fbpixel

Search icon
Search
Αυτά είναι τα μικρά ψέματα που οι άνθρωποι λένε συχνότερα στους συντρόφους τους
PSYCHOLOGY

Αυτά είναι τα μικρά ψέματα που οι άνθρωποι λένε συχνότερα στους συντρόφους τους

Μήπως τελικά και εσείς πέφτετε σε αυτή τη συνήθεια;


Εάν ισχυρίζεστε ότι δεν έχετε πει ποτέ κανένα από αυτά τα μικρά «λευκά» ψέματα -ή κάποια παραλλαγή τους- τότε πιθανότατα ψεύδεστε... ξανά. Τα λόγια αυτά μπορούν στην πραγματικότητα να λειτουργήσουν με πολλούς τρόπους πέραν της κακόβουλης εξαπάτησης όπως για παράδειγμα για να διατηρήσουν την ηρεμία και για να σώσουν τους άλλους από την περαιτέρω ανασφάλεια. Έτσι, αν και η ειλικρίνεια και η ανοιχτή επικοινωνία είναι πολύ σημαντικές για μια σχέση, μερικές φορές κάποιες συμπεριφορές δικαιολογούνται. 

psemata-couple-1.jpg

Θέμα έρευνας

Πρόσφατα έγινε μια έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο σε περισσότερα από 1.000 άτομα -που έχουν σχέση για ένα χρόνο ή περισσότερο- για να αποκαλυφθεί ποια είναι τα ποιο κοινά ψέματα. Σχεδόν το 75% των ερωτηθέντων παραδέχτηκαν ότι έχουν αυτή τη συνήθεια, ωστόσο, από αυτήν την ομάδα, το 85% εξακολουθούν να λένε ότι είναι ικανοποιημένοι στη σχέση τους. Αυτό το ποσοστό είναι ελαφρώς χαμηλότερο από το 90% των ανθρώπων που είναι ικανοποιημένοι στις σχέσεις τους, αλλά δεν λένε ψέματα στους συντρόφους τους. 

Μια πιο συγκεκριμένη ματιά 

Τα τρία κορυφαία ψέματα των γυναικών αφορούν τη γνώμη τους για τα δώρα του συντρόφου τους, την οικογένεια του συντρόφου τους και το μαγείρεμα του. Είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχει κάποια σημαντική αλληλοεπικάλυψη με τις ανδρικές απαντήσεις. Πιο συγκεκριμένα οι άντρες είναι πολύ πιθανό να ψεύδονται για το βάρος της συντρόφου τους, τα δώρα της καθώς και για τον τρόπο που μαγειρεύει. Τελικά, παρόλο που το περιεχόμενο των ψεμάτων δεν είναι απολύτως ίδιο μεταξύ των φύλων, η πρόθεση είναι κατά κύρια βάση κοινή: να σώσει τα συναισθήματα του συντρόφου. Και επειδή η διατήρηση της ευτυχίας είναι εξαιρετικά σημαντική, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι περισσότεροι θα προτιμούσαν να διατηρήσουν αυτές τις μικρές «ψευδαισθήσεις» που αναφέρθηκαν παραπάνω. 

psemata-couple-2.jpg

Όλα όσα δε λέγονται

Από τα μικρά ψέματα που λένε οι γυναίκες στους άντρες τους, θα δίσταζαν να ομολογήσουν τις αληθινές απόψεις τους για την οικογένεια του, για τις σεξουαλικές ικανότητες του καθώς και για τα δώρα που τους δίνει. Παρόλα αυτά, παρά τη γενικότερη απροθυμία, περίπου το 47 τοις εκατό των γυναικών και το 48 τοις εκατό των ανδρών έχουν τολμήσει να αναφερθούν σε αυτά τα θέματα και πιο συγκεκριμένα το 66 τοις εκατό των γυναικών και το 75 τοις εκατό των ανδρών από τα προηγούμενα ποσοστά ανέφερε πως η ειλικρίνεια ενίσχυσε τη σχέση τους. Έτσι, εάν πρέπει να μάθετε κάτι από τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, είναι ότι τα αθώα, καλοπροαίρετα ψέματα δεν θα έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο στις ερωτικές σας σχέσεις. Αλλά, ίσως, το πιο σημαντικό μάθημα είναι ότι οι πιο δύσκολες συνομιλίες είναι αυτές που συχνά αξίζουν περισσότερο, ειδικά όταν πρόκειται να βελτιώσετε τις σχέσεις και να εμβαθύνετε τους δεσμούς σας.  

psemata-couple-3.jpg

Μερικά ακόμη κοινά ψέματα σύμφωνα με άλλες έρευνες

  • Ο αριθμός των προηγούμενων σχέσεων: Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να μειώνουν τον αριθμό των προηγούμενων ερωτικών συντρόφων που είχαν. Μια πρακτική που δε φαίνεται να έχει κάποιο κακό αποτέλεσμα.
  • Τα χρήματα που ξοδεύονται: Αν και συμβαίνει συχνά, τα ζευγάρια δεν πρέπει ποτέ να λένε ψέματα μεταξύ τους για τα οικονομικά. Οφείλουν να έχουν μια ανοιχτή συνομιλία και διαφάνεια στις περισσότερες κινήσεις τους.
  • Η σκέψη των πρώην: Όλοι μοιράζονται τη ζωή τους με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους. Ακόμη, λοιπόν, και αν η τελευταία σχέση που είχαν τελείωσε αμοιβαία είναι συχνό τα συναισθήματα να μην εξαφανίζονται με τη μια. Εδώ, η σωστή διαχείριση είναι πάντα το κλειδί.