτερικό του, που διακατέχεται από μια πλούσια φύση. Περιβάλλεται από 267 στρέμματα δάσους. Μια απαλή παλέτα γήινων χρωμάτων, που μιμούνται αυτά του ξύλου κι ένα μείγμα άλλων ουδέτερων υφών είναι όσα εντοπίζονται σε αυτό το δασώδες τοπίο και ταιριάζουν ιδανικά με τη διακόσμηση του σπιτιού.

Όταν ξεκίνησαν οι εργασίες, η φύση είχε ήδη εισχωρήσει στο σπίτι. Κυριολεκτικά! Η επίπεδη οροφή είχε καταρρεύσει πριν από πολλά χρόνια και ένα παχύ στρώμα μούχλας είχε δημιουργηθεί πίσω από τους τοίχους και πάνω στην οροφή. Σε ένα σημείο, ο εργολάβος, μάλιστα, βρήκε μια φωλιά φιδιών και πολλά "πράγματα που συνήθως δεν βρίσκεται εδώ στο Μανχάταν", είπε αστειευόμενος ο Drake.

glass8.jpg

Μόλις ολοκληρώθηκαν οι δομικές εργασίες, οι δύο συνεργάτες αποφάσισαν να βάλουν όρια μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού, χρησιμοποιώντας μερικά φυσικά υλικά. Οι οροφές και τα δάπεδα, δηλαδή, έγιναν δρύινα, χτίστηκε ένας τοίχος από όνυχα στο μπάνιο και προσαρμοσμένες υφασμάτινες ταπετσαρίες εφαρμόστηκαν για να μαλακώσουν τον χώρο. «Το έργο ήταν μια προσπάθεια ισορροπίας διαφορετικών υφών και υλικών, όπως το σκυρόδεμα, το μέταλλο και το γυαλί, που θα του δώσουν ένα άνετο συναίσθημα», αναφέρει ο Anderson.

«Ορισμένα από τα έργα μας στρέφονται προς το σύγχρονο στοιχείο, μερικά προς τα παραδοσιακά, αλλά πάντα υπάρχουν πολλές μίξεις διαφορετικών μεταξύ τους στιλ», λέει ο Drake. Τα mid-century κομμάτια σε αυτό το σπίτι αναμιγνύονται με το πρωτοποριακό, για να δημιουργήσουν ενδιαφέροντες διάλογους στη διακόσμηση. Διαφορετικά θα ήταν τελείως ανιαρό το αποτέλεσμα. Αυτό, άλλωστε, είναι και το ενδιαφέρον, το να βλέπουμε με ποιους τρόπους μπορούν να «μπλεχτούν» δύο τελείως διαφορετικά μεταξύ τους είδη interior design.

glass2.jpg

Ωστόσο, τα glass houses προφανώς δημιουργούν άλλα προβλήματα. Αυτά της ιδιωτικότητας του χώρου, που σε αυτές τις περιπτώσεις ίσως και να είναι ανέφικτη. Πράγματι, το ντους βρίσκεται μπροστά από ένα τεράστιο παράθυρο. «Αρχικά ήταν μια ανησυχία μας και διερευνήσαμε κάποιες επιλογές που έχουμε, για να καλύψουμε το σημείο αυτό και όσα άλλα ήταν τόσο εκτεθειμένα, αλλά τελικά αλλάξαμε γνώμη, διότι πιστέψαμε ότι θα χαθεί η αίγλη του σπιτιού και το concept που είχαμε στο μυαλό μας», παραδέχεται ο Drake. Παρόλα αυτά, έχει εγκατασταθεί μια ειδική ταινία που προστατεύει την ιδιωτικότητα του σπιτιού. Δεν κάνει τίποτα στην πραγματικότητα, αφού σε μια τόσο μεγάλη private έκταση, δεν υπάρχει ανάγκη. Για την ακρίβεια, η διαφάνεια του κτιρίου και η ομορφιά της γης γύρω από αυτό είναι αυτά, που πρώτα προσέλκυσαν τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι είναι ιδρυτές και μέλη του διοικητικού συμβουλίου αρκετών εταιριών με αντικείμενό τους την τεχνολογία.

Είναι η μοναδικότητα που κάνει αυτό το σπίτι, λοιπόν, τόσο ξεχωριστό. «Καθόμαστε στην τραπεζαρία και μπορούμε να δούμε όλους τους χώρους να ανοίγονται απλόχερα μπροστά μας», λέει ο ιδιοκτήτης. «Μπροστά μας υπάρχει μάλιστα μια τεράστια αυλή που ενώνεται με το δάσος και μέσω των παραθύρων την βλέπουμε πιο καλά. Ακόμη, μπορούμε να δούμε και μια πέτρινη γέφυρα που εκτείνεται πάνω από έναν κολπίσκο λίμνης. Η επιθυμία του Drake και του Anderson ήταν να δημιουργήσουν ένα υπέροχο σπίτι, αρκετά ήρεμο και ειδυλλιακό, ένας επίγειος παράδεισος. Και το κατάφεραν! Σίγουρα θα θέλαμε να μένουμε κι εμείς σε ένα τέτοιο glass house...