fbpixel

Search icon
Search
Ατζέντα Εβδομάδας: Όσα αξίζει να απολαύσετε στη Θεσσαλονίκη αυτές τις ημέρες
AGENDA

Ατζέντα Εβδομάδας: Όσα αξίζει να απολαύσετε στη Θεσσαλονίκη αυτές τις ημέρες

Οι πιο updated προτάσεις για την πόλη είναι εδώ


Η νέα εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε φέρνει συναρπαστικά δρώμενα και events, που θα μας κρατήσουν με αμείωτο το ενδιαφέρον αυτό το διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, αυτές οι ημέρες θα είναι ιδιαίτερες για τη Θεσσαλονίκη, καθώς υποδεχόμαστε στην πόλη τις πιο πολυαναμενόμενες εκδηλώσεις, που θα καλύψουν κάθε γούστο οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, από σήμερα, Δευτέρα, μέχρι και την Κυριακή. Παρακάτω, οι προτάσεις για την πιο ενημερωμένη ατζέντα αυτών των ημερών.

Κρατήστε σημειώσεις!

M O N D A Y

Χριστόφορος Ζαραλίκος: «Γιατί; Οι άλλοι είναι καλύτεροι;» στο Θέατρο Αριστοτέλειον

20200206-0710014035469590034870770.jpg

Μετά τις παραστάσεις «200 Χρόνια Δανεικά» και «Πρώτα ο Θεός», δυο παραστάσεις που θριάμβευσαν όπως λένε όλοι οι άλλοι, ο Χριστόφορος Ζαραλίκος και ο πιτσιρίκος παρουσιάζουν το τρίτο από τα 500 έργα που σκοπεύουν να γράψουν, με τον τίτλο «Γιατί? Οι άλλοι είναι καλύτεροι?». Μια παράσταση για όλους τους άλλους!

Info: Θέατρο Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2), Δευτέρα στις 21:15.

Ταινία "Night Swim"

838617.jpg

Απαγορεύεται το τρέξιμο γύρω από την πισίνα. Απαγορεύονται οι βουτιές. Δεν υπάρχει ναυαγοσώστης. Απαγορεύεται το βραδινό κολύμπι. Οι εταιρείες παραγωγής Atomic Monster και Blumhouse, που μας χάρισαν το M3GAN, βουτάνε στον σκοτεινό βυθό του τρόμου με το νέο μεταφυσικό θρίλερ «Στοιχειωμένα νερά» του Bryce McGuire. Πρωταγωνιστούν: Wyatt Russell, Kerry Condon, Amélie Hoeferle.

Info: Cineplexx One Salonica - Αιθ.3 (Γιαννιτσών 61 και Κωλέττη 34), Δευτέρα στις 20:00 και στις 22:00.

Περιοδική έκθεση «Μια Αρχαιολογία της Αναπηρίας»

833586.jpg

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται η περιοδική έκθεση με τίτλο «Μια Αρχαιολογία της Αναπηρίας». Η έκθεση συνίσταται στην ομώνυμη εικαστική εγκατάσταση, η οποία δημιουργήθηκε από τον ιστορικό αρχιτεκτονικής David Gissen, την ιστορικό τέχνης Jennifer Stager και την αρχαιολόγο-ιστορικό αρχιτεκτονικής Μάνθα Ζαρμακούπη και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 2021 στη Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας. Μέσα από μια πειραματική ανασύνθεση της Ακρόπολης της Αθήνας, η έκθεση προσπαθεί να προσεγγίσει ένα εμβληματικό και πολυσήμαντο μνημείο του αρχαίου παρελθόντος υπό το πρίσμα της ανθρώπινης αναπηρίας. Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε και ανασυνθέτουμε την Ακρόπολη εμπεριέχει σύγχρονες ιδέες για το σώμα και τη σωματική βλάβη. Η έκθεση καλεί τον επισκέπτη να δει την εμπειρία της πρόσβασης στο δυσπρόσιτο αυτό αρχιτεκτονικό χώρο πέρα από τους διαχωρισμούς που θέτει η σύγχρονη αντίληψη περί αναπηρίας. Δημιουργώντας μια αισθητηριακή αντίληψη του χώρου των Προπυλαίων, το έργο προβάλλει την ανάβαση στον λόφο της Ακρόπολης ως μια συλλογική εμπειρία, στην οποία συμμετείχαν όλα τα μέλη της αθηναϊκής κοινωνίας ανεξαρτήτως σωματικής ικανότητας και χωρίς διαχωρισμούς, συχνά βοηθώντας ο ένας τον άλλον.

Info: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 6), Δευτέρα 09:00 - 16:00.


T U E S D A Y

Προβολή ταινίας ''Avatar'' στον Κύκλο - Το εργαστήριο της incommon

avatar-2009.jpg

Ο χρόνος άλλαξε, αλλά ο Κύκλος - το εργαστήριο της incommon, διατηρεί σταθερά την αγαπημένη συνήθεια των προβολών της Τρίτης! Την Τρίτη 9 Ιανουαρίου στις 20:00, προβάλλεται η ταινία επιστημονικής φαντασίας ''Avatar'' του James Cameron.

Info: Κύκλος - InCommOn (Αγίας Σοφίας 105), Τρίτη στις 20:00.

Έκθεση «Σολομόν Νικρίτιν (1898-1965). Ακούγοντας τη ζωή»

837069.jpg

Μια μικροσκοπική φιγούρα στέκεται μόνη σε μια θολή νησίδα και πλαισιώνεται από ένα σύννεφο χρωμάτων με μικρές ιστορίες -όνειρα ή αναμνήσεις;- σε ένα γκρίζο φόντο. Μια γυναίκα ξεπροβάλλει από ένα δυστοπικό τοπίο με ένταση στην κίνηση και την κραυγή της. Άνθρωποι ρωμαλέοι, άνθρωποι σε πτώση, άνθρωποι σε πάθος, άνθρωποι που ακούν την ίδια τη ζωή πρωταγωνιστούν στο «καλλιτεχνικό και πλαστικό σενάριο» του Σολομόν Νικρίτιν στη νέα έκθεση του MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, στη Μονή Λαζαριστών, με τίτλο «Σολομόν Νικρίτιν (1898-1965). Ακούγοντας τη ζωή».

Info: Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης - Συλλογή Κωστάκη (Κολοκοτρώνη 21), Πέμπτη 10:00 - 18:00.


W E D N E S D A Y

«Ορφανά» του Dennis Kelly στο Θέατρο Αμαλία

771299.jpg

Σε μια υποβαθμισμένη και με υψηλό δείκτη εγκληματικότητας γειτονιά του Λονδίνου, η Έλεν και ο Ντάνυ ετοιμάζονται να δειπνήσουν στο διαμέρισμά τους, γιορτάζοντας την είδηση ότι η Έλεν είναι έγκυος για δεύτερη φορά. Η απροσδόκητη εμφάνιση του αδελφού της Έλεν, Λίαμ, με ρούχα βουτηγμένα στο αίμα, θα ανατρέψει τις όποιες προσδοκίες για μια ειρηνική βραδιά. Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μάρκελλος. Παίζουν: Ελένη Στεργίου, Χρήστος Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Μάρκελλος.

Info: Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71), Τετάρτη στις 21:15.

Fundamentals of Cinema ''Mulholland Drive'' στο Ολύμπιον

841003.jpg

Η δεύτερη χρονιά της επιτυχημένης ενότητας προβολών Fundamentals of Cinema, που έχει ως στόχο να προσφέρει στο κοινό τη δυνατότητα να απολαύσει αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά στη μεγάλη οθόνη, επιστρέφει για το 2024 με το Mulholland Drive του David Lynch, μία από τις κορυφαίες ταινίες που μας έχει χαρίσει ο αμερικανικός κινηματογράφος τον 21ο αιώνα. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει ανάλυση της ταινίας από την κριτικό κινηματογράφου (flix.gr) και συντονίστρια εκδηλώσεων και δράσεων του Φεστιβάλ, Λήδα Γαλανού, καθώς και συζήτηση με το κοινό. Πρωταγωνιστούν: Naomi Watts, Laura Elena Harring, Justin Theroux, Ann Miller, Robert Forster.

Info: Ολύμπιον - Αίθουσα Ολύμπιον (Πλατεία Αριστοτέλους 10), Τετάρτη στις 20:00.

«Βίρα τις άγκυρες» των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

833959.jpg

Με αφορμή τα 130 χρόνια επιθεώρησης, το «Βίρα τις άγκυρες» είναι μια αναδρομή στο θεατρικό είδος της Επιθεώρησης, όπως αποτυπώνεται μέσα από την οξυδερκή ματιά των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα. Το έργο ανέβηκε το 1997 από το Εθνικό Θέατρο με σκοπό να αποδοθεί ένας φόρος τιμής στο παρεξηγημένο αυτό θεατρικό είδος. Εκκινώντας από το 1894 και την πρώτη καταγεγραμμένη ελληνική επιθεώρηση Λίγο απ’ όλα, οι δύο συγγραφείς μας ταξιδεύουν στον χρόνο, μας μεταφέρουν στον λαμπερό κόσμο της Επιθεώρησης, παρουσιάζοντας τη μάχη επιβίωσης που έδιναν οι ηθοποιοί και οι συντελεστές της, με φόντο σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής. Σκηνοθεσία: Αστέριος Πελτέκης. Πρωταγωνιστούν: Λίλη Αδρασκέλα, Μαίρη Ανδρέου, Νικολέττα Βλαβιανού, Λευτέρης Δημηρόπουλος κ.ά.

Info:
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθ. Αμίνης 2), Τετάρτη στις 18:30.


T H U R S D A Y

Ταινία "White Bird"

wbird-unit-25396rc2jpeg-max-e1681747761134.jpg

Από τη συγγραφέα του μπεστ σέλερ βιβλίου Θαύμα, ενός βιβλίου που πυροδότησε ένα κίνημα για να «επιλέγουμε την καλοσύνη», έρχεται το εμπνευσμένο επόμενο κεφάλαιο. Στο White Bird, ακολουθούμε τον Julian (Bryce Gheisar), ο οποίος παλεύει να βρει πού ανήκει από τότε που αποβλήθηκε από το πρώην σχολείο του για την συμπεριφορά του σε ένα άλλο παιδί. Για να αλλάξει τη ζωή του, η γιαγιά του Julian (Helen Mirren) του αποκαλύπτει τελικά τη δική της ιστορία θάρρους – κατά τη διάρκεια της νιότης της στην κατεχόμενη από τους Ναζί Γαλλία, ένα αγόρι την προστατεύει από θανάσιμο κίνδυνο. Βρίσκουν την πρώτη αγάπη σε έναν εκπληκτικό, μαγικό κόσμο δικής τους δημιουργίας, ενώ η μητέρα του αγοριού (Gillian Anderson) ρισκάρει τα πάντα για να την κρατήσει ασφαλή. Σκηνοθεσία: Marc Forster

Info: Από αυτήν την Πέμπτη στους κινηματογράφους. Stay tuned!

