fbpixel

Search icon
Search
Αυτές είναι οι 10 πιο χαρούμενες χώρες στον κόσμο
LIFE & CAREER

Αυτές είναι οι 10 πιο χαρούμενες χώρες στον κόσμο

Μανέμορφα μέρη, που προσφέρουν στον άνθρωπο όλα όσα ζητάει


Υπάρχουν οι χώρες που προσφέρουν στους ανθρώπους που διαμένουν σε αυτές, όλα όσα χρειάζονται, σε όλους τους τομείς της ζωής και της καθημερινότητάς τους. Υπάρχουν -ωστόσο- κι αυτές που αδυνατούν να το κάνουν. Που συνδέονται με την τοξικότητα, που προκαλούν αρνητικά συναισθήματα. Η νέα έκθεση του δικτύου λύσεων των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDSN), ξεχωρίζει και φέτος πιο χαρούμενος χώρες στον κόσμο, μέσα από συγκεκριμένα κριτήρια, με την Φινλανδία να κατακτά ξανά την κορυφαία θέση σε αυτή τη λίστα.

Tα κριτήρια που διαμορφώνουν τη συγκεκριμένη list, είναι -μεταξύ άλλων το εισόδημα, ο τομέας της υγείας, η αίσθηση ελευθερίας, αλλά και η διαφθορά. Που βρίσκεται -όμως- η Ελλάδα; H χώρα μας, φιγουράρει στην 58η θέση μεταξύ 109 εξεταζόμενων χωρών και για μία ακόμη χρονιά, βρίσκεται αρκετά μακριά από τις πρώτες θέσεις.

Πολύ ψηλά οι Σκανδιναβικές χώρες!

Φινλανδία

shutterstock-1917056663.jpg

Για μία ακόμη χρονιά, οι χώρες της Σκανδιναβίας παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη σχετική λίστα. Η Φινλανδία βρίσκεται ξανά στην κορυφή και σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, είναι πραγματικά η πιο χαρούμενη χώρα στον κόσμο. Προσφέρει ασφάλεια σε όσους βρίσκονται σε αυτήν, οι οικονομικές απολαβές διατηρούνται σε πολύ καλά επίπεδα και το ίδιο ισχύει και για τις συνθήκες διαβίωσης. Η έννοια της ελευθερίας του λόγου εξακολουθεί να υφίσταται, κόντρα σε άλλα κράτη που έχουν ακολουθήσει μία τελείως διαφορετική κατεύθυνση, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και το υψηλό προσδόκιμο ζωής, γι' αυτή την πρωτιά.

Δανία

shutterstock-1960162813.jpg

Εδώ παρακολουθούμε μία μικρή έκπληξη, δεδομένου πως η Δανία συγκαταλέγεται στις χώρες με την υψηλότερη φορολογία στον κόσμο. Ωστόσο, το γεγονός ότι τα χρήματα αυτά διανέμονται, με φόντο την ανάπτυξη των δημόσιων υπηρεσιών και ουσιαστικά, επιστρέφουν στην ανθρώπινη κοινωνία παίζει τον δικό του, πολύ σημαντικό ρόλο. Η Δανία είναι μία χώρα που μπορεί να προσφέρει πολλά στους locals, αλλά και στους visitors και δεν είναι προκαλεί καμία έκπληξη, το ότι την επιλέγουν όλο και περισσότεροι -κυρίως νέοι- που θέλουν να κάνουν το big step στη ζωή τους.

Ισλανδία 

shutterstock-722048209.jpg

Η Ισλανδία πέρασε μία βαθιά, οικονομική κρίση, ωστόσο, κατάφερε να πατήσει ξανά στα πόδια της και να μετατραπεί στο απόλυτο happy place για κάθε άνθρωπο που βρίσκεται σε αυτήν. Τα τελευταία χρόνια, έχει εξελιχθεί σε έναν super-hot προορισμό και καταφθάνουν σε αυτήν visitors από κάθε γωνιά του πλανήτη, αλλά αυτό δεν άλλαξε σε καμία περίπτωση τον χαρακτήρα της. Δεν αλλοιώθηκε, διατήρησε και διατηρεί την απίστευτη ομορφιά της. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι πολύ καλές πλέον, ο κόσμος εκφράζει την αισιοδοξία του με φόντο το μέλλον και κάπως έτσι, η μικρή αυτή χώρα της Σκανδιναβίας, φιγουράρει στο Top3!

Ισραήλ

shutterstock-783686665.jpg

Από την 9η θέση, στην 4η! Το Ισραήλ κάνει ένα τεράστιο άλμα και τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει focus σε πολύ σημαντικούς τομείς της καθημερινότητας, προσφέροντας στους locals όλα όσα χρειάζονται και σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη περισσότερα. Οι συνθήκες στον τομέα της υγείας, η διαβίωση, ακόμη και το εκπαιδευτικό σύστημα βρίσκονται πλέον σε πολύ καλά επίπεδα και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η χώρα γυρίζει σελίδα και μπαίνει σε μία νέα, πιο φωτεινή περίοδο, που προκαλεί χαμόγελα.

Ολλανδία

shutterstock-656151523.jpg

Φυσικά, από τις υψηλές θέσεις της συγκεκριμένης λίστας, δε θα μπορούσε να απουσιάζει η Ολλανδία. Πόσοι γνωρίζουν πως τα παιδιά που μεγαλώνουν κι αναπτύσσονται σε αυτήν, είναι τα πιο χαρούμενα; Διαθέτει ένα άρτιο εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον τομέα της υγείας και της ασφάλειας, με τους νέους σε αυτή τη χώρα να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Η Ολλανδία είναι μία χώρα που συνεχώς εξελίσσεται και προοδεύει και το γεγονός ότι εφαρμόζει συνεχώς νέες πολιτικές, με φόντο τη διασφάλιση της ευημερίας των πολιτών, την καθιστά ιδανική επιλογή για όσους ψάχνουν ένα νέο ξεκίνημα.

Σουηδία

shutterstock-1568592469.jpg

Η Σουηδία βρέθηκε στο επίκεντρο, από την πρώτη στιγμή που μπήκε ο Covid-19 στη ζωή μας, καθώς επέλεξε έναν τελείως διαφορετικό τρόπο από κάθε άλλη χώρα κι αντιμετώπισε την πανδημία με μία πολύ συγκεκριμένη στάση. Ήταν η μοναδική χώρα, που δεν επέβαλε αυστηρούς υγειονομικούς περιορισμούς, με αποτέλεσμα να έχει υψηλό αριθμό νεκρών, ωστόσο, εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως οι κάτοικοί της εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για όσα έγιναν και το σύστημα υγείας ανταποκρίθηκε σωστά σε βάθος χρόνου. Η Σουηδία, δίνει μεγάλη έμφαση στην ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, ενώ ποντάρει πολλά και σε ένα υπερσύγχρονο σύστημα εκπαίδευσης, που δίνει όλα τα εφόδια σε ένα παιδί, από πολύ μικρή ηλικία.

Νορβηγία

shutterstock-1504345343.jpg

Οι πολίτες της έχουν μία συγκεκριμένη, κοινωνική συμπεριφορά. Το αίσθημα δικαιοσύνης είναι κάτι περισσότερο από υψηλό και οι διαπροσωπικές σχέσεις βρίσκονται στο επίκεντρο. Η Νορβηγία, είναι η χώρα που βρίσκεται στο Νο7 της συγκεκριμένης λίστας, για πολλούς, διαφορετικούς λόγους, καθώς μεταξύ άλλων, προσφέρει ένα καλό σύστημα ακμάζουσας οικονομίας, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στη σωστή διαχείριση των φυσικών της πόρων. Πρόκειται για μία πανέμορφη χώρα, όπου οι πολίτες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και το κράτος τους προσφέρει όλα όσα χρειάζονται καθημερινά.

Ελβετία

shutterstock-1438073690.jpg

Στην χώρα αυτήν, οι πολίτες έχουν -σχεδόν πάντα- λόγο για όλα. Από το πόσες ημέρες άδεια πρέπει να δικαιούται ο κάθε εργαζόμενος, μέχρι τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες, στην Ελβετία όλα τίθενται προς ψήφιση και κάπως έτσι, ο κόσμος έχει συμμετοχή στα κοινά και παίρνει σημαντικές αποφάσεις. Παράλληλα, το εκπαιδευτικό σύστημα βρίσκεται πλέον στα καλύτερά του, ενώ σπουδαία άλματα έχουν γίνει και στον τομέα της υγείας, αλλά και του περιβάλλοντος.

Λουξεμβούργο

shutterstock-1811720401.jpg

Μία χώρα περίπου 600.000 κατοίκων, που φιγουράρει στην 9η θέση της σχετικής λίστας. Το Λουξεμβούργο διατηρεί τη θέση του για μία ακόμη χρονιά κι η αλήθεια είναι, πως αυτό δεν προκαλεί και πολύ μεγάλη έκπληξη, καθώς πρόκειται για μία χώρα που εξασφαλίζει υψηλούς μισθούς για τους πολίτες της και τους προσφέρει ένα πολύ ισχυρό πρόγραμμα ασφάλισης. Παράλληλα, διαθέτει ένα σταθερό σύστημα υγείας και δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για μία αρμονική σχέση μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής, προσφέροντας πέντε εβδομάδες διακοπές σε κάθε εργαζόμενο. Not bad...

Νέα Ζηλανδία

shutterstock-529150330.jpg

Άφησε πίσω της -ξανά- την Αυστραλία και κλείνει αυτή το Top 10 των πιο χαρούμενων χωρών! Η Νέα Ζηλανδία προσφέρει στους κατοίκους της όλα όσα ζητούν και χρειάζονται κι ειδικά στον τομέα της εργασίας, οι δείκτες είναι κάτι παραπάνω από θετικοί. Η σημαντική έλλειψη διαφθοράς κι η εμπιστοσύνη στους δημόσιους θεσμούς, έρχονται να προστεθούν σαν extra bonus και κάπως έτσι, η χώρα βρίσκεται για μία ακόμη φορά σε πρώτο πλάνο κι αποκτά τη λάμψη που της αξίζει.