fbpixel

Search icon
Search
Αυτά τα 10 dermatologist-tips εξισορρόπησαν δραματικά τον τόνο του δέρματος στα πόδια μου
FACE & BODY

Αυτά τα 10 dermatologist-tips εξισορρόπησαν δραματικά τον τόνο του δέρματος στα πόδια μου

Αποκτήστε τα πιο smoοth legs για το καλοκαίρι


Ποτέ δεν ήμουν το κορίτσι με το απόλυτα ομοιόμορφο, χωρίς ούτε μια γρατζουνιά στο δέρμα της. Με την παραμικρή ενόχληση δημιουργώ σημάδια, και τα πόδια μου αποφάσισαν εδώ και καιρό ότι τους αρέσει να κρατάνε υπερμελάγχρωση και αποχρωματισμό - ειδικά το καλοκαίρι. Μην με παρεξηγήσετε: Κάποιες ανομοιομορφίες είναι απολύτως φυσιολογικές. Τα εκ γενετής σημάδια δεν πρόκειται να πάνε πουθενά, και τα κοψίματα ή οι γρατζουνιές θα αφήσουν αναπόφευκτα το σημάδι τους. Ωστόσο, έκανα μια in-depth αναζήτηση για τις καλύτερες θεραπείες υπερμελάγχρωσης που είναι ικανές να αντιμετωπίσουν τις κηλίδες του ήλιου, τη μελάγχρωση από σπυράκια και τις εξάρσεις εκζέματος.

Ανακαλύψτε τα 10 dermatologist tips που θα σας προσφέρουν ομοιόμορφο δέρμα!

Τι προκαλεί τον ανομοιόμορφο τόνο του δέρματος στα πόδια;

Η ομοιομορφία του τόνου του δέρματός σας επηρεάζεται από μια ποικιλία παραγόντων, πολλοί από τους οποίους είναι εκτός του ελέγχου του ατόμου. Η γενετική, η φυλή και η ηλικία παίζουν ρόλο και επηρεάζουν την ποσότητα της μελανίνης, δηλαδή του χρώματος, που συγκρατεί το δέρμα σας. Η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς καθορίζει τον τύπο του δέρματός σας, την ποσότητα της παραγόμενης μελανίνης και τον τρόπο με τον οποίο το δέρμα σας αντιδρά σε διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η φυλή επηρεάζει επίσης την ομοιομορφία του τόνου του δέρματος, επειδή οι διαφορετικοί τύποι δέρματος έχουν διαφορετικά επίπεδα μελανίνης, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την ευαισθησία στον αποχρωματισμό. Η ηλικία είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας- καθώς μεγαλώνετε, το δέρμα σας μπορεί να αναπτύξει ανομοιόμορφη μελάγχρωση λόγω της αθροιστικής έκθεσης στον ήλιο, των ορμονικών αλλαγών και της φυσικής διαδικασίας γήρανσης, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε λιγότερο ομοιόμορφο τόνο του δέρματος.

snapinstaapp-452905417-812356854010739-4538006280883279797-n-1080.jpg

Υπό αυτό το πρίσμα, υπάρχουν διάφορες πρόσθετες συνθήκες ή συνήθειες που έχουν τη δυνατότητα να επιδεινώσουν τον ανομοιόμορφο τόνο

1. Οι βλάβες από την έκθεση στον ήλιο

Η έκθεση στον ήλιο διεγείρει την παραγωγή χρωστικών ουσιών ως έναν τρόπο προστασίας των κυττάρων του δέρματος από τις βλαβερές επιδράσεις των υπεριωδών ακτίνων. Η φωτοβλάβη μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό ηλιακών κηλίδων και μελάσματος, αν και το τελευταίο επηρεάζει συνήθως το πρόσωπο.

2. Μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση

Αν αντιμετωπίζετε φλεγμονές στο σώμα σας -ενήλικες-ακμή, τσιμπήματα από έντομα, σημάδια από το ξύρισμα- είναι σίγουρο ότι έχετε αντιμετωπίσει μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση, την παρατεταμένη ερυθρότητα ή το καφέ χρώμα που παραμένει μετά την επίλυση του προβλήματος. Η μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση (PIH) συμβαίνει όταν το δέρμα παράγει υπερβολική μελανίνη (χρώμα) ως απάντηση σε έναν τραυματισμό ή μια φλεγμονή, όπως ένα κόψιμο, ένα τσίμπημα από έντομο ή ένα εξάνθημα. Αυτή η κατάσταση είναι συχνή μεταξύ των ατόμων με σκουρόχρωμους τόνους δέρματος και μπορεί να οδηγήσει σε σκούρες κηλίδες στα πόδια μετά την επούλωση του δέρματος.

3. Λεύκη 

Η λεύκη είναι μια πάθηση κατά την οποία το δέρμα χάνει τα χρωστικά του κύτταρα (μελανοκύτταρα), με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λευκές κηλίδες σε διάφορα σημεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ποδιών. Η αιτία της λεύκης δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά πιστεύεται ότι είναι μια αυτοάνοση κατάσταση. Παρουσιάζεται ως αποχρωματισμός και όχι ως σκούρες κηλίδες, αλλά μπορεί να συμβάλει σε έναν ανομοιόμορφο τόνο του δέρματος. Ορισμένα άτομα γεννιούνται με την πάθηση, ενώ άλλα μπορεί να αναπτύξουν μικρές κηλίδες με την πάροδο του χρόνου.

stighmiotipo-othonis-574.png


4. Μελάνωμα 

Ενώ ο ανομοιόμορφος τόνος δεν είναι συνήθως κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι κηλίδες πρέπει να προκαλούν ανησυχία για τον καρκίνο του δέρματος. Μια ακανόνιστη ελιά ή ένα μελάνωμα μπορεί να παρουσιαστεί ως μια νέα ακανόνιστη σκούρα κηλίδα στο πόδι. Εάν μια ελιά είναι νέα ή αλλάζει, επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας. Για να ξέρετε πότε κάτι είναι λόγος ανησυχίας, πάντα μου έλεγαν να ψάχνω για τα προειδοποιητικά σημάδια "ΑΧΔΕ" στις κηλίδες: Ασυμμετρία, Το όριο είναι ακανόνιστο, Χρώμα, Διάμετρος πάνω από έξι χιλιοστά, Εξέλιξη ή αλλαγή με την πάροδο του χρόνου. Εάν η κηλίδα σας έχει έναν ή περισσότερους από αυτούς τους παράγοντες, κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας για βιοψία.

5. Έκζεμα ή ψωρίαση 

Ενώ το έκζεμα και η ψωρίαση είναι διαφορετικές δερματικές παθήσεις, και οι δύο μπορούν να οδηγήσουν σε κνησμώδεις πλάκες στο δέρμα, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε υπερμελάγχρωση καθώς το δέρμα επουλώνεται. Αν και έχουν ξεχωριστά κλινικά χαρακτηριστικά και θεραπείες, και οι δύο μπορούν να μεταβάλουν τον τόνο του δέρματος προκαλώντας μεταφλεγμονώδη υπομελάγχρωση ή υπερμελάγχρωση. Ο τύπος και ο τόνος του δέρματός σας θα επηρεάσει την ένταση του αποχρωματισμού.

6. Διαβήτης

Εάν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη, θα πρέπει να βρίσκεστε υπό τη φροντίδα ενός γιατρού. Εκτός από τη διαχείριση της πάθησης, ωστόσο, ο γιατρός σας θα πρέπει να σας ενημερώσει για διάφορες δερματικές παθήσεις που μπορεί να συνοδεύουν την πάθηση. Μία από αυτές ονομάζεται διαβητική δερματοπάθεια. Παρουσιάζεται ως ανοιχτό καφέ, φολιδωτές κηλίδες στα πόδια. Αυτά τα "μπαλώματα" είναι συνήθως αβλαβή, αλλά μπορεί να συμβάλλουν σε έναν ανομοιόμορφο τόνο του δέρματος. Η κακή κυκλοφορία του αίματος και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα στους διαβητικούς μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε άλλες δερματικές επιπλοκές που επηρεάζουν τη μελάγχρωση.

