fbpixel

Search icon
Search
Αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά έναν τοξικό συνάδελφο
PSYCHOLOGY

Αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά έναν τοξικό συνάδελφο

Είναι σημαντικό να εξισορροπήσετε την καθημερινότητα σας


Εάν ανήκετε ανάμεσα στους ανθρώπους που απολαμβάνουν τη δουλειά τους, γνωρίζετε πως το να εργάζεστε καθημερινά θα πρέπει να είναι μια εκπληκτική και εμπλουτιστική εμπειρία που όχι μόνο προσθέτει στη ζωή σας οικονομικά, αλλά λειτουργεί θετικά στη συναισθηματική ευημερία και την αυτοπεποίθησή σας. Υπάρχουν όμως ορισμένες χρονικές περίοδοι που προκαλούν λίγο άγχος στη δουλειά, είτε πρόκειται για μια προθεσμία είτε για μια κακή επικοινωνία με έναν συνεργάτη. Δυστυχώς, μερικές φορές αυτά τα εργασιακά άγχη έρχονται μέσω ενός τοξικού συναδέλφου. Ένας τοξικός συνάδελφος μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει εξαντλητικά για την ενέργειά σας και να χαμηλώσει το ηθικό σας, αλλά υπάρχουν μερικοί τρόποι για να το αντιμετωπίσετε και για να δείτε τον εαυτό σας σε καταστάσεις που συναντάτε.

woman-wellness.jpg

1. Προσπαθήστε να μην εμπλακείτε στις ιδέες τους

Μπορεί να φαίνεται το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να ακούτε κάποιον να λέει κάτι αρνητικό στο χώρο εργασίας και εσείς να γυρνάτε από την άλλη και να επιστρέφετε πίσω στη δουλειά, αλλά μερικές φορές είναι πραγματικά δύσκολο. Μπορεί να υπάρχουν κάποια παράπονα στο χώρο εργασίας που βιώνετε εσείς, αλλά όταν ένας τοξικός συνεργάτης έρχεται κοντά σας με ορισμένες πληροφορίες ή επαναλαμβανόμενες αρνητικές συμπεριφορές, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να μην ασχοληθείτε, καθώς αυτό θα βοηθήσει στην καθιέρωση ενός ορίου που πρέπει να μάθουν να μην περνούν.

2. Προσπαθήστε να μην αφήσετε την τοξικότητα τους να επηρεάσει τη δική σας εργασία

Η δουλειά σας είναι δική σας ευθύνη και εσείς είστε στο χώρο εργασίας για να κάνετε αυτά τα οποία οφείλετε. Υπάρχει ένα παλιό ρητό που αναφέρει πως όσο εργάζεστε θα πρέπει να κρατάτε το κεφάλι χαμηλά και να μένετε στη δική σας "λωρίδα" χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα σας καταπιέζουν. Αυτό αναφέρεται περισσότερο στις μικρές ρωγμές αρνητικότητας που δημιουργούνται όταν βρίσκεστε κοντά σε έναν τοξικό συνεργάτη και όταν η συμπεριφορά του, μπορεί πραγματικά να αρχίσει να επηρεάζει την απόδοση σας. Εστιάστε στην παραγωγικότητα και αφήστε όλα τα υπόλοιπα εκτός του πλαισίου σας.

woman-face-makeup.jpg

3. Κάντε μια ειλικρινή συζήτηση μαζί τους

Αυτή η συμβουλή μπορεί να φαίνεται ως η λιγότερο επιθυμητή ενέργεια επειδή μπορεί να σας φέρει σε ευάλωτη θέση, αλλά τις περισσότερες φορές σε καταστάσεις όπως αυτή, αν δεν προσπαθήσετε τουλάχιστον να κάνετε μια συνομιλία, είστε σχεδόν σίγουροι ότι τίποτα θα αλλάξει. Επίσης, αν συνεχίσετε τη συζήτηση για τον αντίκτυπο που έχει η τοξική συμπεριφορά σε εσάς και στη δουλειά σας, τότε υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να πάρουν το χρόνο τους, να κάνουν πίσω και να το αναγνωρίσουν μερικά flows, αντί να γίνουν εχθρικοί επειδή αισθάνονται πως πρέπει να αμυνθούν. 

4. Αναζητήστε παραγωγικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης

Εάν περνάτε μια δύσκολη φάση στη δουλειά, ειδικά όσον αφορά την αντιμετώπιση ενός τοξικού συναδέλφου, πρέπει να φροντίσετε περισσότερο τον εαυτό σας και να εφαρμόσετε κάποιους πολύ απαραίτητους μηχανισμούς αντιμετώπισης. Προσπαθήστε να διασφαλίσετε ότι έρχεστε στη δουλειά τις περισσότερες ημέρες μετά από έναν καλό ύπνο. Περάσετε λίγο περισσότερο χρόνο στο γυμναστήριο ή στο mat της γιόγκα. Και όταν είστε στη δουλειά, επιλέξτε να γυρίσετε με τα πόδια στο σπίτι ή κάντε κάποια μικρά διαλείμματα για διαλογισμό, ώστε να διασφαλίσετε ότι δεν θα σας "καταπιεί" εντελώς από ένα πιθανό τοξικό περιβάλλον. Μην ξεχνάτε πως όλα ξεκινάνε από μέσα μας και πάλι καταλήγουν εκεί.

glasses-woman-hair-37Ddb.jpg

5. Εάν είναι απαραίτητο, μιλήστε ιδιωτικά με τον προϊστάμενό σας ή τον εκπρόσωπο HR

Δυστυχώς, μερικές φορές τα πράγματα κλιμακώνονται σε ένα σημείο όπου αισθάνεστε απόλυτο στρες στο εργασιακό σας περιβάλλον λόγω ενός τοξικού συναδέλφου που δεν μπορείτε να κάνετε σωστά τη δουλειά σας. Μερικές φορές, η τοξικότητα φτάνει ακόμη και σε σημείο πιθανής παρενόχλησης ή εκφοβισμού. Εάν έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο και αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να χειριστείτε την κατάσταση μόνοι σας, δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να απευθυνθείτε στον διευθυντή, το αφεντικό ή ακόμα και τους ανθρώπινους του HR. Σε τέτοιες καταστάσεις, πρέπει να έχουν επίγνωση του τι συμβαίνει για το καλό της εταιρείας και των εργαζομένων τους.