fbpixel

Search icon
Search
Angelina Jolie: Γίνεται η φωνή όλων των παιδιών μέσα από το νέο της βιβλίο
PEOPLE & MOMENTS

Angelina Jolie: Γίνεται η φωνή όλων των παιδιών μέσα από το νέο της βιβλίο

Η πασίγνωστη ηθοποιός κάνει και πάλι ένα βήμα μπροστά και παρακινεί τη νέα γενιά να μιλήσει


Δεν είναι μία γυναίκα σαν όλες τις άλλες. Είναι ένα ανήσυχο πνεύμα, μία περίπλοκη και πολυδιάστατη προσωπικότητα -όπως έχει παραδεχθεί η ίδια- που δεν εφησυχάζει ποτέ. Η Αngelina Jolie είναι μία πραγματική μαχήτρια, που έχει περάσει πολλά και διαφορετικά στάδια στη ζωή της. Αποτελεί πρότυπο για πολλές γυναίκες σε όλο τον πλανήτη και πολλές φορές, όπως πρόσφατα με αφορμή της εξελίξεις στο Afghanistan, βγαίνει μπροστά και τοποθετείται χωρίς δισταγμό ή φόβο. Δεν σχολιάζει απλά όσα συμβαίνουν, δεν παρατηρεί. Κινητοποιείται και προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει όσους περισσότερους μπορεί μέσα από τα λόγια και τις πράξεις της. 

Έχει βρεθεί σε μερικά από τα πιο προβληματικά σημεία του κόσμου, έχει γνωρίσει από κοντά την πραγματική πείνα, τις κακουχίες. Έχει παραδεχτεί ότι τα προσωπικά της βιώματα την έχουν σημαδέψει κι ίσως γι' αυτό δεν είναι τυχαία η μεγάλη αγάπη της για τα παιδιά. Μέσα από το βιβλίο της -που μόλις κυκλοφόρησε- με τίτλο «Know Your Rights and Claim Them: A Guide for Youth», η Jolie εστιάζει στην εκπαίδευση της νεότερης γενιάς, προκειμένου να γνωρίζει τα δικαιώματά της και να μην αφήνει κανέναν να τα παραβιάζει. Ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι...

Το απόλυτο role model για κάθε γυναίκα!

Τα δύσκολα πρώτα χρόνια

1-0MV46.jpg

Γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου του 1975 κι έχει ρίζες από τη Γερμανία, την Σλοβακία και την Ολλανδία. Τα παιδικά της χρόνια δεν μπορούν σίγουρα να χαρακτηριστούν ανέμελα. Πέρασε δύσκολα, αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, ακόμη και μέσα στην οικογένειά της -η σχέση της με τον πατέρα της δεν ήταν καθόλου καλή- κι άγγιξε τον πάτο. Όμως, σηκώθηκε όχι μία, αλλά πολλές φορές. Στην εφηβεία της υπέστη κατάθλιψη, καθώς οι συμμαθητές της την κορόιδευαν επειδή ήταν πολύ αδύνατη και φορούσε γυαλιά και σιδεράκια. Υπέστη ακραίο booling για χρόνια κι η ψυχολογία της επιβαρύνθηκε σημαντικά. Μετά την ενηλικίωσή της αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα με τα ναρκωτικά. Κοκαΐνη, έκσταση, LSD, ηρωίνη. Ήταν όλα κομμάτι της ζωής της.

Τον Ιούλιο του 2022 έφτασε στο σημείο να υποβάλλει αίτηση προκειμένου να αφαιρεθεί από την ταυτότητά της το επίθετο του Jon Voight, που είναι ο βιολογικός της πατέρας, καθώς οι σχέσεις τους ήταν κάκιστες. Ο γνωστός ηθοποιός εγκατέλειψε την Marcheline Bertrand και τα δύο τους παιδιά, με τη δικαιολογία ότι δεν ήταν έτοιμος να κάνει οικογένεια, με την μητέρα της να τη μεγαλώνει μόνη της, όπως και τον αδερφό της, James Haven. «Δεν χρησιμοποιώ το Voight ως επίθετο γιατί δε νιώθω δεμένη με τον πατέρα μου», έχει δηλώσει η Jolie σε μία από τις συνεντεύξεις της, θέλοντας να εξηγήσει αυτή την κίνησή της. Δε δίστασε ποτέ να μιλήσει δημόσια για όσα της συνέβαιναν. Είναι ένας άνθρωπος αληθινός, που πάλεψε με τους δαίμονές του και σταδιακά κατάφερε να λάμψει. «Είχε περάσει από το μυαλό μου να προσλάβω κάποιον για να με σκοτώσει». Λόγια που σοκάρουν, αλλά είναι κι άκρως αληθινά. Αυτή είναι η Angelina Jolie. Πέρασε πολλά, έγινε σκληρή. Πιστεύει πως όλοι οι άνθρωποι κρύβουν μέσα τους τεράστια δύναμη, αρκεί να το καταλάβουν κι αυτό είναι που θέλει να πει σε όλα τα νέα παιδιά μέσα από το νέο της βιβλίο. 

Η σχέση της με τα παιδιά

jolie-kids.jpg

Η ίδια σαν παιδί πέρασε δύσκολα. Ίσως αυτός είναι ένας λόγος που έχει τόσο μεγάλο δέσιμο με τη νέα γενιά. Έχει κάνει αμέτρητα ταξίδια στην Αφρική, αλλά και σε πολλά άλλα μέρη του πλανήτη. Φροντίζει εκατοντάδες οικογένειες μέσα από το ρόλο της ως πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και παλεύει μέχρι και σήμερα για να βοηθήσει ακόμη περισσότερες. Κάθε χαμόγελο, γι' αυτήν μοιάζει με μία μικρή νίκη. Δεν είναι τυχαίο ότι δημιούργησε μία μεγάλη οικογένεια. Το 2002 υιοθέτησε τον Maddox Chivan, ένα παιδί που γεννήθηκε στην Cambodia, ενώ τρία χρόνια μετά, το ίδιο συνέβη και με την Zahara Marley, που γεννήθηκε στην Ethiopia. Το 2006, γεννήθηκε η Shiloh, καρπός του έρωτά της με τον Brad Pitt κι ένα χρόνο αργότερα, ακολούθησε άλλη μία υιοθεσία. Στην οικογένεια προστέθηκε κι ο Pax Thien, που γεννήθηκε στο Vietnam, με το ζεύγος Pitt-Jolie να αποκτά άλλα δύο παιδιά, τον Knox Leon και τη Shiloh.

278983.jpg

Λατρεύει το κάθε ένα από αυτά ξεχωριστά κι η αλήθεια είναι πως μερικές φορές είναι αρκετά αυστηρή με τον εαυτό της. Έχει εξομολογηθεί πως αισθάνεται ότι οι επαγγελματικές της υποχρεώσεις δεν της επιτρέπουν να φροντίσει όπως θα ήθελε την οικογένειά της. Έστω κι έτσι όμως -όπως λέει- προσπαθεί να είναι πάντα παρούσα: «Ποτέ δεν ήμουν πολύ καλή στο να κάθομαι ακίνητη. Παρόλο που ήθελα να κάνω πολλά παιδιά και να γίνω μαμά, πάντα με φανταζόμουν να ταξιδεύω κάπου στη μέση της ζούγκλας. Δεν το φανταζόμουν να συμβαίνει πραγματικά, με την παραδοσιακή έννοια. Αισθάνομαι ότι μου λείπουν όλες οι δεξιότητες για να είμαι μία παραδοσιακή μαμά στο σπίτι. Τα καταφέρνω, ωστόσο, γιατί τα παιδιά είναι αρκετά ανθεκτικά και με βοηθούν, αλλά δεν είμαι καθόλου καλή». Τα παιδιά της είναι το στήριγμά της. Την ακολουθούν σε κάθε της βήμα και θαυμάζουν τη μητέρα τους. Μεγαλώνοντας, δεν πήρε την αγάπη που περίμενε από τον πατέρα της. Αυτή όμως δεν κάνει τα ίδια λάθη.

Το βιβλίο και το ξεχωριστό μήνυμα

Η νέα γενιά μεγαλώνει σε δύσκολες συνθήκες, σε μία κοινωνία πολύ πιο άγρια, μέσα σε ένα περιβάλλον αρκετά τοξικό. Δεν έχει μάθει να αντιδρά, υπομένει και συνεχίζει. Η Jolie μέσα από το βιβλίο της που κυκλοφόρησε μόλις προσπαθεί να παρακινήσει όλα αυτά τα παιδιά να μιλήσουν. Στο βιβλίο της, θίγει θέματα που αφορούν την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, αλλά και τις φυλετικές διακρίσεις. Το «Know Your Rights and Claim Them: A Guide for Youth» είναι προϊόν συνεργασίας της ηθοποιού με την Διεθνή Αμνηστία και τη δικηγόρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Geraldine Van Bueren. «Όταν τα παιδιά κι οι νέοι άνθρωποι έχουν τη γνώση και τη δύναμη να μιλήσουν, μπορούν να αλλάξουν τις ζωές τόσο των νέων όσο και των ενηλίκων, βοηθώντας στο να υπάρξει ισότητα στην κοινωνία», εξηγεί κι αυτό είναι ακριβώς που θέλει να πει μέσα από αυτή την έκδοση.


Στην παρουσίαση του βιβλίου της εμφανίστηκε πιο ήρεμη και λαμπερή από ποτέ. Ήταν μία στιγμή που την περίμενε, γνωρίζοντας τη σημασία αυτού του βήματος. Χρειάστηκε πολλή δουλειά για να φτάσει στο «σήμερα», αλλά τα κατάφερε! «Με εμπνέουν οι νέοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή παλεύοντας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από το να προστατεύουν το περιβάλλον μέχρι να παλεύουν κατά της ανισότητας, παίρνουν τη θέση των ενηλίκων που έπρεπε να κάνουν αυτή τη δουλειά, αλλά απέτυχαν. Στα κέντρα φιλοξενίας και σε διάφορα σημεία του κόσμου, τα παιδιά κουβαλάνε το βάρος των συνεπειών αυτών των κακών αποφάσεων», συμπληρώνει. 

Οραματίζεται έναν κόσμο που όλοι ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής, χρώματος θα μπορούν να μιλήσουν. Θα έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και δε θα αισθάνονται φόβο και μάχεται για αυτό, όπως έχει μάθει να κάνει από μικρή...