«Πράγα» του Javier de Dios - 2ος Χρόνος στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

833815.jpg

Ο Μπένι και ο Χάρης, ένα ζευγάρι που διανύει ήδη τα είκοσι χρόνια σχέσης, ετοιμάζουν ένα δείπνο για να υποδεχτούν τη Σουζάνα, την αγαπημένη τους φίλη από το παρελθόν, που επέστρεψε στη Μαδρίτη μετά από καιρό. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, ξετυλίγονται μνήμες, εκφράζονται, επιθυμίες, αποκαλύπτονται αλήθειες και μυστικά, που κλονίζουν τις σχέσεις των τριών φίλων. Με αφορμή τη διαφωνία των δύο αντρών γύρω από το θέμα της υιοθεσίας ενός παιδιού -μία απόφαση που τους φέρνει αντιμέτωπους με την υπαρξιακή ανάγκη για συνέχεια, την ανάληψη ευθυνών, τον φόβο της μετάβασης σε μια διαφορετική καθημερινότητα, το πέρασμα στη συνθήκη της γονεϊκότητας- ο συγγραφέας αναδεικνύει σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, όπως φωτίζονται μέσα από τις διαπροσωπικές σχέσεις και τα σημερινά αδιέξοδα. Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία: Θέμης Θεοχάρογλου. Πρωταγωνιστούν: Εύη Κουταλιανού, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Γιάννης Τομάζος.

Info:
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθ. Αμύνης 2), Τετάρτη στις 19:00.

«Το Πλυντήριο» του Θανάση Τριαρίδη στο Alte Fablon

834032.jpg

Σε ένα πολύ κοντινό μέλλον (ή και σε ένα ακόμη κοντινότερο παρόν) δυο γυναίκες συναντιούνται τρεις φορές σε ένα δημόσιο πλυντήριο ρούχων. Στις συναντήσεις τους μιλούνε για τα παιδιά τους, για τα εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ του Διαδικτύου, για την τρομερή δύναμη της Εξέλιξης. Ωστόσο σύντομα οι θεατές μαθαίνουν και για μια Αρένα, για δημόσιους αποκεφαλισμούς κοριτσιών σε ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη, για ένα αγόρι που γυαλίζει το τσεκούρι του, για το άρωμα του πεύκου που ευωδιάζει στα φρεσκοπλυμένα ρούχα. Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος. Πρωταγωνιστούν: Ελένη Δημοπούλου, Μαγδαληνή Μπεκρή.

Info: Alte Fablon (Φιλίππου 71), Πέμπτη στις 21:15.


F R I D A Y & W E E K E N D

«Κι από Σμύρνη... Σαλονίκη» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

815322.jpg

Το έργο είναι το πρώτο ελληνικό θεατρικό sequel. Αποτελεί συνέχεια του έργου «Σμύρνη μου αγαπημένη». Η Μιμή Ντενίση γράφει και σκηνοθετεί τη συνέχεια της ζωής των ηρώων που επέζησαν της Μικρασιατικής καταστροφής και προσπάθησαν να αρχίσουν από την αρχή στη νέα τους πατρίδα, τη Θεσσαλονίκη. Είναι ένα σύνθετο έργο που φέρνει στην επιφάνεια άγνωστα στοιχεία για την εποχή του Μεσοπολέμου, η οποία υπήρξε μια από τις πιο ταραγμένες εποχές της Ελλάδας. Πρωταγωνιστεί η Μιμή Ντενίση. Και οι: Κατερίνα Γερονικολού, Ναταλία Δραγούμη, Μαρία Εγγλεζάκη, Κώστας Καζάκας κ.ά.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία), Παρασκευή και Σάββατο στις 20:00, Κυριακή στις 18:15.

