fbpixel

Search icon
Search
Αποθήκευση χαλιών: 6 smart tips που πρέπει να γνωρίζετε
INTERIORS

Αποθήκευση χαλιών: 6 smart tips που πρέπει να γνωρίζετε

Έχουμε τους τρόπους για να κάνετε αυτήν τη διαδικασία πιο εύκολη από ποτέ


Η άφιξη της άνοιξης είναι συνυφασμένη με αλλαγές στο σπίτι, μια «ανάσα» πριν υποδεχτούμε το καλοκαίρι. Αυτήν την εποχή, πολλοί είναι αυτοί που ετοιμάζονται να μαζέψουν τα χαλιά από την κατοικία τους, καθώς η θερμοκρασία ολοένα και ανεβαίνει. Γι' αυτό, λοιπόν, συγκεντρώσαμε όλες τις χρηστικές συμβουλές, που θα σας «λύσουν» τα χέρια και που θα κάνουν αυτήν τη διαδικασία πιο εύκολη απ' ό,τι φαντάζεστε.

Ανακαλύψτε τα!

Το καθάρισμα είναι το Α και το Ω

Αρχικά, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να καθαρίσετε τα χαλιά σας διεξοδικά! Είτε επιλέξετε να τα πάτε στο καθαριστήριο είτε κάνετε αυτήν τη διαδικασία μόνοι σας, πρέπει να θυμάστε πως έναν ολόκληρο χειμώνα τα χαλιά σας ήταν εκτεθειμένα στη σκόνη και τους ρύπους, οπότε τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να φρεσκαριστούν, πριν τα αποθηκεύσετε.

anthropologie-brilliant-rug-2.jpg

Τυλίξτε τα σε ρολό

Όταν τα χαλιά σας είναι καθαρά κι εντελώς στεγνά, σειρά έχει το τύλιγμα. Τυλίξτε σφιχτά το χαλί σας σε ρολό. Να θυμάστε πως δεν πρέπει να τα διπλώσετε σαν πακέτο, διότι με αυτόν τον τρόπο θα παραμείνουν σημάδια από το δίπλωμα κι έτσι είναι πολύ πιθανό να καταστραφεί. Μάλιστα, με το τύλιγμα σε ρολό θα κερδίσετε περισσότερο χώρο.

Προσοχή στο δέσιμο

Αφού τυλίξετε σφιχτά σε ρολό τα χαλιά σας, ακολουθεί το δέσιμο. Σταθεροποιήστε τα και δέστε τα με σπάγκους στις δύο άκρες και στη μέση, είτε με χαρτοταινία για μεγαλύτερη ευκολία. Μπορεί να κυκλοφορούν στο εμπόριο ειδικές σακούλες αποθήκευσης, αλλά σας προτρέπουμε να μην τις χρησιμοποιήσετε, προκειμένου να αποφύγετε το περιττό πλαστικό. Η εναλλακτική λύση είναι να προτιμήσετε παλιά υφάσματα και σεντόνια, τα οποία οποία επιτρέπουν στο χαλί να αερίζεται, ενώ παράλληλα είναι προστατευμένο. Δέστε το στις άκρες, έτσι ώστε να μην εισχωρήσει σκόνη.

at-archive-3dde342ff8b390655eaf129d3b825e4d735a7e6a.jpg

Αποθηκεύστε τα σε μέρη χωρίς υγρασία

Είναι εξαιρετικά σημαντικό η αποθήκευση των χαλιών να γίνεται σε μέρος όπου δεν υπάρχει υγρασία. Η μακροχρόνια αποθήκευσή τους σε μπαλκόνια ή υπόγειες αποθήκες είναι πολύ πιθανό να τα καταστρέψει, πόσο μάλλον εάν είναι χειροποίητα.

Εκμεταλλευτείτε τα κενά σημεία μέσα στο σπίτι

Συνήθως, η αποθήκευση των χαλιών γίνεται σε κάποια αποθήκη ή μέσα στο πατάρι. Τι συμβαίνει, όμως, όταν δεν υπάρχει κενός χώρος; Τώρα είναι η στιγμή να εκμεταλλευτείτε τα κενά σημεία μέσα στο σπίτι, τα οποία μέχρι πρότινος  δε γνωρίζατε πώς μπορούν να σας χρησιμεύσουν. Ποια είναι αυτά; Κάτω από το κρεβάτι και πίσω από τους καναπέδες σας! Ειδικά εάν τα χαλιά είναι μικρά, τότε να είστε σίγουροι πως δε θα φαίνεται απολύτως τίποτα.

living-room-rug-3-1573248615.jpg

Τοποθετήστε τα οριζόντια και όχι κάθετα

Να και κάτι που ίσως να αγνοούσατε μέχρι πρόσφατα! Τα χαλιά πρέπει να τοποθετούνται οριζόντια, διότι εάν τα αποθηκεύσετε κάθετα θα χάσουν το σχήμα τους και θα καταστραφούν οι άκρες τους, δεδομένου ότι θα παραμείνουν για πολλούς μήνες κλεισμένα σε έναν χώρο.