Η διεθνής κουζίνα αρχίζει ολοένα να αναπτύσσεται και να γίνεται η αγαπημένη πολλών! Εκτός από τα chinese restaurants, που μέχρι πρότινος είχαν την τιμητική τους, το επίκεντρο μεταφέρεται στη μεξικάνικη κουζίνα, που είναι πιο πικάντικη και χρησιμοποιεί περισσότερο οικεία σε εμάς υλικά. Εάν είστε λάτρεις της, λοιπόν, ή εάν θέλετε απλώς να της δώσετε μια γευστική ευκαιρία, δεν έχετε παρά να συνεχίσετε να διαβάζετε παρακάτω, ώστε να ανακαλύψετε τις top συνταγές για μεξικάνικο, τις οποίες μάλιστα μπορείτε να φτιάξετε εύκολα στο σπίτι.
Vamos!
1. Tacos με κοτόπουλο
Υλικά:
- 1 κ. σ. ηλιέλαιο
- 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 1 κ. σ. κύμινο
- Αλάτι και μαύρο πιπέρι
- 2 κούπες κοτόπουλο ψίχα
- 1 κούπα φασόλια
- 1 κούπα από την αγαπημένη σας σάλτσα, κατά προτίμηση ντομάτας
- 9 tacos
- Φρέσκος κόλιανδρος για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο. Έπειτα, ρίχνουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε το να ροδίσει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε κύμινο και ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε και το κοτόπουλο με τη σάλτσα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σε ένα ταψί, τοποθετούμε τα tacos και μοιράζουμε τα φασόλια ισόποσα σε όλα. Από πάνω συμπληρώνουμε με το μείγμα που ετοιμάσαμε νωρίτερα. Ολοκληρώνουμε τη συνταγή βάζοντας από πάνω τους το αγαπημένο μας τριμμένο τυρί και ψήνουμε τα για δέκα λεπτά. Γαρνίρουμε με κόλιανδρο και σερβίρουμε.
2. Μεξικάνικη σαλάτα
Υλικά:
- 1 τορτίγια
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
- 4 ντοματίνια
- 200 γρ. ρύζι καρολίνα, βρασμένο
- 100 γρ. κόκκινα φασόλια, βρασμένα ή κονσέρβα
- 100 γρ. καλαμπόκι, βρασμένο ή κονσέρβα
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
- 2 κ.σ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Κόβουμε την τορτίγια σε μικρά τριγωνάκια και τα απλώνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε στον φούρνο για 3-4 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν τα τριγωνάκια τορτίγιας και να γίνουν τραγανά. Αποσύρουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε τις τορτίγιες να κρυώσουν. Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση. Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα. Σερβίρουμε τη σαλάτα με τις ψημένες τορτίγιες και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο κόλιανδρο.
3. Vegetarian burrito
Υλικά:
- 1 αβοκάντο, ώριμο
- 1 ντομάτα
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
- 2 τορτίγιες
- 100 γρ. ρύζι νυχάκι, βρασμένο
- 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- Φύλλα κόλιανδρου
- 100 γρ. cheddar, τριμμένο
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 lime για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Κόβουμε σε λεπτές φέτες το αβοκάντο, τη ντομάτα σε κυβάκια, και ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε τις τορτίγιες στο τηγάνι και δίνουμε χρώμα, ψήνοντάς τες για 10-20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ακουμπάμε τις τορτίγιες στον πάγκο εργασίας. Μοιράζουμε το ρύζι στο κέντρο κάθε τορτίγιας. Μοιράζουμε πάνω από το ρύζι το αβοκάντο, τη ντομάτα, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το γιαούρτι, τα φύλλα κόλιανδρου, το τσένταρ, αλάτι και πιπέρι. Τυλίγουμε τις τορτίγιες και σερβίρουμε με lime.
4. Ceviche λαβράκι
Υλικά:
- 4 λαβράκι, φιλέτα
- Ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- Χυμό πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- Ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
- Χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
- Ξύσμα lime, από 3 lime
- Xυμό lime, από 3 lime
- 2 γρ. ginger, προαιρετικά
- 1/2 πιπεριά chili, προαιρετικά
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 πιπεριά chili
- Φύλλα κόλιανδρου
- Αλάτι και πιπέρι
- Φέτες lime
Εκτέλεση:
Παίρνουμε τα φιλέτα και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού αφαιρούμε το δέρμα. Κόβουμε σε λεπτές φέτες ή σε πολύ μικρά κομμάτια. Ο χρόνος που θα αφήσουμε το ψάρι στη μαρινάδα για να ψηθεί, αλλάζει ανάλογα με το μέγεθος των κομματιών που θα κόψουμε το ψάρι μας. Ιδανικά το κόβουμε σε ταλιάτα δηλαδή σε λεπτές φέτες 3 χιλιοστών. Βάζουμε τις φέτες από το ψάρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό από το πορτοκάλι, το λεμόνι, τα lime και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ginger τριμμένο, την πιπεριά chili ψιλοκομμένη και καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη. Φροντίζουμε η μεμβράνη να ακουμπάει την επιφάνεια του μείγματος ώστε το ψάρι να είναι πάντα βυθισμένο στη μαρινάδα. Βάζουμε στο ψυγείο για 20-30 λεπτά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Για το σερβίρισμα, αφαιρούμε από το ψυγείο και σουρώνουμε. Μεταφέρουμε σε πιάτο ή μικρό μπολάκι και προσθέτουμε ελαιόλαδο, το chili ψιλοκομμένο, τον κόλιανδρο, αλάτι, πιπέρι, 2 κ.σ. από τη μαρινάδα, φέτες από lime και σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση!