fbpixel

Search icon
Search
Οι αρχαίες τραγωδίες που μπορείτε να απολαύσετε αυτήν την περίοδο στην Επίδαυρο
ARTS & CULTURE

Οι αρχαίες τραγωδίες που μπορείτε να απολαύσετε αυτήν την περίοδο στην Επίδαυρο

Ελάτε σε επαφή με την τέχνη μέσα από τα πιο αριστουργηματικά έργα που παρουσιάζονται αυτό το καλοκαίρι


Άλλο ένα καλοκαίρι που η τέχνη μάς συντροφεύει μέσα από ενδιαφέρουσες παραστάσεις σε ένα από τα πιο εμβληματικά θέατρα της χώρας μας. Ταλαντούχοι ηθοποιοί ενσαρκώνουν τις πιο ιστορικές μορφές που έγιναν συνώνυμες με την αρχαία εποχή, πρωταγωνιστώντας σε αριστουργηματικά έργα που συγκινούν και δίνουν την αίσθηση μιας άλλης πραγματικότητας. Το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου μάς περιμένει και πάλι να το επισκεφθούμε, με σκοπό να νιώσουμε τον «παλμό» της τέχνης και να απολαύσουμε τις αρχαίες τραγωδίες που «τρέχουν» αυτό το καλοκαίρι.

Ανακαλύψτε παρακάτω τις top παραστάσεις που παρουσιάζονται στο ιστορικό αυτό θέατρο αυτήν την περίοδο και δεν πρέπει να χάσετε!

Φοίνισσες του Ευριπίδη

0-MblpF.jpg

Η δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου είναι οι Φοίνισσες του Ευριπίδη, η εμβληματική τραγωδία με την οποία ο ποιητής δίνει μια ανατρεπτική εκδοχή του μύθου των Λαβδακιδών. Οι Φοίνισσες, διδάχτηκαν στα εν άστει Διονύσια μεταξύ του 411 και 408 π.Χ.. Στην ίδια τριλογία ανήκουν και οι τραγωδίες Υψιπύλη και Αντιόπη. Ο Ευριπίδης μια πεντηκονταετία περίπου μετά τον Αισχύλο και τους Επτά επί Θήβας, δραματοποιεί τον μύθο του θηβαϊκού κύκλου που αναφέρεται στα τραγικά συμβάντα του οίκου των Λαβδακιδών και της έριδας για την εξουσία των Θηβών, για να συνθέσει ένα πολυπρόσωπο οικογενειακό και πολιτικό δράμα και να στρέψει το ενδιαφέρον σε αξίες όπως η δικαιοσύνη, η ισότητα και η ισοτιμία. Παίζουν οι: Γιώργος Γλάστρας, Μαρία Κατσιαδάκη, Σεσίλ Μικρούτσικου, Λουκία Μιχαλοπούλου κ. ά.

Info: 30, 31 Ιουλίου & 1 Αυγούστου στην Επίδαυρο.

Ελένη του Ευριπίδη

112.jpg

Την «Ελένη» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα, και σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, με μια πλειάδα πολύπειρων ηθοποιών στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και τον χορό, ετοίμασε το ΚΘΒΕ και κάνει τον γύρο του κόσμου αυτό το καλοκαίρι. Η παράσταση καταδεικνύει τη ματαιότητα του πολέμου, αφού τόσο για τους νικητές όσο και για τους νικημένους οι συνέπειές του διαχρονικά είναι εξίσου ολέθριες. Ταξίδι και φυγή, ένα αέναο ερωτηματικό, ένα αίνιγμα άλυτο ακόμη και για την Σφίγγα, μεταξύ αίσθησης και παραίσθησης και ατέλειωτων μαχών σώμα με σώμα στην οριογραμμή ενός και μόνο βλέμματος… Της δισυπόστατης Ελένης. Παίζουν οι: Έμιλυ Κολιανδρή, Θέμης Πάνου, Αγορίτσα Οικονόμου, Γιώργος Καύκας κ. ά.

Info: 6, 7, 8 Αυγούστου στην Επίδαυρο.

Βάκχες του Ευριπίδη

omadiki-scaled.jpg

Η Εταιρεία Τέχνης "Αrs Aeterna" και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων παρουσιάζουν αυτό το καλοκαίρι την τραγωδία του Ευριπίδη «Βάκχες», ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Στις Βάκχες, ο Θεός Διόνυσος είναι ο πρωταγωνιστής. Ο γνωστός αγαθός Θεός του κρασιού, της μέθης και του Θεάτρου, «ενδύεται» το αρχέγονο, και αινιγματικό του πρόσωπο, που είναι εξαιρετικά σύνθετο και σκοτεινό. Ο Διόνυσος καταφθάνει στη Θήβα, την πατρίδα της μητέρας του, έχοντας μαζί του τις πιστές του ακολούθους, για να επιβάλει τη δική του θρησκεία και να τιμωρήσει όλους όσοι είναι εμπόδιο στο δρόμο του, τολμώντας να τον αμφισβητήσουν. Τελικά, οι εναπομείναντες ήρωες της τραγωδίας αναγκάζονται να πάρουν το δρόμο της εξορίας. Παίζουν οι: Άκης Σακελλαρίου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ιωάννα Παππά κ. ά.

Info: 13, 14, 15 Αυγούστου στην Επίδαυρο.

Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου

promitheas-mpiniaris.jpg

Στη δεύτερη εμφάνισή του στην Επίδαυρο, ο Άρης Μπινιάρης συνεχίζει την έρευνά του πάνω στην αρχαία τραγωδία, με όχημα τoν Προμηθέα Δεσμώτη, σε παραγωγή του Θεάτρου Πορεία και συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κρήτης. Οι ηθοποιοί αντλούν πληροφορίες από τη ρυθμικότητα του κειμένου και μεταβολίζουν σε θεατρική δράση τον ήχο και τον ρυθμό του ποιητικού λόγου με το σώμα και τη φωνή. Mέσα από ένα παλλόμενο και ζωντανό ηχητικό περιβάλλον, αναδεικνύονται έτσι τα πρόσωπα μιας παλιάς, μα πάντα επίκαιρης ιστορίας. «Μιας ιστορίας που μπορεί να ακουστεί ως σκοτεινό σχόλιο για το παρόν ή ως φωτεινή ελπίδα για το μέλλον», όπως λέει ο ίδιος. Παίζουν οι: Γιάννης Στάνκογλου, Άρης Μπινιάρης, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Δαυίδ Μαλτέζε κ. ά.

Info: 20, 21, 22 Αυγούστου στην Επίδαυρο.