fbpixel

Search icon
Search
Αυτή είναι η οριστική λύση στην απώλεια βάρους
MAGAZINE

Αυτή είναι η οριστική λύση στην απώλεια βάρους

Η βαριατρική χειρουργική αποτελεί την πιο αποτελεσματική θεραπεία για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας


Η βαριατρική χειρουργική αποτελεί πλέον καθιερωμένη θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των σχετιζόμενων μεταβολικών διαταραχών, με ένδειξη σε ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο από 30 kg/m2 και σχετιζόμενες συννοσηρότητες ή μεγαλύτερο του 35 kg/m2 ανεξάρτητα από την ύπαρξη συνοδών νοσημάτων.

Ο Δρ Δημοσθένης Αποστολίδης, Γενικός Χειρουργός και Συνεργάτης της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης, μας αποκαλύπτει όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζεται να γνωρίζουν οι ασθενείς πριν από την απόφαση που θα βελτιώσει μια για πάντα την υγεία και τη ζωή τους.

ΤΥΠΟΙ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ

Υπάρχουν διάφοροι τύποι επεμβάσεων, με το γαστρικό μανίκι (sleeve) και τη γαστρική παράκαμψη (bypass) να κυριαρχούν τις τελευταίες δεκαετίες. Το γαστρικό μανίκι περιλαμβάνει την αφαίρεση μεγάλου μέρους του στομάχου και τη δημιουργία μικρότερου, σωληνοειδούς στομάχου, που περιορίζει την ποσότητα τροφής που μπορεί να καταναλωθεί, ενώ η γαστρική παράκαμψη συνίσταται στη δημιουργία ενός μικρού γαστρικού θυλάκου και την παράκαμψη ενός τμήματος του λεπτού εντέρου. Και οι δύο επεμβάσεις έχουν αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματικές στην επίτευξη σημαντικής απώλειας βάρους και στη βελτίωση της συνολικής υγείας των ασθενών.

304d71f9be30a3b56e804697bf5a6276.jpg

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Η βαριατρική χειρουργική έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2). Οι επεμβάσεις αυτές βοηθούν στον γλυκαιμικό έλεγχο και μπορούν να οδηγήσουν σε ύφεση του σακχαρώδους διαβήτη, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών. Επιπλέον, συμβάλλουν αποδεδειγμένα στη βελτίωση ή εξάλειψη άλλων συννοσηροτήτων σχετιζόμενων με την παχυσαρκία, όπως η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, ο αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος και η αποφρακτική άπνοια ύπνου. Εκτός από τις χειρουργικές επιλογές, οι αγωνιστές υποδοχέων GLP-1, όπως η σεμαγλουτίδη, αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη μη χειρουργική επιλογή για τη διαχείριση του βάρους και του ΣΔ2. Η σεμαγλουτίδη έχει δείξει αποτελεσματικότητα στη μείωση του βάρους και στον έλεγχο της γλυκόζης, υστερώντας ωστόσο της επέμβασης και στις δύο αυτές παραμέτρους.

ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Οι ασθενείς θα πρέπει να επιλέγονται για βαριατρική χειρουργική ή φαρμακευτική θεραπεία με βάση τα ατομικά τους χαρακτηριστικά και τις ιατρικές τους ανάγκες, ενώ συνεχής έρευνα είναι απαραίτητη για τη βελτιστοποίηση των θεραπευτικών προσεγγίσεων και αποτελεσμάτων. Στη Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης, η εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα, έπειτα από εμπειρία 20 ετών στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, έχοντας εξελίξει και βελτιώσει τις τεχνικές της μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση και την εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής και των εργαλείων της, έχει άριστα αποτελέσματα. Μια επέμβαση όπως το γαστρικό μανίκι έχει εξελιχθεί σε βαθμό που να θεωρείται επέμβαση ρουτίνας και να είναι ασφαλής ακόμα και σε μεγάλα ΒΜΙ, αρκεί ο ασθενής να πληροί τα κριτήρια επιλογής για την επέμβαση.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Με τον σχολαστικό προεγχειρητικό έλεγχο και τη συνεχή υποστήριξη από κάθε ειδικότητα που συμμετέχει στην ομάδα της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης, η πορεία προς μια νέα ζωή μοιάζει εύκολη. Στόχος τους: όχι μόνο να απαλλαγεί ο ασθενής από το επιπλέον βάρος, αλλά και να διατηρήσει αυτήν την απώλεια για όλη την υπόλοιπη ζωή του. Μέσα από την αποτελεσματική αλληλεπίδραση με τους ασθενείς αλλά και την επαγγελματική αντιμετώπιση του κάθε περιστατικού, έχουν καταφέρει να τους εμπιστεύονται και φιλικά και συγγενικά τους πρόσωπα για τις δικές τους ιατρικές ανάγκες.

3-crop.jpg

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον Δημοσθένη Ν. Αποστολίδη, Γενικό Χειρουργό, Εξειδικευμένο στην προχωρημένη Λαπαροσκοπική Χειρουργική Ανώτερου και Κατώτερου Πεπτικού και Βαριατρικής, Διδάκτορα Α.Π.Θ., Συνεργάτη της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης, Απόστρατο Στρατιωτικό Ιατρό.

Info: Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης, Μαρίας Κάλλας 11, τηλ.: 2310 895100, www.genikikliniki.gr / www.bariatric-surgery.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024