Το πρώτο Διεθνές Γαστρονομικό Συνέδριο της χώρας έρχεται στις 9 και 10 Φεβρουαρίου 2026 στην Τεχνόπολη Αθηνών και μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι γεμάτο γεύσεις, εμπειρίες και γνώσεις.
Η όλο και περισσότερο εξελισσόμενη γαστρονομική σκηνή στην χώρα είναι γεγονός, κάτι το οποίο γέννησε την ανάγκη για διάλογο και αλληλεπίδραση μεταξύ δημιουργών και επαγγελματιών του ευρύτερου κλάδου. Η απάντηση σε αυτό το αίτημα ήρθε με την διεξαγωγή του Athens Gastronomic Forum, το οποίο έχει ως πρωταρχικό σκοπό να φέρει για λίγο, κάτω από την ίδια στέγη, ανθρώπους με όραμα, σκέψεις, δημιουργικές ιδέες και αγάπη για την γαστρονομία.
Έχοντας ως κύριο στόχο το «Δεν αλλάζουμε απλώς τον τρόπο που τρώμε... Εξελίσσουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε για την τροφή και τη γαστρονομία!» και με πρωτοβουλία του κριτικού και δημοσιογράφου Δημήτρη Αντωνόπουλου, το forum υπόσχεται να επαναπροσδιορίσει τη σχέση μας με τον ευρύτερο κόσμο του φαγητού.

Το όραμα του Αντωνόπουλου υποστηρίζει η συμβουλευτική επιτροπή του συνεδρίου, η οποία αποτελείται από τέσσερις εμβληματικούς και καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου. Οι σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου (Makedonia Palace), Λευτέρης Λαζάρου (Βαρούλκο), Έκτορας Μποτρίνι (Etrusco, Botrini's) και Γιώργος Παπαζαχαρίας (Delta), άνθρωποι που αγκαλιάζουν και προάγουν την ελληνική κουζίνα, θα βρίσκονται στο forum συμμετέχοντας σε συζητήσεις και master classes.
Στους ομιλητές επίσης περιλαμβάνονται ονόματα όπως Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, Αθηναγόρας Κωστάκος, Χριστόφορος Πέσκιας, Κρυσταλία Καραγεώργου, Konstantin Filippou, Άνταμ Κοντοβάς, Αλέξανδρος Τσιοτίνης και άλλοι.

Παγκόσμια ονόματα στην σκηνή της Αθήνας
Μια από τις πιο εντυπωσιακές πτυχές του Athens Gastronomic Forum αποτελεί η συμμετοχή διακεκριμένων διεθνών σεφ που έχουν καθιερωθεί στην παγκόσμια κοινότητα και σκοπό έχουν να προάγουν τον διάλογο με φόντο το γαστρονομικό περιεχόμενο. Μεταξύ αυτών είναι:
O Joan Roca του El Celler de Can Roca με 3 αστέρια Michelin, o Rasmus Munk από το Alchemist της Κοπεγχάγης με 2 αστέρια Michelin, o Rene Frank από το Coda στο Βερολίνο με 2 αστέρια Michelin, ο Andoni Aduriz του Mugaritz στο Σαν Σεμπαστιάν με 2 αστέρια Michelin και η Zizi Hattab από το Kle στη Ζυρίχη, επίσης με αστέρι Michelin και αναγνωρισμένη για την πρωτοπορία της στην vegan κουζίνα της.
Πρόγραμμα και δημιουργικές εμπειρίες
Όσοι βρεθούν στο συνέδριο δεν θα έχουν μόνο την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συνομιλήσουν με σημαντικά ονόματα της σκηνής, αλλά επίσης θα μπορέσουν να συμμετέχουν σε events που θα φιλοξενήσει το forum όπως:
Masterclasses και γευσιγνωσίες, με θέματα όπως η τέχνη του καφέ, τα γαστρονομικά μυστικά διεθνών κουζινών, τα μελλοντικά μενού της χρονιάς και οι τάσεις στις οποίες θα εστιάσουν.
Οινογνωσίες σε συνεργασία με τον Master of Wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη, οι οποίες θα επικεντρώνονται σε εκλεκτές σαμπάνιες, κάθετες και σφαιρικές γευσιγνωσίες ξένων και ελληνικών ποικιλιών.
Τέλος, θα πραγματοποιηθεί η διεξαγωγή live παρουσιάσεων και διαδραστικών εργαστηρίων, τα οποία θα καλύπτουν από τεχνικές μαγειρικής έως βιώσιμη παραγωγή και υπεύθυνη κατανάλωση.
Μια γιορτή πολλά υποσχόμενη
Το Athens Gastronomic Forum φιλοδοξεί να είναι κάτι περισσότερο από ένα συμβατικό συνέδριο προβάλλοντας μια ολιστική προσέγγιση στη γαστρονομία, που συνδέει τη δημιουργικότητα με την κοινωνική ευαισθησία, την επιστήμη με την παράδοση και τη βιωσιμότητα με την καινοτομία. Η διοργάνωση αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις, συνεργασίες και να ανοίξει νέους δρόμους για το μέλλον της γαστρονομίας στην Ελλάδα και πέρα από αυτήν, με την Αθήνα να μετατρέπεται για δύο ημέρες σε παγκόσμιο σταυροδρόμι της κουζίνας.
