Θυμάστε το παλιό ρητό "Ένα μήλο την ημέρα κρατάει τον γιατρό μακριά"; Σας έχει εμπεδωθεί από νεαρή ηλικία ότι τα φρούτα είναι κατά βάση υγιεινά για εσάς, αλλά αντίθετα με ό,τι θα περιμένατε, μια νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου William Paterson στο Νιου Τζέρσεϊ δείχνει ότι αυτό ισχύει μόνο εν μέρει.
Τι διερεύνησε η μελέτη;
Οι ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου εξέτασαν το θρεπτικό περιεχόμενο 41 τροφίμων, αξιολογώντας την περιεκτικότητα σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά που περιείχε κάθε τρόφιμο σε σχέση με τις θερμίδες. Ουσιαστικά, όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, τόσο πιο υγιεινό είναι το τρόφιμο.
Το συμπέρασμα της μελέτης
Παρά το αναμενόμενο, ούτε ένα φρούτο δεν μπήκε στα 10 πιο υγιεινά τρόφιμα! Τα πράσινα λαχανικά κυριάρχησαν στις πρώτες θέσεις, με μόλις ένα τρόφιμο να φτάνει το 100% των απαιτούμενων θρεπτικών συστατικών με μόλις 100 θερμίδες. Στην πραγματικότητα, από τα 41 τρόφιμα που μελετήθηκαν, μόλις επτά είδη κατάφεραν να πληρούν τα κριτήρια της μελέτης, με το πιο υγιεινό φρούτο να καταφέρνει μόλις να μπει στην πρώτη 30άδα.
Αυτό είναι το πιο υγιεινό φρούτο στον κόσμο
Πέρα από την πρώτη 10άδα που κυριαρχούν τα πράσινα λαχανικά, άλλα αγαπημένα φρούτα όπως το μπρόκολο, οι πιπεριές και η κολοκύθα μπήκαν στην πρώτη 20άδα, ενώ το πιο υγιεινό φρούτο κατέλαβε την 28η θέση συνολικά. Για τους λάτρεις των φρούτων ίσως απογοητευτείτε όταν μάθετε ότι το πιο υγιεινό φρούτο είναι (τυμπανοκρουσίες, παρακαλώ) το ταπεινό λεμόνι. Όποιος έχει δοκιμάσει ποτέ να δαγκώσει ένα λεμόνι, αναμφίβολα θα θυμάται μέχρι σήμερα την έντονα ξινή, γενικά δυσάρεστη γεύση του. Αλλά, μη φοβάστε, καθώς υπάρχουν αμέτρητοι πολύ πιο εύγευστοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ενσωματώσετε τα λεμόνια στα γεύματά σας.
Δείτε πώς μπορείτε να ενσωματώσετε το λεμόνι στην καθημερινότητά σας
Όπως είναι αναμενόμενο, ο ευκολότερος τρόπος για να επωφεληθείτε από το γεμάτο θρεπτικά συστατικά λεμόνι, χωρίς να το φάτε κατευθείαν, είναι να χρησιμοποιήσετε το χυμό του στη μαγειρική σας. Σίγουρα έχετε ακούσει για το αγαπημένο νερό λεμόνι των διασημοτήτων, το οποίο όχι μόνο επωφελείται από την υψηλή πυκνότητα θρεπτικών συστατικών, αλλά θεωρείται επίσης ότι αποτοξινώνει τον οργανισμό.
Ο χυμός λεμονιού λειτουργεί επίσης θαυμάσια κατά το μαγείρεμα ή στις σαλάτες, σκεφτείτε ότι αποφεύγετε να τον θερμαίνετε για να διασφαλίσετε ότι δεν χάνεται το θρεπτικό περιεχόμενο. Φυσικά, το να πετύχετε την ημερήσια περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά είναι μια μεγάλη παραγγελία, καθώς πρέπει να χρησιμοποιήσετε 350 γραμμάρια λεμονιών για να μπορέσετε να καλύψετε 100 θερμίδες θρεπτικών συστατικών σε μια ημέρα. Ωστόσο, σε συνδυασμό με άλλες υγιεινές τροφές από αυτή τη σειρά μπορείτε να πλησιάσετε πιο κοντά στο στόχο σας για τα θρεπτικά συστατικά με μια στύψη λεμονιού!
Χρήση του λεμονιού με μια ματιά
Χρειάζεστε έμπνευση; Ακολουθούν μερικές ιδέες για το πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα λεμόνια στο φαγητό σας
- Για σάλτσες σαλάτας
- Σε χυμούς ή smoothies (π.χ. με φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού - το πορτοκάλι έρχεται στην 33η θέση!)
- Για να καρυκεύσετε πιάτα με ψάρι, κρέας και λαχανικά
- Σε ριζότο ή ζυμαρικά (π.χ. σπαγγέτι αλ λιμόνε- συμβουλή: χρησιμοποιήστε ζυμαρικά ολικής άλεσης ή ζυμαρικά από φαγόπυρο ως υγιεινή εναλλακτική λύση στα λευκά ζυμαρικά)
- Ως υγιεινό σορμπέ
- Στο γιαούρτι το πρωί