fbpixel

Search icon
Search
Απόβαση στα πιο hip μπαρ του Λονδίνου
TASTE

Απόβαση στα πιο hip μπαρ του Λονδίνου

Για mocktails, προσεγμένο finger food ή απλά για το περιβόητο check-in


Low ABV κοκτέιλ με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ ή mocktailς με μηδενικό αλκοολικό βαθμό, στροφή στη βοτανολογία και στο sustainability, speakeasy σκηνικά με αμερικάνικες αναφορές, φουτουριστικό design ή επιστροφή στις ρίζες, πάντρεμα φαγητού και ποτού, τοποθέτηση του κοκτέιλ ως κομμάτι της γευστικής εμπειρίας, αλλά και ώριμες τάσεις που επανέρχονται με νέα διάθεση. Αυτά κι άλλα πολλά συναντά κανείς σε ένα γενναίο πέρασμα από τις πιο hip μπάρες του Λονδίνου, οι οποίες δίνουν τον παλμό και εμπνέουν. Και πράγματι είναι πολλές. Εμείς κάναμε μια σύντομη στάση σε 4 από αυτές, που σίγουρα έχουν να επιδείξουν κάτι παραπάνω από ένα απλό μενού ή έναν καλοστημένο χώρο. 

a.jpgartesian-perceptions.jpg

Nine Lives

carousel3.pngTο Ανατολικό Λονδίνο έχει πρωτοπορήσει και «ευθύνεται» σε μεγάλο βαθμό γι’ αυτή τη διαρκή μετακίνηση που καταγράφεται στην πόλη, με μπαρ αξιώσεων που υπερασπίζονται τα τοπικά προϊόντα, τα επαναχρησιμοποιούμενα υλικά και μια «πράσινη» κουλτούρα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Το Nine Lives της Holyrood Street είναι ένα ωραίο παράδειγμα. Εδώ, ημιτελή ντιζαϊνάτα ηχεία έχουν επανατοποθετηθεί ως κιβώτια φύτευσης για να αναπτύξουν τα δικά τους συστατικά και τις πρώτες ύλες, μέσα από τα απομεινάρια εσπεριδοειδών που προκύπτουν από τη διαδικασία της παραγωγής κοκτέιλ και μπορεί να να αξιοποιηθούν για να αρωματιστεί ένα μείγμα ή ακόμη και για γαρνίρισμα.carousel5.pngΌσο για τους bartender-mixologists έχουν καλοδουλεμένο background και οι περισσότεροι έχουν δοκιμαστεί σε διεθνείς διαγωνισμούς όπως ο Diageo World Class, επομένως το κεφάλαιο καινοτομία έχει την υπογραφή τους. Αν αγαπάτε το ουίσκι, πείτε ναι στο πάντρεμα με την καρύδα και την αλατισμένη καραμέλα-aka Moby Dick, αλλά και σε ένα ιντριγκαδόρικο Kuti Bird. Μια φρουτώδη και δροσερή απόλαυση που φτάνει σε ένα κύπελλο tiki, και σερβίρεται με floral prosecco-Alright Blossom. Πέρα όμως από το κεφάλαιο fine drinking και από τη συνειδητή αυτή διαχείριση της πρώτης ύλης, επικρατεί και μια φανταστική ατμόσφαιρα με groovy μουσικές και πολλά χαμόγελα από τους επαγγελματίες που εξυπηρετούν. Τα Σαββατόβραδα φιλοξενούνται guest DJs και οι ρυθμοί ανεβαίνουν μερικά σκαλιά, παρόλα αυτά υπάρχουν πολλές «κρυφές» γωνιές για να χαλαρώσετε, αν δεν ψάχνετε για πάρτι. 

The American Bar

american-bar.jpgΚαθώς τα υπερατλαντικά ταξίδια έγιναν πιο δημοφιλή στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, πολλά αμερικανικά μπαρ άνοιξαν σε όλο το Λονδίνο. Ο όρος «Αμερικάνικο Μπαρ» αναφέρεται σε ένα μπαρ που σερβίρει αμερικανικού ύφους ποτά που παράγονται μέσα από μίξεις υλικών και αλκοόλ. Κοινώς κοκτέιλ. Ένα από τα πιο διαχρονικά μπαρ αυτού του στιλ που επιβίωσαν είναι το "The American Bar", στο Savoy. Αλλά η ιστορία του έχει ενδιαφέρον. Σκεφτείτε, πως μόλις το 1903 η πρώτη διάσημη barwoman έφτασε στο Λονδίνο. Ναι καλά διαβάσατε. Μια κυρία (και όχι άνδρας) με το όνομα Ada “Coley” Coleman, η οποία υπέγραψε το θρυλικό Hanky Panky, ένα κοκτέιλ που παραμένει δημοφιλές μέχρι και σήμερα. Ο διάδοχος της Ada ήταν ο εμπνευσμένος Harry Craddock, ο οποίος όχι μόνο δημιούργησε μια σειρά από κλασικά κοκτέιλ αλλά συντάσσει τις συνταγές στο θρυλικό βιβλίο Savoy Cocktail, το οποίο εξακολουθεί να θεωρείται μέχρι και σήμερα ως βίβλος του μπάρμαν. Κάπως έτσι προκύπτει και το στήσιμο-ονομασία του The American Bar και εξηγείται η ιστορία του.american-bar.jpegΗ τελευταία διάκριση το θέλει ως το “Hotel Bar of the Year” από τον θεσμό-διαγωνισμό the Class Bar Awards 2018. Όσο για το μενού “Coast to Coast”, είναι ένα ταξίδι στη Βρετανία από το Νότο προς το Βορρά της, και μια ζωντανή αντανάκλαση των καταπράσινων τοπίων, της διαχρονικής λαογραφίας, της λαμπρής ιστορίας και των ξεχωριστών χαρακτήρων που τη σημάδεψαν. Το μενού χωρίζεται σε κατηγορίες με μια long list που ξεκινά από την ενότητα “Garden of England”. Αυτή με τα δροσερά-long κοκτέιλ που έχουν στη βάση τους φρουτώδεις νότες, άλλα συστατικά της φύσης με καταγωγή από την κομητεία του Kent, (μια περιοχή που είναι γνωστή και ως ο Κήπος της Αγγλίας λόγω της αγροτικής επιρροής της και της παράδοσης στην παραγωγή ζυθοβοτάνων και οπωροφόρων) για να καταλήξει στο “Castle Rock”. Κάντε μια απόβαση και εμπιστευτείτε τον bartender, που θα σας εξηγήσει τα πάντα. 

Hovarda

559250-99a4141fe013424193e6db8365ec4d80-mv2-d-2000-1329-s-2.pngΤο Hovarda στο Soho, έχει χαρακτηριστεί ως το «μεσογειακό κρησφύγετο» της Chinatown. Θα βρείτε ρετρό μπουκάλια που σκονίζονται στο σαλόνι του σπιτιού ή σουβενίρ και αποστάγματα που ξεφυτρώνουν σε ντουλάπια από ταξίδια σε νησιά Ελληνικά ή άλλες περιοχές, όπως κάποιο ούζο ή μια ρακή. Όλα τους στην μπάρα του Hovarda παίρνουν ρόλο πρωταγωνιστή. Η φολκλόρ ρετσίνα, το παραδοσιακό ούζο και η δυνατή ρακή παντρεύονται με φρέσκα υλικά και το αποτέλεσμα δικαιώνει. Το μπαρ είναι το τελευταίο «παιδί» της Good Food Society και έχει «κάτι» από Ελλάδα και Τουρκία.28056700-343489482816120-1092302800117653451-n.jpgΟ κάτω του όροφος έχει γίνει talk of the town και είναι ένα εστιατόριο που έχει κάνει στροφή στα φρέσκα θαλασσινά, μαζί με κλασικά κρεατοφαγικά πιάτα, αλλά στον επάνω όροφο έχει στηθεί το εκπληκτικό του μπαρ που θυμίζει κάτι από Breaking Bad ή εργαστήριο μοριακής βιολογίας και είναι ντυμένο με εντυπωσιακούς καθρέπτες. Αν το επισκεφτείτε βράδυ, ρωτήστε για το signature κοκτείλ Hovarda. Είναι ένα μείγμα με γιαούρτι, καστανή ζάχαρη, μέλι και κάρδαμο. Αξίζει όμως λίγος πειραματισμός, αφού φτάσετε ως εδώ. Επομένως ρωτήστε τον bartender για τις ελληνικές και τις τούρκικες εμπνεύσεις, όπως το Meraki Mule, με τη βότκα και το γκρέιπφρουτ, αλλά και πολλές ακόμη που ποντάρουν στη μαστίχα, στο τσίλι που μπλέκει με τη ρακί, στο lime που δένει με το μέλι, το γκρέιπφρουτ και ελαιόλαδο. Έπος!

Artesian 

artesian.jpg


Η νέα ομάδα του hotel bar Artesian-Remy Savage στο Langham Hotel είναι η πρώην ομάδα του Speakeasy Little Red Door στο Παρίσι, που μετέφερε τα shaker της στην μπάρα του Artesian για να "εξετάσει", πώς ένα κλασικό ποτό μπορεί να αλλάξει χρησιμοποιώντας διαφορετικά συστατικά. Και από ότι λένε όσοι έχουν δοκιμάσει τις γεύσεις τους,τα πάνε περίφημα στο κεφάλαιο αναδόμηση. Ένα απλό παράδειγμα; Το Screwdriver που κλασικά φτιάχνεται με βότκα και πορτοκάλι, αντί όμως για βότκα έχουν προσθέσει brandy Kappa Pisco για να προσθέσει ένα στρώμα floral πολυπλοκότητας. Έχει διεκδικήσει και κερδίσει για τέσσερις συνεχόμενες φορές τον τίτλο του καλύτερου μπαρ στον κόσμο και στα ράφια του φιγουράρουν ατελείωτα ρούμια, σαμπάνιες και κρασιά.gabor-artesian-11152-768.jpg

Όσο για το design, είναι classy και ίσως λίγο βαρύ αλλά δεν σε "πνίγει". Έχει τη γοητεία του. Σε επίπεδο κοκτέιλ ένας από τους πρωταγωνιστές είναι το old school Gimlet: σερβίρεται σε τρία ποτήρια μικρού μεγέθους μεγέθους γυαλιού, Plymouth Navy Strength Gin που ρέει ανάμεσα σε μεγάλα κομμάτια πάγου και φρεσκοστιμμένο lime με καταγωγή από τρεις διαφορετικές χώρες (Μεξικό, Ιαπωνία και Ιταλία). Εναλλακτικά, πείτε ναι σε ένα Bees Knees με μέλι κέδρου, που αφήνει μια φρουτώδη ζωηράδα και μια αίσθηση γεύσης κουκουναριού ή σε ένα Espresso Martini. Όλα τους έχουν χαρακτήρα, είναι ιδιαίτερα και θα σας αποζημιώσουν.