Όλοι γνωρίζετε πόσο σημαντική είναι η θρεπτική αξία της ελληνικής αυτής παραγωγής που έχει ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά αποφεύγετε να την επιλέγετε συχνά διότι η γεύση της δε σας ενθουσιάζει; Σε περίπτωση, όμως, που θέλετε να εντάξετε στο διατροφικό σας πρόγραμμα αυτήν την πλούσια τροφή με την τεράστια βιολογική αξία και την άμεση πηγή πρωτεΐνης, υπάρχουν τρόποι για να τη μετατρέψετε σε μια super sweet απόλαυση που θα σας κάνει να τη λατρέψετε στη στιγμή.
Παρακάτω, 5 εναλλακτικές συνταγές για να απολαύσετε το γιαούρτι!
Μους γιαουρτιού
Υλικά:
- 7 γρ. φύλλα ζελατίνης
- 280 γρ. φυτική κρέμα, γάλακτος, κρύα
- 110 γρ. ασπράδια
- 110 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 110 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 50 γρ. χυμό lime
- 280 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- Γκρανόλα
- Ξύσμα lime, από ένα lime
Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε παγωμένο νερό. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα, στην μεσαία ταχύτητα, την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί και αποκτήσει την υφή γιαουρτιού. Μεταφέρουμε σ' ένα μπολ. Σε καθαρό κάδο του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη σε 10 δόσεις και περιμένουμε να αφρατέψει. Μόλις αφρατέψει και γυαλίσει, δοκιμάζουμε λίγη από τη μαρέγκα για να δούμε αν έχει διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Βάζουμε τον χυμό πορτοκαλιού και τον χυμό lime σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Με το που πάρουν βράση αφαιρούμε από τη φωτιά. Στραγγίζουμε με τα χέρια μας τα φύλλα ζελατίνης και τα ανακατεύουμε στο κατσαρολάκι μ' ένα σύρμα χειρός μέχρι να λιώσουν. Μεταφέρουμε το μείγμα από το κατσαρολάκι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το γιαούρτι. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε σε δόσεις τη μαρέγκα και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα σιλικόνης. Τέλος, προσθέτουμε τη σαντιγί και ανακατεύουμε με ελαφριές κινήσεις με τη σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να έχουμε μία αφράτη μους. Αδειάζουμε τη μους σε μπολάκια και μεταφέρουμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει για 30-40 λεπτά. Σερβίρουμε με γκρανόλα και ξύσμα lime.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Cheesecake με γιαούρτι και μέλι
Υλικά:
Για τη βάση
- 250 γρ. μπισκότα τύπου digestive
- 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για την κρέμα
- 1200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κ.γ. χυμό λεμονιού
- 3 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 6 αβγά
- 2 κρόκους
- 1 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο για το άλειμμα της ταρτιέρας
Για το σερβίρισμα
- Σπασμένα καρύδια
- Μπόλικο μέλι
- Κάποιο μυρωδικό της επιλογής σας, όπως θυμάρι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς και χτυπάμε τα μπισκότα με το βούτυρο στην κουζινομηχανή. Αλείφουμε με βούτυρο τα πλάγια της φόρμας διαμέτρου 28 εκ. με ψηλό χείλος και αποσπώμενη βάση πολύ καλά για να ξεφορμάρεται εύκολα το γλυκό σας. Στρώνουμε το μείγμα στον πάτο της φόρμας και ψήνουμε στο φούρνο για 13 λεπτά. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για την κρέμα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230 βαθμούς. Βάζουμε το γιαούρτι στο μίξερ και το χτυπάμε με το σύρμα για 2-3 λεπτά να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη προσθέτοντας τη σιγά σιγά και χτυπάμε για 2-3 λεπτά επιπλέον σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα. Με μια σπάτουλα καθαρίζουμε καλά τα πλάγια του μπολ ώστε να μην μείνει γιαούρτι που να μην έχει ανακατευτεί. Προσθέτουμε το αλάτι, το χυμό λεμονιού και τις βανίλιες. Προσθέτουμε τους 2 κρόκους και χτυπάμε με χαμηλή ταχύτητα για να ενσωματωθούν στο μείγμα. Πάλι με τη σπάτουλα καθαρίζουμε τα πλάγια του μπολ. Προσθέτουμε 1-1 τα αβγά και αφού έχει γίνει όλο ένα μείγμα το ρίχνουμε στην φόρμα μας. Βάζουμε στο φούρνο, ψήνουμε για 10 λεπτά και χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 100 και ψήνουμε για 1,5 ώρες. Ετοιμάζουμε ένα ποτήρι με νερό και μέσα βάζουμε ένα μαχαίρι με λεπτή λεπίδα. Αφαιρούμε το γλυκό από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά και μετά με το μαχαίρι που το βάζουμε στο ταψί ανάμεσα στο γλυκό και το τοίχωμα, το γυρνάμε γύρω γύρω με πολύ προσοχή ώστε να ξεκολλήσει. Το αφήνουμε έτσι χωρίς να βγάλουμε το τσέρκι μέχρι να κρυώσει καλά και το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει να παγώσει.
Buddha bowl
Υλικό:
- 1 πράσινο μήλο, κομμένο σε κύβους
- 100 γρ. σμέουρα (κόκκινα βατόμουρα, raspberries)
- 50 γρ. μύρτιλα (μπλε βατόμουρα, blueberries)
- 120 ml. γάλα αμυγδάλου
- 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 3 κ.σ. μέλι
- Βατόμουρα
- 3 φράουλες, κομμένες σε λεπτές κάθετες φέτες
- Μισή μπανάνα, κομμένη σε λεπτές ροδέλες
- 3 κ.σ. γκρανόλα
- Τριμμένη ινδική καρύδα
- Φύλλα δυόσμου
Εκτέλεση:
Για τη βάση θα χρειαστεί να βάλουμε στο multi όλα τα υλικά και να τα πολτοποιήσουμε πάρα πολύ καλά. Στη συνέχεια αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βαθύ μπολ και έπειτα στολίζουμε με τα υλικά για το σερβίρισμα τοποθετώντας τα από πάνω.
Συνταγή: Γιώργος Τσούλης
Γιαουρτογλυκό με ζελέ και φράουλες
Υλικά:
- 230 γρ. μπισκότα βρόμης
- 60 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 200 γρ. ζελέ σε σκόνη, με γεύση φράουλα
- 500 γρ. νερό, καυτό
- 700 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 300 γρ. φράουλες
- 100 γρ. ζελέ σε σκόνη, φράουλα
- 400 γρ. νερό, καυτό
- 200 γρ. φράουλες
- Φύλλα δυόσμου
Εκτέλεση:
Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε τα μπισκότα, το βούτυρο και χτυπάμε καλά. Απλώνουμε σε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση 25 εκ. μέχρι να καλυφθεί όλη η βάση της φόρμας. Μεταφέρουμε στο ψυγείο. Σ' ένα μπολ βάζουμε το ζελέ σε σκόνη και προσθέτουμε το μισό νερό. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει η σκόνη. Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Βάζουμε το γιαούρτι στο ζελέ και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Κόβουμε τις φράουλες στη μέση και τις απλώνουμε πάνω στη βάση. Από πάνω ρίχνουμε την κρέμα και βάζουμε στο ψυγείο για 4-6 ώρες να σφίξει. Ετοιμάζουμε το ζελέ ανακατεύοντας το ζελέ με το νερό σε ένα μπολ. Αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του και το απλώνουμε προσεκτικά πάνω από την κρέμα. Βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες να κρυώσει και να σφίξει. Σερβίρουμε με τις φράουλες και τα φύλλα δυόσμου.