fbpixel

Search icon
Search
Αντιμετωπίζετε συνεχόμενες κολπίτιδες; Βρήκαμε τις πιο κοινές αιτίες
HEALTH

Αντιμετωπίζετε συνεχόμενες κολπίτιδες; Βρήκαμε τις πιο κοινές αιτίες

Δείτε όλους τους λόγους


Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), τρεις στις τέσσερις γυναίκες θα έχουν περισσότερες από δύο μυκητιασικές κολπικές μολύνσεις στη ζωή τους, καθιστώντας τες τη δεύτερη πιο κοινή κολπική λοίμωξη στις ΗΠΑ με τη βακτηριακή να είναι η συχνότερη. Τι κάνει όμως μια λοίμωξη από μύκητες χρόνια; Εάν αντιμετωπίζετε περισσότερες από τέσσερις λοιμώξεις σε ένα χρόνο τότε αυτό θεωρείται μια χρόνια κατάσταση. Για αυτό οφείλονται οι διαταραχές του κολπικού μικροβιώματος. Ο κόλπος μας είναι γεμάτος με δισεκατομμύρια οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων και ζυμομυκήτων γνωστών ως μικροβίωμα. Ένα υγιές μικροβίωμα αποτελείται κυρίως από έναν οργανισμό που ονομάζεται Lactobacillus και όταν τα επίπεδα του Lactobacillus είναι χαμηλά, άλλα βακτήρια και ζύμες μπορούν να αναπτυχθούν, οδηγώντας σε λοιμώξεις.

0-woman-in-white-dress-shirt-lying-on-bed-4153188.jpg

Τα τυπικά συμπτώματα της λοίμωξης είναι μια παχύτερη, λευκή ή άοσμη κολπική έκκριση, κολπικός κνησμός, φαγούρα του αιδοίου και πρήξιμο του κόλπου και του αιδοίου. Αυτά οδηγούν και σε κάψιμο ή πόνο με το σεξ. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Παρόλα αυτά υπάρχουν ροποποιήσεις στον τρόπο ζωής που μπορούν να σας βοηθήσουν να εξισορροπήσετε το κολπικό σας μικροβίωμα.

Σεξουαλική επαφή 

Το σεξ είναι η πιο κοινή αιτία λοιμώξεων από μύκητες. Τα λιπαντικά στοιχεία που παράγονται από το σώμα ή από χρήση λιπαντικών που μπορείτε να αγοράσετε αλλάζουν τον κολπικό μικροβίωμα. Έτσι, όταν τα επίπεδα Lactobacillus είναι χαμηλά, άλλα βακτήρια και ζύμες μπορούν να αναπτυχθούν, οδηγώντας σε λοιμώξεις. Εκτός από τη λίπανση, τα προφυλακτικά και το σπέρμα μπορούν να καταστρέψουν τα καλά βακτήρια του κόλπου και να επιτρέψουν στα χαμηλότερα επίπεδα γαλακτοβακίλλων και στα κακά βακτήρια ή ζύμες να αναπτυχθούν. 

Υπερανάπτυξη Candida

Όλοι οι ειδικοί μας συμφωνούν ότι η υπερανάπτυξη της candida είναι ο κύριος ένοχος των μολύνσεων από μύκητες. Αυτό συμβαίνει όταν η ισορροπία των φιλικών βακτηρίων και των εχθρικών βακτηρίων στο σώμα μας ανατρέπεται. Η Candida, σύμφωνα με έρευνες, "ανθίζει" όταν υπάρχει ανισορροπία στο κολπικό μικροβίωμα. Για αυτό το λόγο κάποια σκευάσματα που διατηρούν συντηρητικά τους σωστούς πληθυσμούς σε φυσιολογικά επίπεδα και έχουν ως στόχο την υγιή κολπική χλωρίδα και το pH είναι καλό να χρησιμοποιούνται.

woman-skin-skincare-face-beauty-towel-1296x728-header-1296x728.jpg

Εμμηνόρροια

Όπως και το σεξ, η εμμηνόρροια μπορεί επίσης να διαταράξει το κολπικό μικροβίωμα. Το φυσιολογικό μας εμμηνορροϊκό αίμα μπορεί να αλλάξει την ισορροπία του pH και να επηρεάσει τα επίπεδα του γαλακτοβάκιλλου. Ως εκ τούτου, ορισμένες γυναίκες διαπιστώνουν ότι έχουν μολύνσεις από ζύμες συχνότερα κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Σκεφτείτε να πάρετε ένα βάμμα για να βοηθήσετε το σώμα να επαναρυθμιστεί και να ισορροπήσει κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως εάν αντιμετωπίζετε χρόνιες μολύνσεις μυκήτων με την περίοδο σας, καθώς αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως προληπτικό μέτρο.

Κολπική υγιεινή

Ο υπερκαθαρισμός του κόλπου είναι συχνά ένοχος μολύνσεων από μήκητες. Ο κόλπος μας αυτοκαθαρίζεται και θα πρέπει να πλένεται μόνο με χλιαρό νερό ή με ένα πολύ ήπιο σαπούνι. Έτσι, είναι σημαντικό να αποφύγετε αρωματικά μαντηλάκια ή ισχυρά σαπούνια γιατί μειώνουν τα επίπεδα των γαλακτοβακίλλων. Επίσης, η συχνή αλλαγή των εσωρούχων είναι ένα καλό μέσο αποτροπής.

woman-bed-7VcIk.jpg

Αντιβιωτικά

Τα αντιβιοτικά αλλάζουν αρνητικά το μικροβίωμα στον κολπικό και πεπτικό σωλήνα των γυναικών, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην πιθανότητα μόλυνσης από μήκητα. Σε πολλές γυναίκες μπορεί να χορηγηθούν αντιβιοτικά από το στόμα για τη θεραπεία μιας λοίμωξης της ουροδόχου κύστης ή λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος και οι ουσίες αυτές να καταστρέψουν πέρα από τους επιθυμητούς οργανισμούς, και το καλό μικροβίωμα του κόλπου, οδηγώντας σε κίνδυνο μόλυνσης από ζυμομύκητες που προκαλείται από τη θεραπεία της ουρολοίμωξης.

Υπερβολική ζάχαρη

Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης ενός ισορροπημένου μικροβιώματος του εντέρου. Πράγματι, ένα πιο υγιές μικροβίωμα υποστηρίζει ένα υγιέστερο κολπικό μικροβίωμα. Να γιατί. Όταν τρώτε ζαχαρούχα τρόφιμα, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι σταθερά αυξημένα. Όπως είναι γνωστό η γλυκόζη είναι τροφή για τη ζύμες χωρία αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να απέχετε εντελώς από τη ζάχαρη. Οι περισσότερες γυναίκες είναι σε θέση να διατηρήσουν τα φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης αλλά η υπερβολική κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να αυξήσει αυτά τα επίπεδα και να επιτρέψει την ανάπτυξη των μυκήτων. Για όσες, λοιπόν, είστε επιρρεπείς σε μολύνσεις συνιστά μια δίαιτα κατά της καντιντίασης.