fbpixel

Search icon
Search
Αυτές είναι οι υπερσύγχρονες μάσκες που λειτουργούν ως «ασπίδα προσώπου» και μας δείχνουν το μέλλον
DESIGN NEWS

Αυτές είναι οι υπερσύγχρονες μάσκες που λειτουργούν ως «ασπίδα προσώπου» και μας δείχνουν το μέλλον

Άνθρωποι του αρχιτεκτονικού & σχεδιαστικού κόσμου στη «μάχη» κατά της πανδημίας


Είναι γεγονός, ότι σήμερα πιο πολύ από ποτέ χρειαζόμαστε να ακούσουμε το αίσθημα ασφάλειας που γεννιέται μέσα μας. Η χρήση μάσκας αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και πολλοί από εμάς ακόμη δυσκολευόμαστε να συνηθίσουμε τη νέα αυτή συνθήκη. Ωστόσο, ο σχεδιαστικός κόσμος πρωτοπορεί για ακόμη μια φορά, δείχνοντάς καινοτόμες και upgrade αισθητικά λύσεις σε ό,τι αφορά το σχεδιαστικό κομμάτι αυτού του απαραίτητου αξεσουάρ. 

O Joe Doucet δημιούργησε μια πρακτική και μοντέρνα «ασπίδα προσώπου» ή αλλιώς μια μάσκα με ενσωματωμένους φακούς γυαλιών ηλίου, που οι άνθρωποι θα ήθελαν στην πραγματικότητα να φορούν, παρά επειδή είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν. Καθώς τα καλύμματα προσώπου γίνονται ένα όλο και πιο απαραίτητο αξεσουάρ στην καινούρια καθημερινότητά μας ενάντια του COVID-19, ο νεαρός designer Doucet, με βάση του τη Nέα Υόρκη δημιούργησε μια κομψή εναλλακτική λύση, που μοιάζει «λιγότερο ξένη κι ενοχλητική για τον χρήστη από ό,τι μια τυπική μάσκα προσώπου», όπως αναφέρει και ο ίδιος. 

3-EOrAf.jpg
face-shield-coronavirus-joe-doucet-dezeen-2364-col-4-852x852.jpg

«Πώς παροτρύνουμε τη μαζική υιοθέτηση μιας ανεπιθύμητης ανάγκης;» αναρωτιέται ο Joe Doucet, του οποίου ο μοντέρνος σχεδιασμός επιδιώκει να «ανακουφίσει» από την άβολη και αμήχανη εμφάνιση των τυπικών χειρουργικών μασκών προσώπου. Παρόλο που αναγνωρίζει τον ουσιαστικό ρόλο του εξοπλισμού της ατομικής προστασίας εν μέσω μίας «ανελέητης» πανδημίας, ο σχεδιαστής πιστεύει ότι το άτομο δεν πρέπει να αισθάνεται ότι του επιβάλλεται η χρήση κάτι ξένου και αδέξιου. Αντίθετα, η πρότασή του -αυτό το υπερσύγχρονο κάλυμμα προσώπου που θυμίζει μεγάλα γυαλιά ηλίου-, διαθέτει επίσης ενσωματωμένους φακούς και βραχίονες, οι οποίοι το κάνουν πιο πρακτικό και παράλληλα περισσότερο in fashion.

2-a8zRv.jpg
Joet Doucet

Eπιπλέον, αυτή η μοντέρνα και κομψή μάσκα παρέχει προστασία κατά της ομίχλης, ενώ ο σχεδιασμός της είναι τέτοιος που αντιμετωπίζει τη φθορά κατά τη χρήση. «Ελπίζουμε ότι η βελτίωση του βασικού σχεδιασμού της απαραίτητης μάσκας προσώπου θα ενθαρρύνει την ευρεία χρήση της από μεγάλο μέρος του πληθυσμού και θα βοηθήσει τους πάντες να προσαρμοστούν στη νέα κανονικότητα που είναι μπροστά μας», προσθέτει ο Doucet.

1-0QAHa.jpg

Από την άλλη, ο γνωστός Iάπωνας σχεδιαστής, Tokujin Yoshioka δημιούργησε μια γρήγορη κι εύκολη μάσκα για τους εργαζόμενους στον τομέα Υγείας που καταπολεμούν το COVID-19, η οποία ουσιαστικά προσκολλάται στα γυαλιά του κάθε χρήστη. Ο σχεδιασμός της μάσκας του Yoshioka πραγματοποιήθηκε ταχύτατα σε τρία απλά βήματα, χρησιμοποιώντας ένα διαφανές φύλλο από πλαστικό PET ή PVC.

1-YyPaO.jpg
Tokujin Yoshioka

Ένα χαρτί A3, μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από ένα διαφανές φύλλο πλαστικού και να χρησιμοποιηθεί ως «οδηγός» για το κόψιμο της πλαστικής μάσκας από άκρη σε άκρη. Ο χρήστης μπορεί στη συνέχεια να κάνει κοψίματα στο πλαστικό φύλλο στο ύψος των ματιών. Οι δύο βραχίονες των γυαλιών του μπορούν στη συνέχεια να εισχωρήσουν σε αυτές τις τομές, συγκρατώντας αυτήν την πρωτότυπη μάσκα. 

Επιπλέον, το αρχιτεκτονικό studio Foster+Partners δημιούργησε μια μάσκα με λέιζερ, επίσης για την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας, η οποία μπορεί να αποσυναρμολογηθεί και να απολυμανθεί, ώστε να επαναχρησιμοποιηθεί. Το γραφείο είναι ένα από τα πιο πρόσφατα studio αρχιτεκτονικής, που σχεδίασαν εξοπλισμό ατομικής προστασίας προσώπου. 

befunky-collage-E7RFS.jpg

«Η προστασία των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή, στον τομέα της Υγείας, είναι το «κλειδί» και πιστεύαμε ότι αυτός ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος που θα μπορούσαμε εμείς να συνεισφέρουμε σε αυτόν εδώ τον αγώνα», δήλωσε ο Deanen στον Grant Brooker, επικεφαλής του στούντιο στο Foster+Partners. «Θέλαμε να πετύχουμε τον απλό καθαρισμό και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας, καθώς γνωρίζουμε ότι τα υλικά κατασκευής της είναι λιγοστά και σε υψηλή ζήτηση, οπότε η επαναχρησιμοποίηση είναι απαραίτητη», εξηγεί τέλος ο ίδιος. 

Last but not least...
fullsizeoutput-83c7.jpeg
lhpshs.jpg

Kαι οι δικοί μας όμως Zeus+Δione εναρμονισμένοι με τις νέες, πρωτόγνωρες συνθήκες που επιβάλλει η επικαιρότητα στηρίζουν επίσης το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων της Ελλάδας, δείχνοντας μια μικρή ένδειξη ευγνωμοσύνης στην υπεράνθρωπη προσπάθειά τους. Η γνωστή εταιρία λοιπόν, σε συνεργασία με τη Νέα Οπτική κατασκεύασε και δώρισε 2000 πιστοποιημένες μάσκες προστασίας των ματιών για να συμβάλει στην κάλυψη των άμεσων αναγκών στα νοσοκομεία αναφοράς, συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης του κορωνοϊού με γνώμονα την ευθύνη στο κοινωνικό σύνολο!