«Κάποιος να με Προσέχει» του Frank McGuinness στο Θέατρο Αυλαία

832847.jpg

«Ήταν ένας Άγγλος, ένας Ιρλανδός και ένας Αμερικανός σε ένα κελί στο Λίβανο. Τι; Το ξέρετε; Όχι ε;... Λοιπόν. Όλοι μπορούν να φανταστούν γιατί είχαν βρεθεί σε αυτό το κελί αλλά κανένας, εκτός από αυτούς τους τρεις, δεν μπορεί να φανταστεί γιατί είχαν βρεθεί στο Λίβανο...». Το έργο, βασισμένο στην αληθινή ιστορία, μιλά για τρεις ομήρους (έναν Άγγλο, έναν Ιρλανδό κι έναν Αμερικανό) που είναι έγκλειστοι σ’ ένα κελί στο Λίβανο, υπό το άγρυπνο βλέμμα των τρομοκρατών – απαγωγέων τους. Η προσπάθειά τους ν’ αντέξουν τις κακουχίες και την αγωνία του θανάτου εκδηλώνεται με δαιμονικό χιούμορ ή «παιχνίδια» διαφυγής. Μέσα από συγκρούσεις ή συναισθηματικές εξάρσεις, οι τρεις τους θα αγαπήσουν ο ένας τον άλλο και θα δεθούν με ισχυρότερα δεσμά και από τις αλυσίδες που τους κρατούν. Μετάφραση/Σκηνοθεσία: Αθανασία Καραγιαννοπούλου. Πρωταγωνιστούν: Αντίνοος Αλμπάνης, Σωτήρης Σκάντζικας, Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Info: Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ), Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00.

«Ο Αμπιγιέρ» του Ρόναλντ Χάργουντ στο Θέατρο Αριστοτέλειον

812602.jpg

Ο «Αμπιγιέρ» του Ρόναλντ Χάργουντ, ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, έρχεται ξανά σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη. Στη σκιά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πίσω από τις ιστορίες των παρασκηνίων ενός ετοιμόρροπου θεάτρου της αγγλικής επαρχίας, η ακλόνητη σχέση ενός μεγάλου ηθοποιού με τον αμπιγιέρ του και των υπόλοιπων μελών του θιάσου, δημιουργούν ένα παιχνίδι ανάμεσα σε εξουσιαστή και εξουσιαζόμενο. Το κλασικό έργο ο «Αμπιγιέρ» του Ρόναλντ Χάργουντ, μέσα από τον μικρόκοσμο των συντελεστών-ηθοποιών ενός θιάσου, έρχεται αντιμέτωπο με τα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματα όλων των ανθρώπινων σχέσεων. Πρωταγωνιστούν: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Ναταλία Δραγούμη κ.ά.

Info: Θέατρο Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2), Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και στις 21:00, Κυριακή στις 17:30 και στις 20:30.

«Η Αφροδίτη με τη Γούνα» του David Ives στο Φαργκάνη

815953-1.jpg

Μια από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες σε Αμερική και Ευρώπη, ανεβαίνει αυτόν τον χειμώνα για περιορισμένες παραστάσεις στην Αθήνα και συνεχίζει με χειμερινή περιοδεία στην Ελλάδα. Το διάσημο έργο του David Ives «Η Αφροδίτη με τη Γούνα» σκηνοθετεί η Ρέινα Εσκενάζυ και πρωταγωνιστούν ο Αργύρης Αγγέλου και η Βαρβάρα Λάρμου. Το έργο του David Ives είναι ιδιαίτερο και πολύ τολμηρό. Ξεκινάει ως αισθηματική κομεντί και ολοκληρώνεται ως ένα έργο γεμάτο σκληρότητα – τη σκληρότητα που διακατέχει πολλές φορές τις ανθρώπινες σχέσεις. Οι ισορροπίες των ρόλων στους ερωτικούς δεσμούς, η εμμονή που μπορεί να αποκτήσει κανείς με το αντικείμενο του πόθου του, το παιχνίδι της γοητείας, το παιχνίδι της εξουσίας στις σχέσεις και στον εργασιακό χώρο, όλα αυτά μαζί με τις διαρκείς ανατροπές στους χαρακτήρες και τις καταστάσεις οδηγούν την ιστορία στο μη αναμενόμενο φινάλε της. Πρωταγωνιστούν: Αργύρης Αγγέλου, Βαρβάρα Λάρμου.

Info: Φαργκάνη (Αγίου Παντελεήμονος 10), Παρασκευή στις 21:00.