Πώς να εξομαλύνετε τον τόνο του δέρματος στα πόδια;

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του ανομοιόμορφου τόνου του δέρματος στα πόδια καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το τι προκαλεί τον αποχρωματισμό σας. Διαβάστε παρακάτω μερικές εύκολες συμβουλές που μπορείτε να ενσωματώσετε στη ρουτίνα σας ή να αναζητήσετε σε έναν ειδικό. Τούτου λεχθέντος, εάν υποψιάζεστε ότι ο αποχρωματισμός σας οφείλεται σε διαβήτη ή πιθανό μελάνωμα, φροντίστε να συμβουλευτείτε έναν πιστοποιημένο γιατρό το συντομότερο δυνατό.

snapinstaapp-449429137-991970149273877-6856585049311695928-n-1080.jpg

1. Εφαρμόστε αντηλιακό καθημερινά

Εάν ο αποχρωματισμός των ποδιών σας προέρχεται από ακμή, τσιμπήματα εντόμων, ξύσιμο ή τσιμπήματα, η αποφυγή της ηλιακής βλάβης θα είναι ο καλύτερος φίλος σας - ειδικά το καλοκαίρι. Είναι ζωτικής σημασίας να προστατεύετε το δέρμα σας από τις βλάβες του ήλιου χρησιμοποιώντας ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με τουλάχιστον SPF 30, φορώντας προστατευτικά ρούχα και αποφεύγοντας τις ώρες αιχμής του ήλιου. Η απροστάτευτη έκθεση στον ήλιο όχι μόνο θα συμβάλει σε πρόσθετες ηλιακές κηλίδες, αλλά μπορεί επίσης να σκουρύνει την υπάρχουσα μελάγχρωση. 

2. Μην τα πειράζετε

Η αποφυγή του "πειράγματος" σε ψώρα, δαγκώματα ή άλλους τραυματισμούς του δέρματος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης, εξηγούν οι γιατροί ενώ προτείνουν επίσης την άμεση αντιμετώπιση των κοψιμάτων και των γρατζουνιών με την εφαρμογή Neosporin και ενός επιδέσμου μέχρι να επουλωθεί η πληγή.

3. Δοκιμάστε απολεπιστικά συστατικά 

Είτε ο αποχρωματισμός σας προκαλείται από ξηρό δέρμα είτε από παρατεταμένη μελάγχρωση, αξίζει τον κόπο να προσθέσετε ένα οξύ απολέπισης -όπως σαλικυλικό, γλυκολικό ή γαλακτικό- στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας του σώματός σας. Αυτά τα συστατικά διασπούν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος για να διευκολύνουν την απομάκρυνσή τους από την επιφάνεια του δέρματος. Η ταχύτερη εναλλαγή των κυττάρων, με τη σειρά της, θα φωτίσει τις σκούρες κηλίδες και θα βελτιώσει την υφή με την πάροδο του χρόνου.

4. Αναζητήστε αντιοξειδωτικά 

Δεν υπάρχει έλλειψη σε ορούς σώματος ή στις καλύτερες λοσιόν σώματος στον κόσμο της περιποίησης. Αν σας ενδιαφέρει να εξομαλύνετε τον τόνο της επιδερμίδας στα πόδια σας, αναζητήστε ένα προϊόν που έχει σχεδιαστεί για να φωτίζει την επιδερμίδα. Τα καλύτερα εξωχρηματιστηριακά συστατικά για αυτή τη δουλειά είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και η νιασιναμίδη.

snapinstaapp-449671351-479259734681662-2542111487765690904-n-1080.jpg

Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που φωτίζει το δέρμα και μειώνει την υπερμελάγχρωση, και προστατεύει επίσης από τις ελεύθερες ρίζες που συμβάλλουν στις σκούρες κηλίδες. Η νιασιναμίδη, μια μορφή βιταμίνης Β3, συμβάλλει επίσης στην ελάφρυνση των σκούρων κηλίδων και στη βελτίωση της λειτουργίας του δερματικού φραγμού.

5. Μείνετε ενυδατωμένοι

Οι πιθανότητες είναι ότι ήδη ενυδατώνεστε μετά το ντους. Αλλά αν όχι, αφήστε αυτό να σας το υπενθυμίσει. Η διατήρηση της ενυδάτωσης του δέρματός σας μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της λειτουργίας του φραγμού του και στην πρόληψη καταστάσεων όπως το έκζεμα. Με τη σειρά του, το δέρμα σας θα είναι λιγότερο επιρρεπές στην ανάπτυξη μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης.