fbpixel

Search icon
Search
Αποβάλλετε τη ζήλια από τη ζωή σας με απόλυτα φυσικό τρόπο
PSYCHOLOGY

Αποβάλλετε τη ζήλια από τη ζωή σας με απόλυτα φυσικό τρόπο

Στρέψτε τα συναισθήματά σας προς το δικό σας όφελος


Ίσως κάποιος πολύ κοντινός σας να πήρε αύξηση, ενώ εσείς προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες της καθημερινότητας με ελάχιστα χρήματα. Ίσως πάλι να αισθανθήκατε πως ο σύντροφός σας έχει μια ιδιαίτερα όμορφη συνάδελφο από την οποία νιώθετε πως απειλείστε. Στη ζωή οι περισσότεροι βιώνετε καταστάσεις, οι οποίες σας οδηγούν προς τα συναισθήματα ζήλιας κάνοντας μια καθημερινή «αφαίμαξη» της ενέργειάς σας και μειώνοντας τα αποθέματα υπομονής, που έχετε τόσο με τον εαυτό σας όσο και με τους γύρω σας. Αυτή η πάλη μπορεί πολλές φορές να σας βρει νικητές με το τέλος την ημέρας να κλείνει με τον πιο ήρεμο τρόπο ή αντιθέτως μπορεί να σας βρει ηττημένους με τις ενοχλητικές σκέψεις να διαδέχονται η μια την άλλη. 

Το πρώτο βήμα που οφείλετε να κάνετε εάν θέλετε να ξεπεράσετε την κατάσταση μέσα στην οποία βρίσκεστε είναι να αποδεχθείτε τα συναισθήματά σας και στη συνέχεια με απλά βήματα... να την αποδομήσετε!

Is it finally normal?
zilia sti sxesi

Έχετε πιάσει ποτέ τον εαυτό σας να δικαιολογεί συμπεριφορές που ακόμη κι εσείς οι ίδιοι αντιλαμβάνεστε πως είναι προβληματικές; Η αλήθεια είναι πως αν θέλετε να είστε ειλικρινείς, τότε οφείλετε να παραδεχτείτε πως η ζήλια είναι μια από αυτές. Σύμφωνα με τον Mark B. Borg Jr., PhD συγγραφέα του "Irrelationship and Relationship Sanity": «Βιολογικά και συναισθηματικά ο μηχανισμός επιβίωσης του ανθρώπου απαιτεί την προσκόλληση σε άλλους». Έτσι, η ζήλια μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε ότι διακυβεύεται η προσκόλλησή σας σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, γεγονός που με τη σειρά του σας κάνει να αισθάνεστε μια απειλή.

Περιμένετε από τους πιο κοντινούς σας να σας δίνουν όλα αυτά που ζητάτε χωρίς πολλές φορές αυτό να είναι δεδομένο, έτσι, όταν δεν το κάνουν, ξεκινάνε να προκαλούνται αισθήματα τα οποία αδυνατείτε να ελέγξετε. Μπορεί, λοιπόν, το σενάριο αυτό να είναι αρκετά συνηθισμένο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αβλαβές για την ψυχική σας υγεία. Η ζήλια είναι ικανή να «διαλύσει» τη διάθεσή σας κλέβοντας το επίκεντρο μακριά από πιο σημαντικά προβλήματα της καθημερινότητας. Φυσικά, το χειρότερο κομμάτι είναι πως όταν σας κατακλύσει, μπορεί να βλάψει σοβαρά τις σχέσεις σας.

The healthy solutions

zilia sti sxesi 2

Ίσως να πιστεύετε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τη ζήλια σας είναι απλά να την αγνοήσετε και να προχωρήσετε. Αλλά η προσποίηση των συναισθημάτων σας μπορεί με μαθηματική ακρίβεια να σας οδηγήσει στη συναισθηματική καταστροφή. «Έτσι η ζήλια γίνεται τοξική, ενεργεί με υπερβολικούς τρόπους και μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά καταστροφική», αναφέρει ο Borg.

Ανεξαρτητοποιηθείτε από τα συναισθήματά σας: Αντί να αποκαλέσετε τον εαυτό σας ως ζηλιάρη, μην ξεχνάτε ότι όλο το παιχνίδι παίζεται στο μυαλό σας. Αυτή η σκέψη μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε να εκμηδενίσετε ή να μεγιστοποιήσετε τα συναισθήματά σας -διατηρώντας ένα επίπεδο στο μυαλό σας. «Αυτό καθιστά ευκολότερο να επιλέξετε αν αυτό είναι ένα συναίσθημα, για το οποίο πρέπει να δράσετε ή αν πρέπει να το αφήσετε να φύγει» λέει η ψυχοθεραπεύτρια γάμου, Risa Ganel. 

Ανακαλύψτε την πηγή: Τα συναισθήματά σας προέρχονται είτε από κάτι που έχει γίνει στο παρελθόν είτε από τις δικές σας ανασφάλειες. Η πραγματική απάντηση κρύβει πολλές φορές και τη λύση, αφού μπορεί να σας πει εάν το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με το άτομο που είναι ο αποδέκτης της συμπεριφοράς σας ή εάν είναι κάτι που πρέπει να δουλέψετε εσείς οι ίδιοι εσωτερικά.

zilia-sti-sxesi-3.jpg

Καταγραφή: Το να κρατήσετε ένα στυλό και σε μια λευκή κόλλα χαρτί να γράψετε τα πράγματα που σας επιβαρύνουν είναι μια ξεκάθαρη προτροπή για να καταλήξετε σε συμπεράσματα που σας δυσκολεύουν. Προτού, λοιπόν, αναλάβετε δράση και αποφασίσετε ότι θα αλλάξετε το σημερινό σας state of mind, αφιερώστε λίγο χρόνο σε αυτή τη διαδικασία.

Εξωτερικεύστε τα συναισθήματά σας: Μόλις νιώσετε ήρεμοι και αισθανθείτε πως έχετε πάρει κάποιο χρόνο για να διευκρινίσετε το πώς αισθάνεστε πραγματικά, εξωτερικεύστε όσα σκέφτεστε. Να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς για το τι συμβαίνει μέσα σας και να μη διστάσετε -οποιαδήποτε στιγμή- να ζητήσετε βοήθεια. Οι άνθρωποι που έχετε γύρω σας, εάν πραγματικά αξίζουν να βρίσκονται εκεί, δε θα σας κατακρίνουν, αντιθέτως θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη σχέση σας. 

Don'ts

zilia-antimetopisi.jpg
Αποβάλλετε κάθε τοξική σκέψη

Αντισταθείτε στην επιθυμία να δικαιολογήσετε τον εαυτό σας, ακόμα και όταν αισθάνεστε ότι η ζήλια σας είναι απολύτως δικαιολογημένη. Κατηγορώντας τους ανθρώπους που σας περιβάλλουν για αυτά που νιώθετε είναι βέβαιο πως θα συνεχίσετε να ενισχύετε την κατάσταση. Εάν θέλετε να είστε κύριοι των συναισθημάτων σας, τότε θα πρέπει να είστε και υπεύθυνοι για αυτά!

Φυσικά, όταν πρόκειται για ερωτική ζήλια, τότε το μόνο σίγουρο είναι πως το να βάζετε τον σύντροφό σας σε μια θέση, στην οποία θα πρέπει να δικαιολογείται συνεχώς, τότε το αποτέλεσμα θα είναι καταστρεπτικό. Εάν έχετε αμφιβολίες για αυτόν που έχετε δίπλα σας, τότε το να παραμένετε μαζί μάλλον δεν είναι η λύση στο πρόβλημα. Αναλογιστείτε τα υπέρ και τα κατά και προσπαθήστε να οδηγήσετε τον εαυτό σας σε μια κατάσταση στην οποία θα είστε ψυχικά ισορροπημένοι. Άλλωστε, αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος προς την ευτυχία.