fbpixel

Search icon
Search
Αυτές είναι οι 10 μικρότερες χώρες του κόσμου
ESCAPE

Αυτές είναι οι 10 μικρότερες χώρες του κόσμου

Τις συναντάμε κυρίως στην Ευρώπη, τον Ειρηνικό Ωκεανό και την Καραϊβική


Πάνω στον πλανήτη που κατοικούμε, υπάρχουν μικροσκοπικές χώρες που κρατούν γερά τη δική τους κουλτούρα και ιστορία χωρίς να έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις μεγαλύτερες. Όλες τους λειτουργούν αυτόνομα, με τις δικές τους κυβερνήσεις και οι οι περισσότερες έχουν πολύ δυνατή οικονομία, κατατάσσοντάς τες στα πλουσιότερα μέρη του κόσμου.

Όλοι μας όταν σκεφτόμαστε κάποια χώρα, έχουμε στο νου μας γιγάντιες εκτάσεις και μεγάλο πληθυσμό. Όμως μέσα στις 194 διαφορετικές καταγεγραμμένες εθνότητες, θα βρούμε τις λιλιπούτεια αυτά κράτη που δε στερούνται ομορφιάς και πλούτου από τις υπόλοιπες.

Στην παρακάτω λίστα θα δείτε τα 10 μικρότερα κράτη παγκοσμίως κατ' αύξουσα σειρά:

Βατικανό

xwres10.jpg

Το Βατικανό είναι η έδρα της Καθολικής Εκκλησίας, βρίσκεται στο κέντρο της Ρώμης και θεωρείται ανεξάρτητο κράτος. Διαθέτει ένα τεράστιο δείγμα της ιταλικής και παγκόσμιας τέχνης και ιστορίας, αλλά οι επισκέπτες έχουν πρόσβαση μόνο στο 10%! Ακόμη, η Βασιλική του Αγίου Πέτρου θεωρείται η μεγαλύτερη εκκλησία του κόσμου και στο εσωτερικό της θα δει κανείς κάποια από τα σημαντικότερα έργα γλυπτικής και ζωγραφικής, κυρίως από την περίοδο της Ιταλικής Αναγέννησης. Τα έσοδα του κράτους προέρχονται από την εισιτήριο των μουσείων και τα αναμνηστικά που παίρνουν οι τουρίστες κατά την επίσκεψή τους. 

Μονακό

xwres9.jpg

Το Μονακό βρίσκεται στη Γαλλική Ριβιέρα και βρέχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Θεωρείται κέντρο του πλούτου και της πολυτέλειας, αφού εκεί κατοικούν οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι παγκοσμίως. Είναι η δεύτερη μικρότερη χώρα του κόσμου, αλλά είναι γνωστή και ως "παιδότοπο" για πλούσιους και διάσημους ανθρώπους καθώς μπορεί κανείς να βρει αμέτρητα καζίνο και έχει luxury εστιατόρια και μπαρ, ενώ φιλοξενεί κάθε χρόνο τον περίφημο αγώνα Formula 1, που διεξάγεται στους δρόμους της πόλης. 

Nauru

xwres8.jpg

Στη δυτική πλευρά της Αυστραλίας, συναντάμε το Nauru που αποτελεί τη μικρότερη νησιωτική χώρα του κόσμου. Ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό κράτος, που δεν έχει αρκετό τουρισμό, ενώ έχει σημαντικά οικονομικά προβλήματα καθώς μόνο το 10% των κατοίκων εργάζονται. 

Tuvalu

xwres7.jpg

Στο Ειρηνικό Ωκεανό, βόρεια της Αυστραλίας αυτή τη φορά θα βρούμε το σύμπλεγμα νησιών Tuvalu με περίπου 10.000 κατοίκους. Αυτό το κρατίδιο μέχρι το 1978 αποτελούσε Αγγλική αποικία, αλλά πλέον είναι αυτόνομο, κάνοντας το ένα από τα μικρότερα στην παγκόσμια κατάταξη. Λόγω της τοποθεσίας του ο τουρισμός δεν αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων αφού το 2010 επισκέφτηκαν το Tuvalu λιγότεροι από 2.000 άνθρωποι, από τους οποίους το 65% πήγε για επαγγελματικούς λόγους. 

San Marino

xwres6.jpg

Το πέμπτο κατά σειρά κράτος βρίσκεται και αυτό στην Ιταλία, πιο συγκεκριμένα στη βορειοανατολική πλευρά των Απεννίνων όρων, και είναι το πανέμορφο San Marino. Θεωρείται το παλαιότερο δημοκρατικό κράτος στον κόσμο, και ένα από πλουσιότερα αφού διαθέτει αμελητέο ποσοστό ανεργίας. Ο πληθυσμός αριθμεί περίπου στους 30.000 κατοίκους, όμως αποτελεί διάσημο τουριστικό προορισμός καθώς η τοποθεσία, η φύση και το κάστρο του το κάνουν μοναδικό.

Πριγκιπάτο του Λίχτενσταϊν

xwres5.jpg
Το Πριγκιπάτο του Λίχτενσταϊν, είναι ένα από τα μικρότερα ευρωπαϊκά κράτη και έκτο στην παγκόσμια κατάταξη. Είναι το μοναδικό μέρος όπου βρίσκεται αποκλειστικά στις Άλπεις, χωρίζοντας την Ελβετία και την Αυστρία. Η πρωτεύουσα του κράτους είναι η Βαντούζ, ενώ μεγαλύτερη πόλη είναι το Σάαν και διοικείται από την βασιλική οικογένεια. Είναι γνωστό ως θέρετρο χειμερινού αθλητισμού αφού και η τοποθεσία του είναι ιδανική. Ακόμη, πολλοί θα έχετε ακούσει πως θεωρείται φορολογικός παράδεισος λόγω των χαμηλών φόρων. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το κράτος δεν διαθέτει δικό του αεροδρόμιο και για να το επισκεφτεί κάποιος πρέπει να πετάξει για το αεροδρόμιο της Ζυρίχης!

Νησιά Marshall

xwres4.jpg

Τα Νησιά Marshall, βρίσκονται ακριβώς στη μέση της διαδρομής από τη Χαβάη την Αυστραλία στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η περιοχή που κατακλύζεται από μικρά νησάκια, λέγεται πως διαθέτει παραπάνω από 800 διαφορετικά είδη ψαριών και 160 είδη κοραλιών. Η έβδομη στη λίστα μικρότερη χώρα του κόσμου, θεωρείται επίσημα μέρος των Ομόσπονδων Πολιτειών της Μικρονησίας. 

Νησιά Saint Kitts και Nevi

xwres3.jpg
Τα δύο αυτά νησιά της Καραϊβικής, είναι τα πρώτα που κατοικήθηκαν από Ευρωπαίους πολίτες, κάτι που γίνεται αμέσως αντιληπτό από ύφος των σπιτιών. Οι κάτοικοι βιοπορίζονται κυρίως από τον τουρισμό, τη γεωργία και κάποιες μικρές βιομηχανίες. Ακόμη, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως έχουν υπάρξει παλιότερα, οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς ζάχαρης παγκοσμίως. Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει καταδύσεις και να περάσει χρόνο στα πολυτελή resorts που έχουν χτιστεί εκεί. 

Μαλδίβες

xwres2.jpg

Το διάσημο σύμπλεγμα νησιών των Μαλδίβων αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια, έναν από τους διασημότερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Στα μικρά νησιά έχουν χτιστεί πολυτελή ξενοδοχεία φιλοξενώντας όλα τα amenities που χρειάζονται για να χαρίσουν στους επισκέπτες τις μοναδικές διακοπές που έχουν ονειρευτεί. Η χώρα όμως έχει υπάρξει αποικία πολλών ευρωπαϊκών χωρών μεταξύ αυτών της Πορτογαλίας, της Δανίας και της Μεγάλης Βρετανίας. θεωρείται η 9η μικρότερη χώρα του κόσμου και η κύρια πηγή εσόδων των ντόπιων κατοίκων είναι ο τουρισμός. 

Μάλτα

xwres1.jpg

Τέλος, στην ευρωπαϊκή ήπειρο θα βρούμε και την 10η χώρα, το γνωστό νησιωτικό και πυκνοκατοικημένο κράτος της Μάλτας με πρωτεύουσα τη Βαλέτα, η οποία είναι και αυτή δημοφιλής προορισμός την καλοκαιρινή περίοδο. Όποιος την έχει επισκεφτεί μιλάει για ένα κράτος με πλούσια ιστορία, εξαιρετικές παραλίες, καλό καιρό και αρκετή νυχτερινή ζωή. Η Μάλτα βρέχεται από τη μεσόγειο και βρίσκεται νότια της Σικελίας, ανατολικά της Τυνησίας και βόρεια της Λιβύης.

Κεντρική φωτογραφία: Μάλτα, credits: aegeanairlines.com