fbpixel

Search icon
Search
Αποδράστε σε μια άκρως εντυπωσιακή και ιδιαίτερη κατοικία στη Σέριφο με τίτλο, nCAVED
DESIGN

Αποδράστε σε μια άκρως εντυπωσιακή και ιδιαίτερη κατοικία στη Σέριφο με τίτλο, nCAVED

Με την αρχιτεκτονική υπογραφή της ομάδας των Mold Architects


Κατά μήκος ενός μικρού απομονωμένου όρμου του νησιού της Σερίφου, οι Μold Architects ολοκλήρωσαν την υπόσκαφη κατοικία nCaved που μοιάζει να «αιωρείται» ακριβώς πάνω από τη θάλασσα. Η σχεδιαστική ομάδα σχεδίασε ένα καταφύγιο προστατευμένο από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους, από την οποία απολαμβάνει κανείς το τραχύ βραχώδες τοπίο και τον ορίζοντα. Η κατοικία στέκεται «αγέρωχη» χωρίς να διακρίνεται ουσιαστικά από μια συνηθισμένη εξωτερική μορφή, αλλά θυμίζει μια σειρά από κατοικημένους όγκους που μοιάζουν να εκλείπουν από τη γη.

2-a4BlB.jpg

Στον σχεδιασμό του σπιτιού, οι αρχιτέκτονες προέβαλαν ένα ορθογώνιο πλέγμα σε όλη την πλαγιά, δημιουργώντας μια τρισδιάστατη «σκακιέρα» κενών και πλήρων. Αυτή η αυστηρή γεωμετρία διακόπτεται με τον εξωτερικό άξονα του πλέγματος, ο οποίος ανοίγει τον χώρο διαβίωσης με ευρύτερη μοναδική θέα. Οι διαμήκεις τοίχοι από εμφανή πέτρα-ξηρολιθιά καθορίζουν το προφίλ της κατοικίας και ωθούν το βλέμμα να χαθεί προς τη γραμμή του ορίζοντα. Σε αντίθεση με αυτά τα βαριά πέτρινα τοιχώματα, τα μικρά, κάθετα χωρίσματα της είναι ελαφριά, κατασκευασμένα από γυαλί και ανοίγουν σε όλο τους το μήκος προς την ανατολή. Τα πίσω παράθυρα «φωλιάζουν» υπόγεια, ώστε να πλαισιώνουν εσωτερικούς κήπους, βελτιώνοντας τη ροή του αέρα κι εισάγοντας φυσικό φως στο εσωτερικό του υπογείου.

Οι εξωτερικές σκάλες είναι ενσωματωμένες στην πλαγιά και συνδέουν τα τρία επίπεδα με την κύρια είσοδο, που βρίσκεται στη σοφίτα του σαλονιού. Αυτή η ομαλή κάθοδος στο εσωτερικό του σπιτιού αναδεικνύει τους αρχικά κρυμμένους χώρους του σπιτιού, ενώ πλαισιώνει μια όψη δύο όψεων -μια οπτική έξοδο προς τη θάλασσα και μια με θέα τον ουρανό. Η σχεδιαστική ομάδα αναφέρει πώς «Αυτή η τραχιά αίσθηση μιας φυσικής κοιλότητας ήταν αυτό που θέλαμε να δημιουργήσουμε με την επιλογή των υλικών και της συγκεκριμένης παλέτας χρωμάτων. Η πέτρα, το εκτεθειμένο σκυρόδεμα, το ξύλο και το μέταλλο χρησιμοποιούνται με ακρίβεια για τη δημιουργία χοντρών εσωτερικών "κελυφών".»

Ο χώρος 340 τετραγωνικών μέτρων του nCAVED ολοκληρώθηκε το 2020 κι εξωτερικά θυμίζει την είσοδο μιας πυραμίδας ή ενός αρχαίου τάφου. Ωστόσο, στο εσωτερικό, τα σαλόνια είναι γεμάτα με φυσικό φως και προσφέρουν εκπληκτική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος. Οι δυνατοί βόρειοι άνεμοι της θάλασσας ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα στη διαδικασία σχεδιασμού, που οδήγησαν σε μια dramatic σχεδιαστικά λύση, που παρέχει βέβαια την αίσθηση ενός ακραίου καταφύγιου, όσο και εκπληκτική θέα.

1-Tutr9.jpg

Η κατοικία χωρίζεται σε τρία επίπεδα: Τα υπνοδωμάτια που συνδέονται με τα σαλόνια και μια ανεξάρτητη αίθουσα επισκεπτών. Μια εξωτερική σκάλα συνδέει τα τρία επίπεδα στην κύρια είσοδο.

Οι αρχιτέκτονες συμπληρώνουν, «Μία από τις πολλές πτυχές που μας προσέλκυσε σε αυτό το έργο είναι η όμορφη χρήση των σκάλων, τόσο εντός όσο κι εκτός. Είναι όλες λειτουργικές , αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και υπέροχα γλυπτά με την μινιμαλιστική τους ακρίβεια. Παρέχουν στοχαστικό δράμα και ήρεμη ομορφιά.»

«Μας αρέσει επίσης, ο τρόπος με τον οποίο τα υλικά και οι παλέτες των χρωμάτων, καθώς και η αλληλεπίδραση μεταξύ οριζόντιων και κάθετων γραμμών, τονίζουν το μεταβαλλόμενο αποτέλεσμα του φυσικού φωτός στα δωμάτια. Τα ελαφριά ξύλινα στοιχεία "μαλακώνουν" τη σκληρότητα σκυροδέματος, βράχου, σιδήρου και γυαλιού.»

Ανακαλύψτε στη gallery περισσότερες εντυπωσιακές φωτογραφίες της μοναδικής αυτής κατοικίας!

Info

Η Iliana Kerestetzi, ιδρύτρια του MOLD (το 2011) ήταν η κύρια αρχιτέκτονας του έργου με τον Manos Kerestetzis να ενεργεί ως σύμβουλος αρχιτέκτονας. Η ομάδα σχεδιασμού περιλαμβάνει επίσης τον Κωνσταντίνο Βλαχούλη και τον Μιχάλη Ξηρόκωστα.

Φωτογραφίες: Yiorgis Yerolymbos, Panagiotis Voumvakias