fbpixel

Search icon
Search
Athens Agenda: Ό,τι πιο νέο δίνει τώρα «παλμό» στην πρωτεύουσα
ARTS & CULTURE

Athens Agenda: Ό,τι πιο νέο δίνει τώρα «παλμό» στην πρωτεύουσα

Και πρόκειται να απολαύσουμε μέσα στις επόμενες ημέρες


Η Αθήνα αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για μια μίνι απόδραση, καθώς οι πρώτες ημέρες του καλοκαιριού εκεί γεμίζουν με τις πιο updated προτάσεις για κάθε στιγμή και για όλα τα γούστα. Από νέα ανοίγματα μέχρι εκθέσεις και πολιτιστικά δρώμενα, η αθηναϊκή σκηνή εμπλουτίζεται με γεγονότα κι εμπειρίες που δεν πρέπει να διαφύγουν της προσοχής σας, είτε είστε κάτοικοι είτε απλώς επισκέπτες στην πρωτεύουσα.

Κρατήστε σημειώσεις...

For Theater & Music Lovers


«Η αγαπημένη του κυρίου Λιν» του Philippe Claudel στο Πειραιώς 260

philippe-claudel-260-photo-28553.jpg

Από τους σημαντικότερους σύγχρονους δημιουργούς παγκοσμίως, o Γκι Κασίερς έρχεται στην Ελλάδα για να σκηνοθετήσει τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στη νουβέλα του Philippe Claudel «Η αγαπημένη του κυρίου Λιν» (2005). Ο κορυφαίος Βέλγος σκηνοθέτης, πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του φημισμένου θεάτρου Toneelhuis της Αμβέρσας, χειρίζεται μια πολύ προσωπική θεατρική γλώσσα, στην οποία παντρεύει με δεξιοτεχνία τα οπτικά μέσα και τη λογοτεχνία επί σκηνής. H νουβέλα του Claudel, την οποία ο σκηνοθέτης αντιμετωπίζει ως μονόλογο, αφηγείται τη συγκινητική ιστορία ενός άντρα που αναγκάζεται να δραπετεύσει από την εμπόλεμη χώρα του με τη μικρή του εγγονή και να ζητήσει καταφύγιο στην Ευρώπη, χωρίς να καταλαβαίνει τη γλώσσα. Μέσα από την ιστορία του κυρίου Λιν, ο συγγραφέας μιλάει με διορατικότητα για τον ξεριζωμό, το τραύμα, τη συμφιλίωση, τη συντροφικότητα, αλλά και για τη ζωτική ανάγκη των ανθρώπων για σύνδεση και επικοινωνία. Τον μονόλογο ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, που υπογράφει και την απόδοση του έργου στα ελληνικά. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου 2024.

Info: Πειραιώς 260 (Πειραιώς 260 και Πολυκράτους), Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα στις 20:00.

«Μια Γυναίκα Πλάι στη Θάλασσα» του Γιάννη Ρίτσου στο Θέατρο Δρόμος

site-banner-1.jpg

Αποχαιρετούμε θεατρική περίοδο με την παράσταση που ετοίμασε το θεατρικό εργαστήρι του Θεάτρου Δρόμος στο πλαίσιο του κύκλου Ημερολόγιο αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο με ένα θεατρικό του έργο με τίτλο «Μια Γυναίκα Πλάι στη Θάλασσα». Η ομάδα του Θεατρικού Εργαστηρίου για φέτος έχει ετοιμάσει ένα από τα πιο σπάνια θεατρικά έργα του ποιητή το οποίο για πρώτη φορά αρουσιάζεται στη θεατρική σκηνή. Το έργο «Μια Γυναίκα Πλάι στη Θάλασσα» είναι το δεύτερο θεατρικό του ποιητή και το αρχαιότερο από τα σωζόμενα (Νοέμβρης του '42, κατοχή, δεύτερος κατοχικός χειμώνας) και συγκαταλέγεται στο είδος του ποιητικού ρεαλισμού.

Info: Θέατρο Δρόμος (Αγίου Μελετίου 25 και Κυκλάδων), Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο και Κυριακή στις 20:00.

Loreena McKennitt "The Mask and Mirror" – 30th Anniversary Tour

anwnimo-skhedio-47.png

Η Loreena McKennitt επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά τις δύο sold-out συναυλίες που άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις το 2019 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η διάσημη Καναδή τραγουδίστρια και συνθέτρια ξεχωρίζει για το χαρακτηριστικό μουσικό της ιδίωμα, που συνδυάζει μουσικές του κόσμου με φολκ στοιχεία από τη Βόρεια Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Φέτος γιορτάζει με μια ευρωπαϊκή περιοδεία τα 30 χρόνια από την κυκλοφορία του εμβληματικού άλμπουμ της The Mask and Mirror, στο οποίο παντρεύει αριστοτεχνικά την κέλτικη μουσική παράδοση με τους ήχους της Ισπανίας και του Μαρόκου. Στη συναυλία της στην Αθήνα, πρώτο σταθμό της περιοδείας της, θα παρουσιάσει αγαπημένα κλασικά τραγούδια της στο πρώτο μέρος, ενώ στο δεύτερο θα ερμηνεύσει ολόκληρο το The Mask and Mirror.

Info: Ωδείο Ηρώδου Αττικού (Οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου), 26 Ιουνίου στις 21:00.


