fbpixel

Search icon
Search
Αυτές είναι οι τροφές που μπορούν να καταστείλουν την κυτταρική γήρανση
WELLNESS

Αυτές είναι οι τροφές που μπορούν να καταστείλουν την κυτταρική γήρανση

Ανακαλύψτε τα 8 top αντιοξειδωτικά τρόφιμα


Η εξελικτική πορεία του ανθρωπίνου είδους έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη νιότη αιωνίως. Ο «ορός της νεότητας», δυστυχώς, έχει ημερομηνία λήξης. Η κυτταρική γήρανση επηρεάζεται από πληθώρα παραγόντων που υιοθετούμε στην καθημερινότητά μας, όπως είναι η διατροφή, η άσκηση, ακόμη και από τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας. Η γήρανση αποτελεί μια αλληλουχία διαφόρων αλλαγών, που προκύπτουν σε παράλληλο χρόνο. Σε αυτό το σημείο, θα σταθούμε στο κομμάτι της διατροφής και στο πώς θα μπορέσει κανείς να καταστείλει την κυτταρική γήρανση -εναλλακτικά γνωστή και ως Cellular Aging. Το κλειδί για τη δημιουργία του κατάλληλου diet plan είναι η ένταξη τροφών υψηλής συγκέντρωσης σε αντιοξειδωτικά. Τα τελευταία προστατεύουν το σώμα μας από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ασταθή μόρια που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρά μας, προκαλώντας γήρανση και άλλες ασθένειες. 

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 8 κορυφαίες αντιοξειδωτικές τροφές.

Μαύρη Σοκολάτα

shutterstock-519503125.jpg

Αρκετά χαρμόσυνη είδηση για τους λάτρεις της σοκολάτας. Η μαύρη σοκολάτα συγκεντρώνει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο από οποιοδήποτε άλλο είδος σοκολάτας. Περιέχει πολλά μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Βάσει μελέτης, 100 γραμμάρια σοκολάτας dark διαθέτουν έως και 15 mmol (γραμμομόρια) αντιοξειδωτικών. Η κατανάλωση προϊόντων πλούσιων σε κακάο προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό μας, όπως είναι η εμφάνιση λιγότερων φλεγμονών, η μείωση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Η μαύρη σοκολάτα, χάρη στη σύστασή της, έχει τη δυνατότητα να αναστρέψει τα σημάδια της κυτταρικής γήρανσης.

Καρύδια Πεκάν

shutterstock-581159953.jpg

Με τόπο προέλευσης το Μεξικό και τη Νότια Αμερική, τα καρύδια πεκάν αποτελούν μια καλή πηγή υγιεινών λιπών, ανόργανων συστατικών και αντιοξειδωτικών. Συγκεκριμένα, 100 γραμμάρια πεκάν χαρίζουν έως και 10,6 mmol (γραμμομόρια) αντιοξειδωτικών στον οργανισμό μας. Αποτελούν ίσως και το απόλυτο superfood αντιγήρανσης, διότι έχουν μεγάλη περιεκτικότητα ελλαγικού οξέος, βιταμίνης Α και Ε. Τα ευεργετικά συστατικά τους, λοιπόν, μπορούν να καταπολεμήσουν τις ελεύθερες ρίζες που απειλούν τα κύτταρα του δέρματος, και να μας χαρίσουν μοναδική λάμψη και νεανική όψη.

Μύρτιλλα

shutterstock-1464918137.jpg

Στην κορυφή των φρούτων και των λαχανικών, με τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών, βρίσκονται τα μύρτιλλα, το ελιξίριο της μακροζωίας. Οι κύριες αντιοξειδωτικές ενώσεις στα μύρτιλλα ανήκουν σε μια οικογένεια αντιοξειδωτικών πολυφαινολών που ονομάζονται φλαβονοειδή. Σε 100 γραμμάρια blueberries περιέχονται έως και 9,2 mmol (γραμμομόρια) αντιοξειδωτικών. Επιπλέον, το μύρτιλλο, πέρα από την αντιοξειδωτική δράση του, που μπορεί να καταστείλει τη γήρανση αλλά και την εξασθένιση της λειτουργίας του εγκεφάλου, βοηθάει έναντι των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος κι ενισχύει και τη νυχτερινή όραση.

Φράουλες

shutterstock-408781099.jpg

Οι φράουλες είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών. Το κόκκινο χρώμα τους οφείλεται σε έναν τύπο αντιοξειδωτικού που ονομάζεται ανθοκυανίνες, ικανές να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Ακόμη, περιέχεται στη σύστασή τους το ελλαγικό οξύ, αντιοξειδωτικό που εμποδίζει την καταστροφή του κολλαγόνου, μία από τις βασικότερες αιτίες του σχηματισμού των ρυτίδων. Σε 100 γραμμάρια φράουλες περιλαμβάνονται έως και 5,4 mmol (γραμμομόρια) αντιοξειδωτικών.

Goji Berries

shutterstock-234279193.jpg

Tα goji berries ανήκουν στην κορυφή της ιεραρχίας των superfoods. Είναι ξηροί καρποί δύο παρόμοιων φυτών - θάμνων του Lycium barbarum και του Lycium chinense. Σύμφωνα με μελέτες, είναι ικανά να διατηρήσουν νεανική την επιδερμίδα μας. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι μπορούν να συμβάλουν και στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, ένα πρόβλημα που ταλανίζει πολλές γυναίκες. Σε 100 γραμμάρια περιέχονται έως και 4,3 mmol (γραμμομόρια) αντιοξειδωτικών. Τέλος, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και να προστατεύσουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Σμέουρα

shutterstock-1465166369.jpg

Τα σμέουρα αποτελούν μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, μαγγανίου και αντιοξειδωτικών. Έχουν έως 4 mmol (γραμμομόρια) αντιοξειδωτικών ανά 100 γραμμάρια. Συμβάλλουν στην ελάττωση του οξειδωτικού στρες και προστατεύουν από φλεγμονές. Επιπλέον, έχει αναφερθεί ότι η χαμηλή τους περιεκτικότητα σε θερμίδες και η γλυκιά τους γεύση, μπορεί να βοηθήσουν σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους. Τα σμέουρα και η αντιοξειδωτική τους δράση έχουν συνδεθεί με τη μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης είτε καρκίνου, είτε καρδιακών παθήσεων, έπειτα από δοκιμαστικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν.

Κόκκινο Λάχανο

shutterstock-1287195523.jpg

Πέρα από πλούσιο σε βιταμίνες C, K και A , το κόκκινο λάχανο έχει υψηλή αντιοξειδωτική περιεκτικότητα, 2,2 mmol (γραμμομόρια) αντιοξειδωτικών ανά 100 γραμμάρια. Περιέχει ανθοκυανίνες, όπως τα σμέουρα και οι φράουλες, που είναι ικανές να αυξήσουν τα επίπεδα καλής χοληστερίνης (HDL) και να μειώσουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης (LDL). Επιπλέον, μπορούν να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου, που ευθύνονται για την καταστροφή των κυττάρων μας. Με αυτόν τον τρόπο, τα αντιοξειδωτικά του θα μας προστατεύσουν από τη γρήγορη διαδικασία γήρανσης.

Σπανάκι

10-9eGbo.jpg

Ένα λαχανικό που βρίθει από βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, εξαιρετικά χαμηλό σε θερμίδες με συγκέντρωση έως και 0,9 mmol (γραμμομόρια) αντιοξειδωτικών ανά 100 γραμμάρια. Επίσης, αποτελεί σημαντική πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, δύο αντιοξειδωτικών που μπορούν να προστατεύσουν την όρασή σας από την υπεριώδη ακτινοβολία. Το σπανάκι μπορεί να βοηθήσει και στην αποφυγή της οστεοπόρωσης χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ασβέστιο. Τέλος, ύστερα από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε γυναίκες, διαπιστώθηκε ότι η ομάδα που κατανάλωνε σπανάκι είχε μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ανάλογες έρευνες έχουν παρουσιάσει ότι βοηθάει εξίσου στη μείωση εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών και του οισοφάγου.