fbpixel

Search icon
Search
Ανακούφιση από το ηλιακό έγκαυμα και τη φαγούρα: Ένα εγκεκριμένο experts’ guide
FACE & BODY

Ανακούφιση από το ηλιακό έγκαυμα και τη φαγούρα: Ένα εγκεκριμένο experts’ guide

Πώς να αναζωογονηθείτε μετά την έκθεση στον ήλιο


Ας είμαστε ρεαλιστές: τα ηλιακά εγκαύματα συμβαίνουν. Κάποιες φορές, όσο και αν ψεκάζετε και βάζετε αντηλιακό, απλά σας διαφεύγει ένα σημείο. Ή, διασκεδάζατε τόσο πολύ στον ήλιο που ξεχάσατε να το ξαναεφαρμόσετε και τώρα είστε σε κατάσταση πλήρους "αστακού". Σε κανέναν δεν αρέσει να μοιάζει με ντομάτα και να νιώθει ότι το δέρμα του καίγεται. Η παρόρμηση να ξύσετε αυτή την πολύ επώδυνη φαγούρα μπορεί να είναι πολύ έντονη για να αντισταθείτε. Και ας μην αναφερθούμε στα επακόλουθα του ξεφλουδίσματος του δέρματος. Ευτυχώς, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε μετά από ένα άσχημο έγκαυμα για να το ηρεμήσετε. 

Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να καταπραΰνετε το δέρμα σας!

Τι είναι το ηλιακό έγκαυμα;

Το ηλιακό έγκαυμα είναι ο όρος που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε μια οξεία φλεγμονώδη δερματική αντίδραση που προκύπτει από την εκτεταμένη έκθεση σε υπεριώδεις ακτίνες, είτε από τον ήλιο είτε από τεχνητές πηγές, όπως το solarium.

snapinstaapp-431246194-2113314759030460-5342537516641531510-n-1080.jpg

Η φλεγμονώδης αντίδραση από τις υπεριώδεις ακτίνες που βλάπτουν τα κύτταρα του δέρματος είναι αυτή που προκαλεί την εμφάνιση του δέρματος σε κόκκινο χρώμα. Το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά αυξάνοντας τη ροή του αίματος στις πληγείσες περιοχές και μπορεί να οδηγήσει στο να αισθάνεται το δέρμα ζεστό. Με πιο σοβαρά ηλιακά εγκαύματα, μπορεί να εμφανιστούν φουσκάλες ως αποτέλεσμα μιας βαθύτερης και πιο έντονης φλεγμονώδους αντίδρασης που προκαλεί περαιτέρω βλάβη στα κύτταρα του δέρματος.

Γιατί το ηλιακό έγκαυμα προκαλεί φαγούρα

Ο κνησμός και η δυσφορία που αισθάνεστε με το ηλιακό έγκαυμα είναι αποτέλεσμα της βλάβης των εξωτερικών στρωμάτων του δέρματος από τις υπεριώδεις ακτίνες UV, η οποία προκαλεί φλεγμονή. «Ως μέρος της φλεγμονώδους αντίδρασης, υπάρχει μια απελευθέρωση ισταμίνης που μπορεί να προκαλέσει αισθήσεις τόσο φαγούρας όσο και πόνου. Οι ειδικοί τονίζουν ότι ορισμένα κύτταρα μπορεί να καταστραφούν τόσο πολύ ώστε να πεθάνουν, οδηγώντας στο ξεφλούδισμα που βλέπουμε με το ηλιακό έγκαυμα, το οποίο μπορεί επίσης να σχετίζεται με κνησμό.

snapinstaapp-448023024-473082165233175-570323820298899376-n-1080.jpg

Θεραπευτικές επιλογές

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, αλλά υπάρχουν μερικές σπιτικές θεραπείες για την ανακούφιση από τη φαγούρα του ηλιακού εγκαύματος.

  • Δροσίστε το δέρμα: Η ψύξη του δέρματος με την εφαρμογή δροσερών κομπρεσών ή με ένα δροσερό ντους μπορεί να είναι χρήσιμη, ειδικά αρχικά όταν το δέρμα αισθάνεται ζεστό. Για όσους προτιμούν μια τοπική θεραπεία, η χρήση λοσιόν με βάση την αλόη βέρα ή τη μενθόλη μπορεί να βοηθήσει στην παροχή δροσιστικού και καταπραϋντικού αποτελέσματος.
  • Χρησιμοποιήστε προϊόντα ενυδάτωσης και θρέψης στην περιοχή-στόχο: Χρησιμοποιήστε προϊόντα περιποίησης με ενυδατικά και ενυδατικά συστατικά όπως ceramides, λιπίδια, υαλουρονικό οξύ και γλυκερίνη που θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση του δερματικού φραγμού.
  • Αποφύγετε την περαιτέρω έκθεση στον ήλιο: Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά το δέρμα είναι πιο ευαίσθητο όταν έχει υποστεί ηλιακό έγκαυμα, οπότε είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφύγετε την περαιτέρω έκθεση, η οποία μπορεί να επιβραδύνει το χρόνο επούλωσης. Δεδομένου ότι το δέρμα μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο, ίσως είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα αντηλιακό με ανόργανα άλατα, το οποίο είναι λιγότερο πιθανό να ερεθίσει το δέρμα.
snapinstaapp-451804425-686999106949970-4398642372530278313-n-1080.jpg
  • Παραλείψτε τα ξηραντικά ή ερεθιστικά πρόσθετα και αρώματα: Αποφύγετε κάθε συστατικό που είναι δυνητικά ξηραντικό ή ερεθιστικό, όπως τα οξέα απολέπισης ή τα ρετινοειδή. Αποφύγετε τη χρήση προϊόντων με βάση την αλκοόλη, τα οποία μπορούν να ερεθίσουν και να ξηράνουν το δέρμα και να κάνουν τα ηλιακά εγκαύματα να αισθάνονται χειρότερα. Τα έντονα αρωματισμένα προϊόντα μπορεί επίσης να είναι ερεθιστικά, γι' αυτό καλό είναι να αποφεύγετε τα προϊόντα που περιέχουν πολλά αρώματα. Δεν θέλετε να αυξήσετε τις πιθανότητες αντίδρασης όταν το δέρμα είναι ήδη φλεγμονώδες.
  • Καταπραΰνετε τη φλεγμονή: Οι ειδικοί συστήνουν την αλόη την αλόη, αλλά δεν συνιστούν την εφαρμογή αλόης απευθείας από το φυτό λόγω των ανθρακινόνων που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό ή αλλεργία. Οπότε, συνιστούν να αγοράζετε ένα προϊόν με βάση την αλόη από το κατάστημα αντ' αυτού. Γνωρίζουμε ότι μερικοί άνθρωποι λατρεύουν να εφαρμόζουν αλόη απευθείας από το φυτό και αν αυτό σας βολεύει, κάντε το.
  • Πίνετε πολύ νερό: Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύετε από αφυδάτωση, οπότε πίνετε πολύ νερό για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.
  • Βαζελίνη: Οι experts προτείνουν τη χρήση βαζελίνης για την καταπράυνση των ηλιακών εγκαυμάτων, αλλά μόνο αφού περιμένετε τις πρώτες 24 ώρες. Η βαζελίνη μπορεί να είναι λίγο πολύ αποφρακτική αν τη χρησιμοποιήσετε πολύ σύντομα μετά από ένα έγκαυμα. Τα τοπικά στεροειδή όπως η τριαμσινολόνη δεν είναι πολύ αποτελεσματικά για τα ηλιακά εγκαύματα, αλλά αν έχετε πρήξιμο στο πρόσωπο ή συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, μπορεί να σας συνταγογραφηθεί ένα στεροειδές από το στόμα όπως η πρεδνιζόνη.

Σε περίπτωση σοβαρού ηλιακού εγκαύματος, μπορεί να χρειαστεί επαγγελματική ιατρική φροντίδα. Εάν έχετε μεγάλες φουσκάλες ή φουσκάλες που καλύπτουν περισσότερο από το 20% του σώματός σας, συνιστάται να επισκεφθείτε γιατρό. Επιπλέον, σε περίπτωση που εμφανίσετε έντονο πρήξιμο, σημάδια μόλυνσης, όπως φουσκάλες γεμάτες πύον, ή παρατηρήσετε συστηματικά συμπτώματα όπως σύγχυση, ναυτία, πυρετό ή ρίγη, μια επίσκεψη στον γιατρό είναι μεγάλης σημασίας.