E for Exhibitions


"The Diva Collection" στην γκαλερί Christina Lappa Athens

22-u6Nfl.jpg

H νέας συλλογής φουλαριών "The Diva Collection" από το Fora Shop, η οποία θα φιλοξενηθεί στην γκαλερί Christina Lappa Athens, την Πέμπτη 27 Ιουνίου, από τη 1.00μμ έως 9.00μμ. Τα φουλάρια της FORA δεν είναι απλώς ένα ακόμη αξεσουάρ, αλλά αληθινά έργα τέχνης. Κάθε κομμάτι είναι φτιαγμένο από υψηλής ποιότητας υφάσματα και φέρει τυπώματα από ζωγραφιές σε καμβά με ακρυλικά χρώματα, σε συνδυασμό με digital γραφιστική. Ένα καλοκαιρινό must have αξεσουάρ, που θα προσθέσει μια νότα κομψότητας και μοναδικότητας στην εμφάνισή σας.

Info: Christina Lappa Galleries Athens (Χάρητος 10, Κολωνάκι).

Η Janaina Tschäpe στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

mg-7434-2048x1366.webp

Χρησιμοποιώντας μια ποικιλία μέσων όπως βίντεο, φωτογραφία, εγκατάσταση και σχέδιο, η Janaina Tschäpe δημιουργεί μια αινιγματική μυθολογία που εστιάζει στη μεταμόρφωση του γυναικείου σώματος. Στα σκηνοθετημένα βίντεο και τις φωτογραφίες της, η ίδια και οι φίλοι της στολίζονται με μπαλόνια και φουσκωμένα προφυλακτικά και μεταμορφώνονται σε υβριδικά πλάσματα με εξαρτήματα που μοιάζουν με φυσαλίδες, συχνά τοποθετημένα σε υδάτινα τοπία. Το στιγμιότυπο από τα γυρίσματα του βίντεο Lacrimacorpus της Tschäpe εκτυλίσσεται σε έναν τεχνητό εσωτερικό χώρο εξετάζοντας ταυτόχρονα τις έννοιες της ιστορίας και του μύθου. Το σκηνικό, το κάστρο Ettersburg κοντά στη Βαϊμάρη, τράβηξε την προσοχή της Tschäpe λόγω της διττής ιστορικής του σημασίας: ως θερινή κατοικία του Goethe, ο οποίος συνέθεσε ποιήματα στους κήπους του, και ως κτίριο που βλέπει στο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί στο Buchenwald. Στο βίντεο, μια γυναικεία φιγούρα, ντυμένη με κοστούμι από την εποχή του Goethe, χορεύει σε μια άδεια αίθουσα μέχρι να καταρρεύσει στο πάτωμα. Η περιστροφική της κίνηση, σε συνδυασμό με το πλαίσιο του δωματίου, τον ήχο του μηχανικού κουρδίσματος στην αρχή του βίντεο και τη μελωδική μουσική, θυμίζουν παιδικό μουσικό κουτί.

Info: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Cycladic Café Art Project (Νεοφύτου Δούκα 4), έως τις 8 Ιουλίου 2024.

Ο Anselm Kiefer στην Gagosian Athens

3dd7a345fa334b80dcf017f530cc823f05178e71-2133x1600.webp

H Gagosian είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την πρώτη ατομική έκθεση του Anselm Kiefer στην Ελλάδα. Εγκαινιάζεται στις 21 Ιουνίου και παρουσιάζει νέους και πρόσφατους πίνακες, γλυπτά και φωτογραφικά έργα. Τα τοπία του Kiefer φέρουν ποιητικές αποκρίσεις στον μύθο, την ιστορία και τον φυσικό κόσμο, εγείροντας θέματα δημιουργίας, μεταμορφώσεως και της κυκλικής φύσης της ύπαρξης. Αυτά τα έργα ενοποιούνται από τον καλλιτέχνη, ο οποίος αντιπαραβάλλει τη φωτεινότητα του χρυσού με την οπτική και συμβολική αντήχηση άλλων μέσων, συμπεριλαμβανομένων της λαδομπογιάς και της ακρυλικής μπογιάς, του βερνικιού γομαλάκας, του άχυρου και του υφάσματος. Ο Kiefer αντιπαραθέτει τις ποικίλες τοναλιτέ και υφές των υλικών για να μεταδώσει το μεγαλείο της φύσης και το βάρος της ιστορίας. Υπαινίσσεται την αλληγορική σημασία του χρυσού κάνοντας αναφορά στη χρήση του μετάλλου σε ιερές εικόνες και αρχαίους θρύλους, στον αλχημικό συμβολισμό του σε σχέση με τον μόλυβδο (ένα άλλο βασικό υλικό στην τεχνοτροπία του) και στο ιδανικό μιας «χρυσής εποχής».

Info: Gagosian Athens (Αναπήρων Πολέμου 22), 21 Ιουνίου, 19:00 - 21:00.


Food & Drinks at...


Humain by Jul's

snapinstaapp-441301511-438148675487838-8709237726461922359-n-1080.jpg

Μετά την Ίμπιζα, το Humain by Jul's κατέφθασε πριν από μερικούς μήνες στην Αθήνα για να χαρίσει τα πιο αξέχαστα fine dining ταξίδια. Σε ένα μινιμαλιστικό περιβάλλον -αρχιτεκτονικά επιμελημένο από τους Γιώργο Γαβαλά και Γιάννη Μουρίκη-, με σκούρες αποχρώσεις στο Μετς, ο head chef του εστιατορίου Αλέξανδρος Ροβάκης, ετοιμάζει πιάτα που δίνουν πιο εκλεπτυσμένο αέρα στις ελληνικές γεύσεις, ενώ αν βρεθεί κανείς εκεί δεν πρέπει να παραλείψει να δοκιμάσει κάποιο από τα υπέροχα κρασιά ή τα cocktails. 

Info: Αρχιμήδους & Άγρας 43, Μετς.