fbpixel

Search icon
Search
"Rubik’s Cube House": Ένα house tour μέσα στο σπίτι δύο καταξιωμένων αρχιτεκτόνων
INTERIORS

"Rubik’s Cube House": Ένα house tour μέσα στο σπίτι δύο καταξιωμένων αρχιτεκτόνων

Πρόκειται για τους Katy Woollacott και Patrick Gilmartin


Πρόκειται για το σπίτι της οικογένειας δύο αρχιτεκτόνων των Katy Woollacott και Patrick Gilmartin, σχεδιασμένο σε ένα στενό οικόπεδο σε μια ήσυχη γειτονιά στην περιοχή Hampstead του Λονδίνου. Η «αδεξιότητα» θα τολμούσε να πει κανείς της τοποθεσίας προκάλεσε μια στοχαστική και λεπτομερή προσέγγιση στο design του, μια προσέγγιση η οποία έπρεπε να λύσει προβλήματα χώρου, φωτός, θέασης και την ανάγκη να εναρμονιστεί με τη γύρω αρχιτεκτονική. Με άλλα λόγια ένα παζλ που τους οδήγησε να παρομοιάσουν το έργο με την επίλυση ενός κύβου του Rubik.

g116014-1200x800-psPIM.jpg

Η Katy και ο Patrick είναι ζευγάρι αρχιτεκτόνων οι οποίοι πρωτογνωρίστηκαν σπουδάζοντας στο πανεπιστήμιο του Cambridge το 1992 και αργότερα φοίτησαν μαζί στο Preston University για να ολοκληρώσουν την εκπαίδευση στο design. Και οι δύο εργάστηκαν για διεθνή γραφεία για αρκετά χρόνια, προτού τελικά να ιδρύσουν το δικό τους αρχιτεκτονικό studio το 2000. Η δουλειά τους χαρακτηρίζεται από έναν ελαφρύ μοντερνισμό, που μετριάζει τον σύγχρονο σχεδιασμό και την κατασκευή με απτική υλικότητα και ευαισθησία στο πλαίσιο των κτιρίων.

Βασικό συστατικό του έργου τους είναι το σχέδιο, για το οποίο έχουν κερδίσει το Βραβείο Σχεδίου της Βασιλικής Ακαδημίας. Η αφετηρία τους είναι να σχεδιάζουν τα πάντα στο χαρτί δίνοντας στην έμπνευσή τους την πρώτη μορφή, «Καταλαβαίνουμε ότι ένα σχέδιο είναι ολοκληρωμένο όταν μπορούμε να δημιουργήσουμε και να σχεδιάσουμε κάθε χώρο από οποιαδήποτε οπτική γωνία, χρησιμοποιώντας μονάχα τη μνήμη μας». 

g115781.jpg

Το ίδιο ισχύει και για την κατασκευή του ίδιου του σπιτιού τους, με το ζευγάρι να σχεδιάζει εκείνο τα πάντα, από απλά περιγράμματα του εξωτερικού έως πολύπλοκα διαγράμματα των διαδρομών που περιγράφουν τον τρόπο, με τον οποίο επιτυγχάνεται η θερμική σταθερότητα στο interior design. H εντυπωσιακή κατοικία που ολοκληρώθηκε το 2019, είναι ένα μοντέλο βιώσιμου σπιτιού, με βάση τα συμφραζόμενα του σύγχρονου σχεδιασμού.

Η φύση πρωταγωνιστεί στο εσωτερικό, ενώ η διακόσμηση έχει επιτευχθεί με τον πιο έξυπνο τρόπο, προσδίδοντας στον χώρο την κατάλληλη μινιμαλιστική ατμόσφαιρα. Καθαρές γραμμές που αξίζουν την προσοχή συνδυάζονται επιτυχημένα με μοντέρνα αλλά και κλασικά έπιπλα ενώ ένα ιδιαίτερο τζάκι που δεσπόζει στο κέντρο του καθιστικού το κάνει να ξεχωρίζει. Οι αποχρώσεις κινούνται σε ουδέτερες επιλογές, ενώ εναρμονίζονται με τον περιβάλλοντα χώρο. 

1-ljXHG.jpg

Συνδυάζοντας μοντέρνα υλικά, τεχνικές οικοδόμησης και εκσυγχρονισμένες τεχνικές στην ενεργειακή απόδοση με έξυπνη αλλά απλή αρχιτεκτονική, και μεσολαβώντας τα πάντα με την ανάγκη να έχει το σπίτι τους μια «χαλαρή και άνετη αισθητική», η Katy και ο Patrick πέτυχαν ένα ιδιαίτερο πράγμα: ένα σύγχρονο σπίτι που έχει ψυχή.

Ανακαλύψτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες!