fbpixel

Search icon
Search
Αναλύουμε τα πιο δημοφιλή TikTok trends: Εat or pass?
TASTE

Αναλύουμε τα πιο δημοφιλή TikTok trends: Εat or pass?

Μάθετε αν αξίζει να τα εντάξετε στη διατροφή σας!


Τα social media είναι πιθανώς η βασικότερη πηγή έμπνευσης σε πολλούς τομείς, όπως και στο φαγητό και την ευεξία. Κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί viral συνταγές, είτε επειδή είναι νόστιμες αλλά και εύκολες στην παρασκευή τους είτε επειδή υπόσχονται κάποια οφέλη υγείας (ή και τα δύο).

Βρείτε παρακάτω την ανάλυση τεσσάρων δημοφιλών συνταγών του tik tok! Είναι πραγματικά υγιεινές; Αξίζει να μπουν στην εβδομαδιαία σας διατροφή;

Baked feta pasta

baked-pasta-shutterstock-1920474098.jpg

Πιθανώς από τα πιο δημοφιλή και επάξια viral food trends αφού δίνει λίγο χώρο για λάθη και είναι πεντανόστιμο.

Οδηγίες: Η συνταγή είναι απλή· σε ένα πυρίμαχο σκεύος τοποθετούμε τοματίνια, ένα κομμάτι τυρί φέτα, ελαιόλαδο και προαιρετικά σκόρδο και μπούκοβο. Το αφήνουμε στο φούρνο έως τα τοματίνια να μαλακώσουν, το βγάζουμε με προσοχή, προσθέτουμε το βρασμένο ζυμαρικό της επιλογής μας και ανακατεύουμε!

Eat or pass?

Το συγκεκριμένο πιάτο είναι μία εξαιρετική επιλογή για πολλούς λόγους. Αρχικά εκτός από εύκολο, αποτελείται από υλικά που βρίσκονται εύκολα σε κάθε νοικοκυριό (αντί για τοματίνια βάλτε κομμάτια ντομάτας). Διατροφικά θεωρείται ένα πλήρες γεύμα αφού περιέχει μία πηγή πρωτεΐνης (τυρί), υδατάνθρακα (ζυμαρικό), λαχανικών (τοματίνια) και καλών λιπαρών (ελαιόλαδο). Επιλέξτε ζυμαρικά ολικής ή οσπρίων για να αναβαθμίσετε την κλασική συνταγή και κατσικίσιο τυρί που είναι πιο εύπεπτο και χαμηλότερο σε κορεσμένα λιπαρά. Πειραματιστείτε προσθέτοντας επιπλέον λαχανικά με τα τοματίνια, όπως φέτες από κολοκυθάκια, μελιτζάνες, μανιτάρια κ.ά.

Internal shower

chia-water-shutterstock-722271157.jpg

Σχετικά πρόσφατο trend, προωθήθηκε ως ρόφημα για τη μείωση της δυσκοιλιότητας.

Παρασκευή: Φτιάχνεται ανακατεύοντας 1-2 κουτάλια σούπας σπόρους chia σε ένα ποτήρι νερό και αφήνοντας τους να φουσκώσουν ώστε να δημιουργηθεί ένα είδος ζελέ.

Eat or pass?

Οι σπόροι chia αποτελούν μία εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών αλλά και φυτικών ινών, συγκεκριμένα περίπου 4-5 γραμμάρια ανά κουταλιά σούπας. Η ζελατινοποίηση που δημιουργείται όταν τους αφήνουμε σε υγρό στοιχείο βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού σωλήνα, τη μείωση της δυσκοιλιότητας και τη βελτίωση της μικροχλωρίδας του εντέρου. Ωστόσο προκύπτουν δύο βασικά προβλήματα:

1. Η απότομη κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό άλγος και άλλες γαστρεντερικές ενοχλήσεις οπότε αυξήστε την ποσότητα σιγά και σταθερά εφόσον αποφασίσετε να εντάξετε τους σπόρους chia στη διατροφή σας.

2. Το συγκεκριμένο ρόφημα, δεν είναι καθόλου ευχάριστο στην κατανάλωση. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να πάρουμε όλα τα καλά των σπόρων chia με άλλες λαχταριστές και νόστιμες συνταγές. Προσθέστε σπόρους chia στο πρωινό σας γιαούρτι, στη μεσημεριανή σας σαλάτα ή στο overnight oats για το επόμενο πρωί!

Corn ribs

corn-rib-shutterstock-2087815948.jpg

Πιθανώς το αγαπημένο μου food trend αυτή την περίοδο είναι το corn rib! Μπορεί να αποτελέσει μία εξαιρετική εναλλακτική του συνοδευτικού σας στο γεύμα σας, για παράδειγμα μπορείτε αντί για κοτόπουλο ή κρέας με ρύζι, να το συνοδέψετε με corn ribs. 

Παρασκευή: Μπορείτε να χρησιμοποιήστε το air fryer ή τον φούρνο σας. Κόβουμε το καλαμπόκι εγκάρσια στα τέσσερα, το πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο που πρώτα έχουμε ανακατέψει μπαχαρικά και το ψήνουμε. Τόσο απλά!

Eat or Pass?

Το καλαμπόκι αποτελεί μία παρεξηγημένη τροφή αφού αποτελεί ουσιαστικά whole grain και προσφέρει πολλά θρεπτικά συστατικά. Η συγκεκριμένη συνταγή δίνει μία ενδιαφέρουσα εναλλακτική η οποία μπορεί να αποτελέσει και θρεπτικό σνακ! Αν και μοιάζει στο μάτι για τηγανητό καλαμπόκι, η χρήση φούρνου συγκρατεί όλη τη νοστιμιά χωρίς να αυξάνεται πολύ το θερμιδικό φορτίο.

Lemon coffee

lemon-coffee-shutterstock-1533286073.jpg

Όσο περίεργος και αν ακούγεται ο συνδυασμός, πολλοί αναφέρουν ότι βοηθά στην απώλεια βάρους και πιο συγκεκριμένα στη μείωση του σπλαχνικού λίπους.

Οδηγίες: Πρόκειται για έναν κανονικό καφέ που προστίθεται φρέσκος χυμός λεμονιού.

Eat or Pass?

Η αποτελεσματικότητά του; Φυσικά και δεν υπάρχει καμία σοβαρή μελέτη που να επιβεβαιώνει ότι αυτός ο αλλόκοτος συνδυασμός θα βοηθήσει στη διαχείριση βάρους, πόσο μάλλον στη μείωση λίπους από συγκεκριμένο μέρος του σώματος (στην προκειμένη περίπτωση από την κοιλιά). Το ίδιο ισχύει για το νερό με στημένο λεμόνι ή οτιδήποτε άλλο προσθέσουμε χυμό λεμονιού, το μόνο που θα βελτιωθεί είναι η γεύση του νερού και η πρόσληψη βιταμίνης C. Είναι διαφορετικό να εμπνεόμαστε από τα social media για την επόμενη συνταγή που θα δοκιμάσουμε και διαφορετικό (και πολλές φορές επικίνδυνο) να ακολουθούμε συμβουλές υγείας που δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες

Καλή όρεξη!
niki-dietitian.jpg

Η Νίκη Αθανασιάδου PhD MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.