fbpixel

Search icon
Search
Ask the health experts: Είναι η εξατομικευμένη διατροφή ο δρόμος για τον καλύτερο εαυτό σου;
HEALTH

Ask the health experts: Είναι η εξατομικευμένη διατροφή ο δρόμος για τον καλύτερο εαυτό σου;

Oι διαιτολόγοι, Κυριακή Γούτα και Βασιλική Παγώνη, μας ενημερώνουν για όσα πρέπει να γνωρίζουμε


Μια προσεκτικά σχεδιασμένη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας. Οι τροφές που καταναλώνουμε, επηρεάζουν τόσο τις λειτουργίες του οργανισμού μας και τη σύσταση του σώματός μας, όσο και την ψυχολογία μας. Η ορθή επιλογή τους στην καθημερινότητά μας έχει ευεργετικές ιδιότητες. Καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε μικροθρεπτικά (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) και μακροθρεπτικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπος) συστατικά, οδηγούμαστε στην κάλυψη των αναγκών μας. Ο οργανισμός μας λειτουργεί σωστά και υπάρχει ισορροπία. 

Για όλα τα παραπάνω αλλά και για όσα κάνουν τη διατροφή μας σημαντική, μας μιλούν οι διαιτολόγοι της Personal WellnessΚυριακή Γούτα, Scientific Director, BSc MP Nutritionist και η Βασιλική Παγώνη, Wellness Advisor, BSc, MSc Nutritionist. 

Πρόκληση και πρόληψη νοσημάτων: Ποιος ο ρόλος της διατροφής και στις δύο περιπτώσεις; 

Η διατροφή σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες πρόκλησης ορισμένων χρόνιων μη μεταδιδόμενων νοσημάτων (π.χ. καρκίνος, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης τύπου ΙΙ) καθώς και κάποιων συνδρόμων (π.χ σύνδρομο χρόνιας κόπωσης) αλλά και αυτοάνοσων. Ενώ όλοι μας γνωρίζουμε το σημαντικό ρόλο της στην καθημερινότητα, λίγοι είναι αυτοί που σχεδιάζουν το πλάνο διατροφής τους. 

Πρόληψη είναι η εκ των προτέρων «θεραπεία» μέσω μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής, η οποία φέρνει ως αποτέλεσμα την ευεξία και την υγεία.

Πώς ορίζεται μια  «Σωστή Διατροφή;» 

Ο όρος «Σωστή Διατροφή» χρησιμοποιείται για να ορίσουμε τη σωστή προσλαμβανόμενη ποσότητα θρεπτικών συστατικών από υγιεινά τρόφιμα - έχοντας βέβαια σωστούς συνδυασμούς. Γνωρίζοντας τους κανόνες της και κάνοντας έξυπνες επιλογές σχετικά με τις τροφές που τρώμε, βοηθάμε τον οργανισμό μας να πετύχει τη βέλτιστη υγεία κατά τη διάρκεια ζωής μας. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ακολουθώντας μια σωστή διατροφή κατέχουμε το «κλειδί» για την αποφυγή της παχυσαρκίας, καθώς και για πολλές από τις πιο διαδεδομένες χρόνιες ασθένειες που υπάρχουν σήμερα.

Ανάλογα με τις ανάγκες μας αλλά και με τη διαφορετική κουλτούρα μας μπορούμε να ακολουθήσουμε μια διατροφή που μας εκφράζει, π.χ. Vegan ή Pescetarian ή άλλου τύπου. Σύμμαχος ο επαγγελματίας διαιτολόγος της Personal Nutrition, ο οποίος θα σχεδιάζει το εξατομικευμένο πλάνο υγείας καλύπτοντας τα θρεπτικά συστατικά του κάθε ατόμου.

image00001.jpeg

Υπάρχουν διατροφικά πλάνα «πασπαρτού» ή και trends, τα οποία είναι κατάλληλα για όλους;

Personalized is the new trend! Δεν είναι όλα για όλους. Η εξατομίκευση ενός πλάνου διατροφής διαμορφώνεται στον εκάστοτε οργανισμό με βάση τις ανάγκες και τις ελλείψεις του.

Τι κινδύνους εγκυμονούν οι «μαζικές δίαιτες»; 

Η εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση μπορεί να προλάβει καταστάσεις υγείας που δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα. Η εφαρμογή οποιασδήποτε δίαιτας μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση δυσάρεστων καταστάσεων. Εάν υπάρχει δυσανεξία, δυσαπορρόφηση, σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα (πχ. IBS, IBD), παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, τα οποία συνδέονται με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, με μια λάθος διατροφή μπορεί να επιδεινωθούν. Η συνεχής εφαρμογή αυστηρής δίαιτας ή δίαιτας αποκλεισμού κουράζει το μεταβολισμό και τον οδηγεί σε μείωση της λειτουργίας του.

Η σωστή πορεία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος είναι πρώτα να διερευνήσει τον οργανισμό του μέσω ειδικών εξετάσεων, όπως αιματολογικές, μεταβολομική ανάλυση, μικροβίωμα και άλλων, ενώ στη συνέχεια να διαμορφωθεί το εξατομικευμένο πλάνο διατροφής του. Φυσικά, εάν έχει ιδιαίτερους περιορισμούς λόγω ηθικής, θρησκείας ή άλλο θέμα, προσαρμόζουμε το πλάνο αντίστοιχα.

Γιατί πρέπει να αποφεύγεται η αυθαίρετη κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής;  

Όπως ακριβώς λέει και το όνομά τους είναι συμπληρώματα διατροφής και όχι τροφές. Η κατανάλωσή τους χρειάζεται να είναι προσεκτική, με μέτρο και να υπάρχει έλεγχος πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήψη τους.

Η Personal Wellness υποστηρίζεται από το Personal Supplements τμήμα το οποίο στελεχώνεται από εκπαιδευμένη ομάδα επιστημόνων που συνδυάζουν και προτείνουν τα κατάλληλα Πρωτόκολλα Ενίσχυσης Διατροφής για τον καθένα ξεχωριστά. Μέσα από κατάλληλα σχεδιασμένα πλάνα υγείας ελέγχουμε τις πραγματικές ελλείψεις του οργανισμού σας σε θρεπτικά συστατικά, στην συνέχεια το τμήμα της Personal Nutrition σχεδιάζει το διαιτολογικό σας πλάνο και μαζί με το Ιατρικό μας τμήμα συστήνονται τα κατάλληλα Πρωτόκολλα Ενίσχυσης του οργανισμού σας, εφόσον χρειάζεται.

Όλα τα προϊόντα της Personal Supplements γνωστοποιούνται στον ΕΟΦ και ακολουθούν τις προδιαγραφές του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και EFSA (Ευρωπαϊκή αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων).

mjhgbnmkl.jpg

Tailor-made διατροφή: Εξηγήστε μας τα οφέλη της.

Τα οφέλη είναι πολλαπλά! Για αρχή, κάθε οργανισμός είναι μοναδικός έτσι και η διατροφή οφείλει να είναι ξεχωριστή για τον καθένα. Στην Personal Nutrition, τον πυλώνα διατροφής & διαιτολογίας της Personal Wellness, στόχος μας είναι η εκπαίδευση και κατ’ επέκταση η αντικατάσταση διατροφικών συνηθειών και η αλλαγή mindset απέναντι στο φαγητό. Με το συνδυασμό των επιστημονικών μεθόδων που προαναφέρθηκαν και τη χαρτογράφηση σώματος, επιτυγχάνεται ο σχεδιασμός της απόλυτης tailor-made διατροφής, η οποία απαντά αποκλειστικά στις ατομικές ανάγκες του κάθε οργανισμού.

Καθώς είμαστε eco-conscious, τα εξατομικευμένα πλάνα διατροφής μας σχεδιάζονται και στηρίζονται στις αρχές της Βιώσιμης Διατροφής (sustainable eating). Δηλαδή, γίνεται επιλογή εποχιακών φρούτων και λαχανικών, υποστηρίζονται ντόπιες παραγωγικές μονάδες και ακολουθούνται πρότυπα Μεσογειακής Διατροφής. Τέλος, τα οφέλη δε σταματούν εδώ. Η Personal Nutrition κάνει τη ζωή πιο εύκολη, καθώς μαζί με το πλάνο διατροφής, παρέχεται λίστα για ψώνια, συνταγές, locations καταστημάτων & e-shops και online chat με τον/τη διαιτολόγο σου.

"State of the art" μηχανήματα της Personal Nutrition και ανάλυση μικροβιώματος

-04uPj.jpg

Το Διαιτολογικό Τμήμα της Personal Nutrition υποστηρίζεται από εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Αποτελείται από τον αναλυτή σύστασης σώματος Tanita 980MC PLUS και το εργοσπιρόμετρο QUARK CPET, σύστημα καρδιοαναπνευστικού ελέγχου και μεταβολισμού με ανάλυση ανταλλαγής αερίων (VO2,VCO2).

