Η θερμοκρασία έχει αρχίσει να πέφτει αισθητά και το φθινόπωρο είναι πλέον κι επίσημα εδώ. Τι σημαίνει, όμως, αυτό για τη διατροφή μας; Νέες γεύσεις και υλικά εντάσσονται στα καθημερινά μας γεύματα, βάζοντάς μας για τα καλά στο mood της εποχής. Οι σαλάτες συνεχίζουν να αποτελούν το go-to γεύμα μας ή το τέλειο συνοδευτικό στο μεσημεριανό ή το βραδινό μας.
Παρακάτω έχουμε ξεχωρίσει τις πιο tasty γι' αυτήν την εποχή.
Σαλάτα με λάχανο, μήλο και ρόδι

Υλικά:
- 500 γρ. λάχανο ψιλοκομμένο
- 2 καρότα τριμμένα
- 1 ξινόμηλο ψιλοκομμένο
- 2 κλων. σέλερι ψιλοκομμένο
- 1 φλ. καλαμπόκι βρασμένο
- 1 φλ. ρόδια καθαρισμένα
- 1/2 φλ. καρύδια
- 3 κ.σ. μαγιονέζα
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι
- 1 κ.γ. βαλσαμικό ξίδι
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε πρώτα όλα τα λαχανικά. Προσθέτουμε το καλαμπόκι, το ρόδι και τα καρύδια. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σως, τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το γιαούρτι και το βαλσαμικό ξίδι και περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Σαλάτα με κόκκινα μήλα

Υλικά:
Για το dressing
- 40 γρ. ελαιόλαδο
- 20 γρ. πετιμέζι
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη σύνθεση
- 130 γρ. πράσινη σαλάτα
- 300 γρ. φέτα
- 100 γρ. τυρί κρέμα
- 30 γρ. φιστίκια Αιγίνης
- 30 γρ. cranberries
- 200 γρ. μήλα, red moon
- 1 ρόδι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. πετιμέζι
Εκτέλεση:
Στο μπολ σερβιρίσματος βάζουμε το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Βάζουμε μέσα στο μπολ την πράσινη σαλάτα και αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μπολ βάζουμε τη φέτα και σπάμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα, 30 γρ. από τα φιστίκια και τα cranberries ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε καλά. Τα υπόλοιπα φιστίκια τα ψιλοκόβουμε ή τα τρίβουμε και τα βάζουμε σε άλλο μπολ. Φτιάχνουμε με τα χέρια μας μικρά μπαλάκια τυριού με το μείγμα του μπολ και τα βουτάμε στο μπολ με το τριμμένο φιστίκι για να καλυφθεί όλη η επιφάνειά τους. Μεταφέρουμε τα μπαλάκια τυριού πάνω από τη σαλάτα και προσθέτουμε τα μήλα κομμένα σε φέτες, τους σπόρους από το ρόδι, ελαιόλαδο, πετιμέζι και σερβίρουμε.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Σαλάτα με kale και γλυκοπατάτες

Υλικά:
- 500 γρ. γλυκοπατάτες
- αλάτι και πιπέρι
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 σκ. σκόρδο
- 500 γρ. kale
- 1 πιπεριά τσίλι
- 40 γρ. σύκα, αποξηραμένα
- 50 γρ. καρύδια
- 20 γρ. λιναρόσπορο
- 1 κ.σ. ταχίνι
- 1 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο, με σύκο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα. Κόβουμε τις γλυκοπατάτες κυδωνάτες και τις μεταφέρουμε σε ταψί με τη φλούδα προς τα κάτω.Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, το σκόρδο σπασμένο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο. Βάζουμε το kale και ψήνουμε για 2-3 λεπτά να χάσει την υγρασία του και να γίνει τραγανό. Προσθέτουμε τη μισή πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη και ψήνουμε επιπλέον 1-2 λεπτά. Μεταφέρουμε το kale στο μπολ σερβιρίσματος και προσθέτουμε το 1/3 από τις γλυκοπατάτες. Τις υπόλοιπες μπορούμε να τις αποθηκεύσουμε στο ψυγείο για μελλοντική χρήση. Προσθέτουμε τα σύκα ψιλοκομμένα, τα καρύδια, τον λιναρόσπορο σπασμένο, το ταχίνι, την κρέμα βαλσάμικο. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Πράσινη σαλάτα με πορτοκάλι, ρόδι και ραπανάκια

Υλικά:
- ½ λόλα κόκκινη, χοντροκομμένη
- ½ λόλα πράσινη, χοντροκομμένη
- ½ ραντίτσιο, χοντροκομμένο
- 50 γρ. baby σπανάκι
- 50 γρ. baby ρόκα
- 30 γρ. ρόδι καθαρισμένο
- 1 πορτοκάλι, καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
- 30 γρ. αμύγδαλο, θρυμματισμένο
- 3 ραπανάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά. Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ ή σαλατιέρα και τα ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε λάδι, αλάτι και σερβίρουμε.
Συνταγή: Γιώργος Τσούλης