fbpixel

Search icon
Search
Αngelina Jolie: Όταν σβήνουν τα φώτα γίνεται η φωνή των γυναικών που παραμένουν στο σκοτάδι
PEOPLE & MOMENTS

Αngelina Jolie: Όταν σβήνουν τα φώτα γίνεται η φωνή των γυναικών που παραμένουν στο σκοτάδι

Η Αμερικανίδα δεν παρακολουθεί απλά τις εξελίξεις. Πρωτοστατεί και στέλνει τα δικά της μηνύματα για το Afghanistan


H κατάσταση στο Afghanistan, που βρίσκεται πλέον υπό την κυριαρχία των Taliban απασχολεί την κοινή γνώμη το τελευταίο διάστημα, που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις. Οι μαρτυρίες των γυναικών σοκάρουν, ενώ ήδη αρκετά video, που αποτυπώνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την αγριότητά τους, έχουν δει το φως της δημοσιότητας κι η αλήθεια ήρθε στην επιφάνεια. Παρά των προσπάθειά τους να δημιουργήσουν μία διαφορετική πραγματικότητα, ο κόσμος γνωρίζει ποιο είναι το αληθινό πρόσωπο των Taliban. 

H Angelina Jolie έχει δείξει σε πολλές στιγμές της ζωής της, πως δεν είναι απλά μία πετυχημένη ηθοπoιός του Hollywood. Είναι εδώ και χρόνια, πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κι έχει δώσει σημαντικές μάχες, υπερασπιζόμενη πάντα τους πιο αδύναμους. Βλέποντας την κατάκτηση στο Afghanistan, δε θα μπορούσε λοιπόν να μείνει αμέτοχη. Γίνεται η φωνή των γυναικών που αναγκάζονται να σωπάσουν και παίρνει θέση ακόμη κι απέναντι στις ΗΠΑ, ασκώντας έντονη κριτική για την στάση τους. Μία σπουδαία γυναίκα, που αποτελεί πρότυπο για πολλές άλλες...

Σπουδαία ηθοποιός, ακόμη ποιος σπουδαίος άνθρωπος!

Η δύναμη των social media

Σε εποχές σαν αυτές που ζούμε, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αποκτήσουν μεγαλύτερη δύναμη, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά. Ο κόσμος στο Afghanistan δεν μπορεί να μιλήσει για όλα όσα βιώνει, αλλά όποιος γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει, πρέπει κι οφείλει να περιγράψει την πραγματικότητα, γιατί αυτός ο λαός δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη του. Η Jolie είναι από τις ελάχιστες celebrities που είχε επιλέξει συνειδητά το προηγούμενο διάστημα να μείνει μακριά από τα social media, ωστόσο τώρα κάνει τη δική της είσοδο στην πλατφόρμα του instagram και μέσα σε τρεις μόλις ημέρες μετράει 7.5 εκατομμύρια followers. Κι αυτό φυσικά, δεν έγινε τυχαία... Στο πρώτο της post μοιράστηκε ένα χειρόγραφο γράμμα που έλαβε από ένα κορίτσι από το Afghanistan, στέλνοντας το δικό της μήνυμα, για τις εφιαλτικές στιγμές που περνάει η χώρα

239658312-1207064886427005-3916160073091316842-n.jpg
Image source: @angelinajolie

«Αυτή τη στιγμή, οι άνθρωποι του Afghanistan χάνουν την ικανότητά τους να επικοινωνούν στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και να εκφράζονται ελεύθερα. Ήρθα λοιπόν στο Instagram για να μοιραστώ τις ιστορίες τους και τις φωνές όλων όσων σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται για τα βασικά τους ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρει η Jolie και συνεχίζει: «Είναι αρρωστημένο να βλέπουμε τους Αφγανούς να εκτοπίζονται και πάλι από τον φόβο και την αβεβαιότητα που έχει κυριεύσει τη χώρα τους». Μάλιστα, δεν αποφεύγει να σταθεί απέναντι στις ΗΠΑ, σχολιάζοντας την στάση τους, παρά τα όσα έχουν γίνει τα τελευταία 20 χρόνια στην περιοχή, αναφέροντας: « Το να ξοδέψεις τόσο πολύ χρόνο και χρήμα, να χύσεις αίμα και να χάσεις ζωές μόνο για να φτάσεις σε αυτό, είναι κάτι που δεν μπορεί εύκολα να κατανοήσει κανείς».

Το άλλο πρόσωπο της Jolie

Όταν σβήνει η λάμψη από τα φώτα κι επιστρέφει στην πραγματική της ζωή, η Αμερικανίδα ηθοποιός δείχνει να "αγριεύει". Έχει περάσει κι η ίδια πολλά στη ζωή της, έχει ξεπεράσει μία σειρά από εμπόδια, πάλεψε με τους δικούς της δαίμονες και βγήκε νικήτρια. Τα τελευταία χρόνια, όταν δεν ασχολείται με τα παιδιά της, αφιερώνει τον χρόνο της σε ανθρώπους που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Επισκέπτεται συχνά περιοχές του πλανήτη που μαστίζονται από κρίσεις και πολέμους, βρίσκεται δίπλα τους και βοηθά με κάθε μέσο. Τέτοιο χαρακτήρα είχε και το ταξίδι της στην Ελλάδα το 2016, όταν επισκέφθηκε hot spots στη χώρα και συνομίλησε με ανθρώπους από τη Συρία που βρέθηκαν στη χώρα μας. 

239347063-599431767772999-7640139980636378593-n.jpg
Image source: @angelinajolie

«Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια αντί για διπλωματικές λύσεις», αυτά ήταν τα λόγια της, όταν βρέθηκε στο Λίβανο, σε ένα από τα πολλά ταξίδια της εκεί. Μάλιστα, στάθηκε για μία ακόμη φορά και στην στάση των κυβερνήσεων, σημειώνοντας πως θα πρέπει να αναλύσουν την κατάσταση και να κατανοήσουν με ακρίβεια το τι μπορεί να κάνει η χώρα τους, πόσους πρόσφυγες μπορεί να βοηθήσει και με ποιον τρόπο. Ήταν και είναι πάντα εκεί. Σε δύσκολες καταστάσεις, σε ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες που οι περισσότεροι δε φαντάζονται καν. Αυτή όμως επιμένει. Δεν αφήνει τους ανθρώπους στην τύχη τους κι επιλέγει τον δύσκολο δρόμο.

Η Αφρική στο σύνολό της αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα εδώ και δεκαετίες, αλλά για τον περισσότερο κόσμο αυτό δε φαίνεται να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Για την Jolie ωστόσο τα πράγματα είναι διαφορετικά... Έχει μιλήσει πολλές φορές ανοικτά για την κατάσταση εκεί και συνεχίζει να δίνει τον αγώνα της, χωρίς να έχει συμμάχους στο πλευρό της. Το 2011 ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει τη βοήθειά της προς το Κέρας της Αφρικής, μια περιοχή που για μήνες μαστιζόταν από ξηρασία και λιμό. «Περίπου 750.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες στο Κέρας της Αφρικής», ήταν μεταξύ άλλων τα λόγια της, απευθύνοντας έκκληση προς πάσα κατεύθυνση. 

Η σχέση της με τα παιδιά

Πέρασε μία αρκετά δύσκολη παιδική ηλικία κι ειδικά η σχέση με τον πατέρα της, πέρασε από πολλά στάδια. Ίσως γι' αυτό έχει μία ιδιαίτερη σχέση με τα παιδιά. Το 2002 υιοθέτησε τον Maddox Chivan, ένα παιδί που γεννήθηκε στην Cambodia, ενώ τρία χρόνια μετά, το ίδιο συνέβη και με την Zahara Marley, που γεννήθηκε στην Ethiopia. Το 2006, γεννήθηκε η Shiloh, καρπός του έρωτά της με τον Brad Pitt κι ένα χρόνο αργότερα, ακολούθησε άλλη μία υιοθεσία. Στην οικογένεια προστέθηκε κι ο Pax Thien, που γεννήθηκε στο Vietnam, με τον ζευγός Pitt-Jolie να αποκτά άλλα δύο παιδιά, τον Knox Leon και τη Shiloh. Ήθελε να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τις μικρές ψυχές που γεννήθηκαν σε πολύ δύσκολες καταστάσεις, έχοντας δει από κοντά τις συνθήκες διαβίωσης σε αυτές τις χώρες. Ακόμη και τώρα, σε όποια χώρα κι αν βρίσκεται, θα τη συναντήσει κανείς δίπλα σε μικρά παιδιά. Θα τους μιλάει, θα τα ακούει και θα μοιράζεται μαζί τους στιγμές που έχουν τη δική τους σημασία. Αυτή είναι η Angelina Jolie. 

kidsbradgel.jpg


Το Afghanistan περνάει φρικιαστικές στιγμές και δοκιμάζεται το τελευταίο διάστημα. Ενδεχομένως, αν δεν υπάρξει κινητοποίηση από συγκεκριμένες πλευρές να έρθουν ακόμη πιο δύσκολες ημέρες, η Jolie ωστόσο δεν το βάζει κάτω. Έχει παλέψει πολλές φορές στο παρελθόν για τα δικαιώματα των γυναικών και το κάνει και τώρα. Στέκεται στο πλευρό τους και θέλει να αποτελέσει τη δική τους φωνή. Ίσως να μην μπορεί να καταφέρει κάτι. Μπορεί να είναι κι αυτή αδύναμη, αλλά προσπαθεί. Απευθύνει έκκληση και δεν παρακολουθεί απλά τις εξελίξεις. Οι Taliban δεν την τρομάζουν και στέλνει το δικό της μήνυμα ελπίδας, όπως έκανε πάντα...