Η Ανάλυση Σύστασης Σώματος γίνεται με την Tanita 980MC Plus. Μία συσκευή η οποία αποτελεί το απόλυτο εργαλείο εξατομικευμένης διάγνωσης της σύστασης του σώματος. Είναι μια μη επεμβατική τεχνολογία εμπέδησης πολλαπλών συχνοτήτων. Οι 6 συχνότητες της Tanita 980MC Plus, συνδυάζοντας τους πιο πρόσφατους αλγόριθμους, επιτρέπουν την απόδοση αποτελεσμάτων με την μέγιστη δυνατή ακρίβεια. Κάποιες από τις παραμέτρους που αποδίδονται είναι η λιπώδης μάζα, η μυϊκή μάζα (συνολικά και τμηματικά), ο βασικός μεταβολικός ρυθμός, η μεταβολική ηλικία, ο δείκτης σαρκοπενίας, το επίπεδο σπλαχνικού λίπους, το ποσοστό υγρών στο σώμα, τα ποσοστά ενδοκυττάριου και εξωκυττάριου υγρού. Ακόμα, δίνει τιμές ηλεκτρικής αντίστασης, επαγωγικής αντίστασης, γωνία φάσης καθώς και γραφήματα ισορροπίας μυϊκής μάζας και επίδοσης μυών κάτω άκρων.

Από την άλλη, το σύστημα QUARK Cardio Pulmonary Exercise Test, περιλαμβάνει μεταβολική πλατφόρμα τελευταίας τεχνολογίας για ανάλυση ανταλλαγής αερίων (VO2, VCO2) είτε σε κατάσταση ηρεμίας RMR, είτε κατά τη διάρκεια της άσκησης. Είναι σχεδιασμένο για να μπορούμε να πάρουμε πληθώρα αποτελεσμάτων σε διαφορετικά επίπεδα, τα οποία τα αξιολογεί κάθε φορά η αντίστοιχη επιστημονική ομάδα και κατευθύνει τον εξεταζόμενο.

Στην εποχή του 21ου αιώνα γνωρίζουμε ότι τα βακτήρια στο έντερο αλληλεπιδρούν μεταξύ τους όπως και με τον οργανισμό μας. Συμβιώνουν μαζί του και υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση. Ο οργανισμός μας λειτουργεί ως χώρος ανάπτυξης και διατροφής των εντερικών βακτηρίων. Τα βακτήρια με τη σειρά τους ευνοούν τον οργανισμό μας, διευκολύνοντας την απορρόφηση τροφών που έχουν υποστεί πέψη και συνθέτουν απαραίτητα συστατικά όπως βιταμίνες. Επίσης, προστατεύουν το έντερο από φλεγμονή παράγοντας αντιφλεγμονώδεις ουσίες και συμβάλλουν στην αντίσταση του οργανισμού σε διαφόρου τύπου λοιμώξεις. Μέσα από την εξέταση του μικροβιώματος, η Personal Wellness, επεξεργάζεται τα αποτελέσματα και διαμορφώνει τις διατροφικές συνήθειες του εξεταζόμενου με στόχο την υγεία και την ευεξία.

Η επιστημονική ομάδα της Personal Wellness αποτελούμενη από Βιολόγο, Ιατρό, Διαιτολόγους, Νοσηλευτές, συγκεντρώνει και μελετά τα αποτελέσματα όλων των μετρήσεων. Το προφίλ του εξεταζόμενου ολοκληρώνεται και διαμορφώνεται το απόλυτο tailor-made πλάνο.

The Health Experts 

kiki-bw.jpg
Κυριακή Γούτα | Scientific Director BSc MP Nutritionist
basiliki-bw-OHIiO.jpg
Βασιλική Παγώνη | Wellness Advisor BSc, MSc Nutritionist

Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας, κάντε το για εσάς και ανακαλύψτε τη βέλτιστη εκδοχή σας! Γνωρίστε περισσότερα για εμάς, με μια σύντομη περιήγηση στη σελίδα μας.

Info: Εθνικής Αντιστάσεως 8, τηλ. 2311 119 200, www.personalwellness.health, Facebook:PersonalWellness, Instagram: @personalwellness.health, LinkedIn:Personal Wellness Grp.